Banca Centrală Europeană (BCE) va lua măsuri dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi sau dacă reapar turbulenţe pe piaţa monetară, conform afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele instituţiei, Mario Draghi.
Oficialul BCE a declarat într-o conferinţă de presă: "Rămânem ferm hotărâţi să menţinem gradul ridicat al politicii monetare acomodative şi să luăm măsuri viitoare decisive, dacă va fi necesar", a spus Draghi, adăugând: "Continuăm să estimăm că dobânda-cheie a BCE va rămâne la nivelul actual sau va fi redusă".
Conform unei estimări preliminare făcute la finele săptămânii trecute de Eurostat, rata anuală a inflaţiei din zona euro a continuat să scadă în ianuarie 2014, ajungând la 0,7%, de la 0,8% în decembrie 2013.
Astfel, rata inflaţiei din zona euro a revenit la nivelul din octombrie 2013, când regiunea a înregistrat cea mai redusă creştere a preţurilor de consum din ultimii patru ani. Analiştii aşteptau ca preţurile de consum din zona euro să crească la 0,9% în ianuarie.
"Datele recente confirmă pe deplin decizia noastră de a menţine o politică monetară acomodativă atât timp cât va fi necesar", a subliniat Mario Draghi.
BCE a decis ieri să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, unde se află începând din luna noiembrie. Decizia a fost anticipată de analişti.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75%, respectiv zero", potrivit comunicatului BCE.
După decizia BCE de a menţine dobânda de referinţă, moneda unică europeană a consemnat cel mai important avans din ultimele două săptămâni, raportat la dolar.
Euro a urcat cu 0,6% la ora 10.05, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3609 dolari. Creşterea este cea mai importantă din 23 ianuarie.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a precizat că instituţia pe care o conduce va aştepta până luna viitoare ca să ia o decizie în privinţa dobânzilor. Mai precis, consiliul guvernatorilor BCE urmăreşte dacă pieţele monetare se stabilizează, iar economia dă semne de redresare.