BCE nu acceptă ca Monte dei Paschi să-şi majoreze capitalul într-un interval mai mare de timp

Luciana Bănică
Internaţional / 10 decembrie 2016

BCE nu acceptă ca Monte dei Paschi să-şi majoreze capitalul într-un interval mai mare de timp

Banca Centrală Europeană (BCE) a respins vineri solicitarea băncii italiene Monte dei Paschi di Siena (BMPS) de a avea mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi majora capitalul, o decizie care măreşte presiunile asupra Guvernului de la Roma pentru a interveni şi a salva banca, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.

Consiliul de supervizare al BCE nu a fost de acord cu solicitarea BMPS apreciind că o amânare nu ar aduce beneficii şi este momentul ca autorităţile italiene să intervină, susţin sursele.

Analiştii se aşteaptă ca Guvernul de la Roma să intervină pentru a recapitaliza banca, evitând astfel închiderea sa şi noi turbulenţe în sectorul bancar al celei de-a treia economii a zonei euro.

Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia şi, totodată, cea mai veche bancă din lume care funcţionează încă, trebuie să strângă cinci miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) până la finele anului pentru a acoperi un deficit de capital identificat cu ocazia ultimelor teste de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, în caz contrar urmând să fie restructurată. Însă investitorii privaţi sunt reticenţi la ideea de a injecta fonduri în Monte dei Paschi după demisia premierului Matteo Renzi, ca urmare a înfrângerii zdrobitoare înregistrate la referendumul constituţional.

Conform noilor prevederi europene privind ajutoarele de stat acordate băncilor, investitorii trebuie să suporte unele pierderi înainte ca banca să poată primi bani de la stat. Cu toate acestea, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că deţinătorii de obligaţiuni subordonate Monte dei Paschi, în valoare de 2,1 miliarde de euro, ar urma să fie scutiţi sau despăgubiţi pentru pierderile lor.

Recent, directorul financiar de la Monte dei Paschi, Francesco Mele, a declarat şi el că se aşteaptă ca UE să accepte ca doar unii acţionari şi deţinători de obligaţiuni subordonate să suporte pierderi înainte ca Monte dei Paschi să beneficieze de ajutoare de la stat.

Banca Monte dei Paschi este în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA a obţinut cele mai slabe rezultate la recentele teste de stres derulate de BCE, iar din 2008 a avut nevoie de majorări succesive de capital pentru a evita falimentul.

Publicaţia Financial Times a apreciat recent că planurile de recapitalizare a opt bănci italiene, Monte dei Paschi di Siena şi alte şapte bănci regionale, este posibil să eşueze deoarece o eventuală criză guvernamentală ar afecta încrederea investitorilor în economia italiană. Un eventual eşec al planurilor de recapitalizare pentru cele opt bănci mai mici ar afecta şi planurile de recapitalizare ale UniCredit, care ar urma să încerce să strângă 13 miliarde de euro la începutul anului viitor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb