BCE şi-a majorat estimările privind inflaţia şi creşterea economică în zona euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2017

BCE şi-a majorat estimările privind inflaţia şi creşterea economică în zona euro

BCE a menţinut dobânzile nemodificate

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în 2017, dar a crescut semnificativ şi prognoza de inflaţie pentru acest an, a declarat, ieri, preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,8% în acest an, urmând ca în 2018 să aibă un avans de 1,7%. Comparativ, în toamna anului trecut, BCE prognoza o creştere de 1,7% pentru 2017 şi un avans de 1,6% în 2018. Pentru anul 2019, BCE mizează în continuare pe o creştere economică de 1,6% în zona euro.

În ceea ce priveşte inflaţia însă, BCE şi-a crescut estimările privind creşterea preţurilor de consum până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflaţie pentru 2018 a fost îmbunătăţită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflaţie pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%.

Estimările de inflaţie sunt importante pentru că misiunea principală a BCE este stabilitatea preţurilor, definită ca o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflaţia în zona euro s-a situat sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE, revenind la acest nivel abia în luna februarie 2017. Cu toate acestea, preşedintele BCE, Mario Draghi a avertizat că recenta creştere a inflaţiei se datorează în principal majorării preţului petrolului şi nu presiunilor fundamentale venite din economie. În aceste condiţii, Mario Draghi consideră că este prea devreme să diminueze achiziţiile de active atâta timp cât inflaţia de bază, care exclude elementele volatile, rămâne la un nivel de 0,9%.

Tot ieri, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. "Consiliul guvernatorilor continuă să anticipeze menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active", se precizează în comunicatul BCE, citat de Agerpres. Deşi economia europeană dă semne de îmbunătăţire, economiştii nu se aşteaptă la modificări majore în politica monetară a BCE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb