Cât va mai rezista "poleiala" democraţiei în Uniunea Europeană şi, mai ales, în zona euro? Întrebarea este perfect legitimă în contextul noii propuneri a Băncii Centrale Europene.
"BCE a lansat un apel către Bruxelles pentru a face permanent fondul de redresare", conform unui articol din Financial Times.
Adică nu va fi nicio redresare, iar fondul este necesar pentru a funcţiona ca un fel de aparat pentru menţinerea artificială în viaţă a unei structuri neviabile? Care ar fi altfel logica unei astfel de cereri? Va fi redresare sau nu va fi redresare?
Dincolo de recunoaşterea propriei impotenţe în faţa crizei, mult mai îngrijorătoare este "seninătatea" cu care BCE lansează o astfel de propunere, în ciuda asigurărilor date de autorităţile europene, conform cărora fondul de redresare are un caracter temporar.
Bineînţeles că sursele de "alimentare" ale fondului de redresare vor continua să fie împrumuturile de la bănci, de data aceasta "în comun", care vor fi ulterior monetizate de BCE.
Împrumuturile prin obligaţiuni emise de Comisia Europeană au marele "avantaj" că nu conduc la creşterea datoriilor publice individuale ale statelor din Uniunea Europeană.
Dar totul nu este decât o iluzie, după cum a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, în cadrul unei conferinţe de la Hamburg.
"Ar fi iluzoriu să credem că datoria poate fi făcută să dispară doar pentru că este susţinută de UE", a subliniat Weidmann, care a făcut o comparaţie între "iluzia datoriei" şi spectacolele magicianului David Copperfield.
Apoi preşedintele Bundesbank a amintit că "finanţarea cheltuielilor bugetare din UE cu obligaţiuni comune emise pe termen lung încalcă actualul cadru de reglementare al Uniunii".
Oare Weidmann ar fi trebuit să spună direct că modul de finanţare a fondului de redresare este ilegal deoarece încalcă prevederi fundamentale din tratatele europene?
O astfel de declaraţie ar fi generat, probabil, doar titluri "atractive" în presă, şi numai pentru câteva zile, dar nu ar fi schimbat direcţia urmată de BCE, aşa cum o arată şi propunerea recentă de "flexibilizare" a tuturor programelor de relaxare cantitativă după forma Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).
Jens Weidmann a mers apoi mai departe şi a subliniat că "nivelul unde se află răspunderea financiară ar trebui să fie responsabil şi pentru luare deciziilor", adică politica fiscală a primitorilor de fonduri ar trebui "externalizată" la Bruxelles, iar "în ultimă instanţă, UE va evolua atunci într-un stat federal democratic".
Dar cum poate exista un astfel de stat federal la nivel european, când este nevoie de un fond permanent de redresare, susţinut de tiparniţa BCE?
Oare crede cineva că nu va fi făcut pasul către o structură autoritară centralizată, unde votul "democratic" va fi ignorat, la fel ca şi până acum?
Cei mai importanţi beneficiari ai fondului de redresare "permanentizat", conform analizei BCE de fundamentare a propunerii, vor fi Croaţia, Bulgaria şi Grecia (n.a. sumele alocate raportate la PIB-ul din perioada premergătoare pandemiei), în timp ce Austria, Danemarca, Suedia şi Ţările de Jos vor avea cele mai mari contribuţii nete.
"Dacă este utilizat pentru cheltuieli productive şi este însoţit de reforme pentru stimularea creşterii, fondul Next Generation EU nu doar că va susţine redresarea, dar va conduce şi la creşterea rezistenţei şi a potenţialului de creştere pentru statele membre", se mai arată în analiza Băncii Centrale Europene.
Oare de unde vine acest optimism debordant al BCE?
"Ultimii 20 de ani arată că nu există niciun motiv să credem că este posibilă alocarea fondurilor pentru cheltuieli productive", scrie un cititor pe margine articolului din FT unde este amintit acest scenariu fantezist.
De ce fantezist? Pentru că rezultatele investiţiilor productive nu se văd peste noapte, iar politicienii au nevoie de rezultate acum, pentru a arăta cât de bine ştiu să gestioneze criza. Adică de pe urma fondului de redresare nu vor rămâne decât datoriile pentru generaţiile viitoare.
Iar pentru că "permanentizarea" fondului de redresare are nevoie de o tiparniţă care să meargă fără oprire, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a lansat recent şi ideea modificării strategiei de politică monetară, astfel încât să fie permisă depăşirea temporară a ţintei de inflaţie, dacă inflaţia s-a aflat sub ţintă pentru o perioadă mai îndelungată.
O strategie similară, de ţintire a inflaţiei medii pentru o anumită perioadă, a fost anunţată recent de Federal Reserve. Din păcate, această strategie garantează declinul accelerat al puterii de cumpărare a monedei, pe fondul accentuării tendinţei de creştere a preţurilor de consum.
La aceeaşi conferinţă de la Frankfurt, Jens Weidmann a avertizat că "strategia Federal Reserve nu poate fi transferată în zona euro", deoarece "noi nu avem un mandat dual (n.a. minimizarea inflaţiei şi a şomajului)".
Avertismentul a venit după ce preşedintele Bundesbank a amintit că "Eurosistemul şi-a îndeplinit promisiunea făcută cetăţenilor Europei de a menţine preţurile stabile", iar "succesul a fost cu adevărat remarcabil".
Care este dimensiunea acestui "succes remarcabil"? De la introducerea formală a euro, în 1999, puterea de cumpărare a monedei unice a scăzut cu circa 30% până în august 2020, în condiţiile unei rate medii lunare a inflaţiei de 0,1% şi a unei rate anuale medii de 1,7%. Indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro a crescut în această perioadă cu 42,2%.
Această dinamică nu poate fi considerată compatibilă cu stabilitatea preţurilor, indiferent cât de mult este pervertită definiţia, şi preşedintele Bundesbank se face vinovat de promovarea unor ştiri false care subminează credibilitatea BCE.
Iar asta nu este tot. Se pare că BCE a făcut o mare greşeală şi prin împingerea dobânzilor de politică monetară în teritoriul negativ, după cum arată un studiu recent de la Federal Reserve Bank of San Francisco, cu titlul "Commercial Banks under Persistent Negative Rates".
"Atât profitabilitatea băncilor cât şi activitatea de creditare se erodează pe măsură ce creşte perioada de aplicare a dobânzilor negative, în principal ca urmare a reticenţei de transferare a dobânzilor negative către depozite", se arată în concluzia studiului de la FRBSF, realizat pe baza datelor bancare din 27 de ţări europene şi Japonia.
Autorii subliniază că "astfel este neutralizat unul dintre principalele argumente în favoarea dobânzilor negative".
Cu toate acestea, BCE continuă să aplice politica eronată a dobânzilor negative, care oricum reprezintă aberaţii din punct de vedere economic.
"Instrumentul de redresare sau fondul de redresare este cea mai mare ameninţare la adresa UE", scria profesorul finlandez Tuomas Malinen după anunţarea intenţiei de constituire a noului instrument financiar, în condiţiile în care "este foarte probabil să întoarcă ţările europene una împotriva alteia".
Şi atunci, cum poate fi împiedicată accentuarea tendinţelor centrifuge? Prin instituirea unei hegemonii construite în jurul politicilor monetare discreţionare ale BCE, în condiţiile în care politicienii sunt mai mult decât bucuroşi să facă orice, mai puţin să adopte reformele structurale fundamentale, care să permită reducerea poverii datoriilor şi să acorde o minimă şansă pentru redresarea sustenabilă.
O astfel de structură nu poate garanta decât regresul economic "sustenabil" al Europei şi reprezintă calea sigură către irelevanţă şi condamnare din partea generaţiilor viitoare pentru cei care promovează iresponsabil crearea "primului imperiu neimperial din istorie".
1. Bineînțeles
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.10.2020, 07:23)
"Adică nu va fi nicio redresare, iar fondul este necesar pentru a funcţiona ca un fel de aparat pentru menţinerea artificială în viaţă a unei structuri neviabile?"
Pai au spus public acest lucru că nu va fi nicio rezolvare, că va trebui sa ne obișnuim cu FIARA, cu virusul, cu masca, cu fascismul, cu statul totalitar.
Amplificarea și permanentizarea datoriilor are un scop nobil - sa vina la putere un guvern nou, global, mondial care să șteargă datoriile statelor cu scuză că alta soluție nu exista.
Și da...se încearcă stoarcerea până la refuz a actualei structuri economice prin fascism capitalist (vezi mizeria de Kurzarbeit - un program de precaritate in munca care nu garantează siguranță veniturilor și a zilei de mâine, doar a ratelor la bănci pentru finanțarea subzistenței).
E clar că e vorba de o uriașa frauda mondială susținută cu argumente imperialiste, iar economiștii au înțeles acest lucru.
Toți suntem vinovați pentru acest hazard moral.
Toți ne-am mulțumit cu un blid de orez și ne-a durut in cur de direcția un care se îndreaptă capitalismul..
Va trebui sa suportam mijim 10 ani de fascism pur până se va inventa altceva, e clar că economia marilor capitaluri speculative e deconectata de mult de economia reală iar prin intermediul guvernelor se perpetuează un mecanism de sclavie perpetua a datoriilor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2020, 08:35)
care o fi parerea explicita a marelui nedreptatit de soarta si turnator Mugurel?
2. Hazardul moral
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.10.2020, 09:16)
Tot ce tine de hydra mondială capitalistă (marile capitaluri speculative aparținând elitelor) conține o importanta componenta de natură etică, o componentă de hazard moral.
Lumea trebuie să-și pună problema de ce s-a ajuns aici, ca întreaga economie mondiala sa depindă organic de marile capitaluri și de tiparnița băncilor centrale. Toți susțin sus și tare că teoriile conspirației sunt un fake, totuși toate evidenteie arata că ele au un fundament real, fiind evident că omenirea se îndreaptă spre sclavie financiara perpetua, băncile centrale având o politic declarată de permanentizare a sistemului artificial de monetizare și ajustare ulterioară prin inflație.
E ca un impozit global pe sclavie acest sistem - băncile centrale îndatorează forțat populația prin intermediul guvernelor iar statele adună datoria pe canalele existente.
Sclavia ce garantata.
3. fără titlu
(mesaj trimis de gogu în data de 01.10.2020, 10:00)
Avertisment pentru populație
Anonim, septembrie 2020
Consilier parlamentar al Bundestagului german
Dragi concetățeni,
Mă adresez dumneavoastră ca angajat al Bundestagului german cu funcția de consilier parlamentar. Prin activitatea mea în Parlament, sunt conștient de faptul că informațiile importante legate de criza coroanei sunt reținute oamenilor din țara noastră, deși acest lucru este de o importanță crucială pentru evaluarea situației. Datorită amplorii enorme a evenimentelor recente, consider că este datoria mea față de concetățenii mei să discute public aceste lucruri.
Probabil, mulți vor lăsa acest text deoparte după doar câteva rânduri, deoarece nu își pot imagina înșelarea deliberată a populației. Înțeleg asta, pentru că aș fi respins mai devreme o astfel de idee ca „teorie a conspirației”. Dar între timp, nu în ultimul rând prin experiențele mele din Bundestag, a trebuit să recunosc metodele utilizate de guverne, mass-media și actori influenți din sectorul privat din întreaga lume în detrimentul tuturor și că, din păcate, populația este prea des prea acritic în legătură cu acest lucru. Încă sper că unul sau altul mă va verifica cel puțin indicii.
Datorită faptului îngrijorător că vocile critice din Germania sunt în același timp defăimate, atacate și literalmente distruse în existența lor, sunt obligat să public această scrisoare anonim. Din același motiv, nu-mi pot declara apartenența la grup. Acest lucru nu joacă oricum un rol, deoarece noi, în Germania, avem nevoie urgentă să învățăm din nou să ne ascultăm și să ne respectăm reciproc „peste tabere”. Dacă nu vom găsi în curând drumul înapoi la o astfel de comunitate, societatea noastră se va împărți în cele din urmă în grupuri ostile. Din păcate, relația cu Corona a contribuit deja la adâncirea rupturilor sociale. În acest sens, este oportun pentru îngrijorarea mea să las informațiile date de grupul meu deschis. Dovezi ale muncii mele în Parlament sunt atașate la sfârșitul documentului.
Dumneavoastră, drag cititor, ar trebui să știți numai despre mine următoarele: scriu acest raport cu o preocupare sinceră pentru securitatea, libertatea și prosperitatea tuturor. Acești stâlpi de susținere ai democrației noastre sunt în pericol acut, deoarece criza coroanei este instrumentalizată din diferite părți și îngrijorările noastre legitime cu privire la virusul coronei sunt utilizate în mod abuziv și exploatate în scopuri străine.
Trebuie să subliniez în acest moment că nu vreau să reduc riscurile pentru sănătate asociate cu virusul. Corona poate fi un pericol grav, mai ales pentru persoanele în vârstă, precum și pentru cei cu boli anterioare, acest fapt este de necontestat. În același timp, totuși, trebuie să afirm că diferiți actori cu imagini distorsionante de raportare și de groază scoase din context răspândesc sistematic frica în populație și astfel pictează o imagine a pandemiei care nu corespunde realității. Scopul acestor forțe din politică, economia globală și mass-media este de a abate atenția de la schimbările politice și economice de amploare care au loc în fundalul crizei și pentru care Corona vine „așa cum se numește”.
Mai mult, în temerea lor față de virus, oamenii ar trebui să accepte măsuri și restricții permanente care nu sunt în niciun fel justificate din perspectiva situației și care contravin intereselor populației. O mare parte din acestea pot fi urmărite din surse disponibile publicului, dar obiectivele reale ale măsurilor sunt ascunse publicului. Aș dori să vă informez despre acest context prin raportul meu și vă invit cu cordialitate să revizuiți observațiile mele înainte ca această opțiune să vă fie refuzată permanent de cenzura largă.
I.
Forumul Economic Mondial WEF (a2), ca purtător de cuvânt al celor mai influente corporații internaționale și mari bănci, instrumentalizează criza pentru a pune în aplicare o agendă pregătită de mult timp pentru reorganizarea întregii economii mondiale (1). Această „Great Reset” ne este vândută ca o schimbare a globalizării către o economie durabilă, dar aceasta este o iluzie. De fapt, actorii WEF doresc să realizeze cea mai mare centralizare posibilă a puterii politice în instituțiile supranaționale precum ONU, UE și FMI, precum și să creeze organe supranaționale complet noi. Prin intermediul acestor organizații, vor să submineze permanent controlul democratic al economiei și politicii mondiale de către parlamentele alese, deoarece din punctul lor de vedere prea multe state naționale au refuzat până acum să se plece în fața orgiilor de privatizare ale corporațiilor și speculatorilor financiari.
În plus, se dorește dislocarea clasei de mijloc și a pieței care devine liberă
3.1. Bravo... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.10.2020, 15:31)
Bravo... Mă bucur că ne-ai deschis ochii, noi credeam că e vorba de un virus provenit de la lilieci...