BCE se aşteaptă în următoarele trimestre la o creştere extrem de solidă a salariilor

M.C.
Internaţional / 9 ianuarie 2023

BCE se aşteaptă în următoarele trimestre la o creştere extrem de solidă a salariilor

Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie ''extrem de solidă'' în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, publicat astăzi, transmite Reuters, conform Agerpres.

O creştere istorică a ratei anuale a inflaţiei a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârşit să ajusteze nivelul salariilor, ceea ce provoacă îngrijorări că inflaţia ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

"Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie 'extrem de solidă' comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei", apreciază economiştii BCE.

Aceştia avertizează că aşteptata încetinire a economiei şi incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creşterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.

Recent, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a argumentat că probabil ritmul de creştere al salariilor este mai rapid decât s-a previzionat şi BCE trebuie să fie atentă ca aceste evoluţii să nu afecteze aşteptările inflaţioniste.

Totuşi, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflaţiei va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.

"Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut", concluzionează BCE.

Şi economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, explica recent într-o postare pe blog că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şocurilor provocate de energie şi pandemie.

"Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani", susţine economistul şef al BCE.

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile "neobişnuit de ridicate" provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce anunta comenturi cretine?!

    curba exponetiala costuri cu venit din urma nominal din pix salarii vrajeala real stagnate ori deflate. 

    Dar de ce se intampla asta? De ce salariile nu cresc real? Care este cauza? 

    Cauza este: inca exista bunuri si servicii in piata real deflate ca procent din total costuri propagate in piata. Adica in nebunia scumpirilor si a impingerii in sus de piburi nominale se afla in piete bunuri deflate real - pe consum si servicii - in timp ce activele reale noteaza in timp real inflarea politicii monetare. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb