BCE va interveni dacă perspectivele inflaţiei se înrăutăţesc

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2014

BCE va interveni dacă perspectivele inflaţiei se înrăutăţesc

Banca a menţinut dobânda-cheie la nivelul minim record de 0,25%

Euro creşte

Banca Centrală Europeană (BCE) va lua măsuri dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi sau dacă reapar turbulenţe pe piaţa monetară, conform afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

Oficialul BCE a declarat într-o conferinţă de presă: "Rămânem ferm hotărâţi să menţinem gradul ridicat al politicii monetare acomodative şi să luăm măsuri viitoare decisive, dacă va fi necesar", a spus Draghi, adăugând: "Continuăm să estimăm că dobânda-cheie a BCE va rămâne la nivelul actual sau va fi redusă".

Conform unei estimări preliminare făcute la finele săptămânii trecute de Eurostat, rata anuală a inflaţiei din zona euro a continuat să scadă în ianuarie 2014, ajungând la 0,7%, de la 0,8% în decembrie 2013.

Astfel, rata inflaţiei din zona euro a revenit la nivelul din octombrie 2013, când regiunea a înregistrat cea mai redusă creştere a preţurilor de consum din ultimii patru ani. Analiştii aşteptau ca preţurile de consum din zona euro să crească la 0,9% în ianuarie.

"Datele recente confirmă pe deplin decizia noastră de a menţine o politică monetară acomodativă atât timp cât va fi necesar", a subliniat Mario Draghi.

BCE a decis ieri să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, unde se află începând din luna noiembrie. Decizia a fost anticipată de analişti.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75%, respectiv zero", potrivit comunicatului BCE.

După decizia BCE de a menţine dobânda de referinţă, moneda unică europeană a consemnat cel mai important avans din ultimele două săptămâni, raportat la dolar.

Euro a urcat cu 0,6% la ora 10.05, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3609 dolari. Creşterea este cea mai importantă din 23 ianuarie.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a precizat că instituţia pe care o conduce va aştepta până luna viitoare ca să ia o decizie în privinţa dobânzilor. Mai precis, consiliul guvernatorilor BCE urmăreşte dacă pieţele monetare se stabilizează, iar economia dă semne de redresare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb