Autorităţile de reglementare din Europa ar trebuie să le solicite băncilor să-şi consolideze buffer-ele (fondurile-tampon) ca să se protejeze de posibilele şocuri economice şi financiare, potrivit vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos.
Acesta a declarat ieri, la un eveniment desfăşurat în Riga (Letonia): "În opinia mea, condiţiile economice şi financiare actuale cer acţiuni mai intense din partea autorităţilor macroprudenţiale în vederea consolidării rezistenţei sectorului bancar şi a asigurării că sistemul are buffer-ele necesare, care pot fi eliberate în caz de stres".
Amintim că, la finele lunii noiembrie, directorul Bundesbank (banca centrală germană), Joachim Wuermelling, declara că băncile germane au suficient capital în prezent, dar ar trebui să acumuleze fonduri-tampon (buffer) pentru următoarea recesiune economică.
Wuermelling, care este responsabil cu supravegherea la banca centrală germană, nu a numit nici o bancă în declaraţiile sale privind nevoia de capital tampon şi a precizat că, acum, nivelurile de capital ale băncilor din ţară sunt, în medie, "destul de bune".
Însă, Wuermelling a concluzionat că băncile "ar trebui să se pregătească pentru perioade mai grele, prin construirea de fonduri-tampon adecvate".
Bundesbank împărtăşeşte responsabilitatea pentru supravegherea băncilor germane cu autoritatea de supraveghere financiară din ţară, Bafin. Ambele fac parte din Mecanismul Unic de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), creat după criza financiară din 2008-2009, pentru a centraliza supravegherea băncilor de top.