BEI va finanţa proiecte locale de eficienţă energetică

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 septembrie 2014

BEI va finanţa proiecte locale de eficienţă energetică

BEI a acordat ţării noastre finanţări de 10 miliarde euro, de-a lungul anilor

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va finanţa proiectele de eficienţă energetică din Bucureşti şi, posibil, şi unele proiecte din alte oraşe ale ţării, potrivit reprezentanţilor instituţiei financiare internaţionale prezenţi, ieri, la semnarea unei noi linii de credit între BEI şi CEC Bank.

Aceştia au subliniat că principala preocupare a BEI în România este sectorul energetic, "în contextul în care UE cere eficienţă energetică": "Ne interesează securitatea şi siguranţa sectorului energetic, reţelele de transmisie etc. Dacă vor fi probleme cu livrările de energie din Rusia, Bruxelles-ul nu este orb, vom investi în dezvoltarea reţelelor de transport din domeniul energiei, atât din România, cât şi din alte ţări".

Ţara noastră trebuie să transpună în legislaţia autohtonă Directiva privind eficienţa energetică, în prezent aflându-se în procedura de implementare Directiva ce reglementează reabilitarea termică a imobilelor. Noua Directivă obligă la realizarea unui plan naţional de acţiune, care include şi o componentă privind reabilitarea clădirilor publice. Astfel, statele membre UE sunt obligate să înceapă încă din acest an lucrările de izolare termică a instituţiilor publice, unde s-a constatat că există cea mai mare pierdere de energie, 40% din pierderi provenind de la clădiri.

Un raport preliminar al Uniunii Europene din acest an arată că reducerea consumului de energie a fost realizată doar în proproţie de 15-16% şi că ţinta de 20% impusă pentru 2020 este foarte greu de atins.

În aceste condiţii, pentru a accelera măsurile pe care statele membre trebuie să le ia, UE a adoptat noua Directivă privind eficienţa energetică.

Potrivit specialiştilor din domeniu, ţara noastră are o problemă la nivelul autorităţilor locale. Primăriile nu au, în opinia surselor citate, expertiza şi personalul necesare pentru întocmirea strategiei energetice a oraşelor şi a planului de acţiune, care include şi lucrările de reabilitare termică: "Din păcate, oraşele, inclusiv Capitala, nu au dus la bun sfârşit strategia energetică. Au ieşit din termen şi acum trebuie să o ia de la capăt. Ne trebuie de urgenţă un corp de experţi la nivelul fiecărui oraş, care să întocmească aceste planuri de acţiune. Din fericire, institutele de specialitate din ţară şi din străinătate au câteva proiecte concrete în România. Primăriile mai pot apela la firmele de specialitate, care atrag singure finanţarea necesară pentru implementarea programului de eficienţă energetică, iar municipalităţile plătesc gradual serviciul prestat".

Implementarea Directivei privind eficienţa energetică presupune un efort investiţional important, numai pe partea de reabilitare termică fiind necesare miliarde de euro, apreciază domnul Iancu.

UE oferă granturi pentru izolarea clădirilor publice până în 2020.

De asemenea, CEC Bank a anunţat că acordă credite administraţiilor publice locale.

CEC Bank a contractat o linie de credit de 100 milioane euro, de la BEI

CEC Bank şi BEI au semnat, ieri, un acord de împrumut în valoare de 100 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor derulate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), companii medii din industrie, servicii, turism şi infrastructură şi administraţii publice locale.

CEC Bank a mai accesat o linie de împrumut, de 45 de milioane de euro, acordat anul trecut de BEI, pentru finanţarea sectorului IMM. Din această sumă, CEC Bank a finanţat peste 100 de proiecte din domenii precum producţia, agricultura, comerţul, serviciile, construcţiile şi producţia de energie verde.

Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte BEI responsabil pentru România, a declarat: "Pentru BEI, această sumă, de 100 milioane de euro, este cea mai mare pe care a alocat-o unei bănci din România. Desigur, a mai beneficiat şi BRD, dar e limita maximă pe care BEI a dat-o unei bănci din România".

De creditele din fonduri BEI pot beneficia companii care au până la 3.000 de salariaţi, administraţiile publice locale şi, mai nou, şi IMM care au angajat sau intenţionează să angajeze un tânăr cu vârsta mai mică de sub de ani, în ultimele/următoarele şase luni, dar şi o firmă deţinută sau administrată de o persoană tânără sau o companie care oferă training vocaţional pentru personalul tânăr.

Împrumuturile sunt acordate în lei sau euro, având o valoare de 50%-100% din costurile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 12,5 milioane euro. Valoarea maximă a proiectului se poate ridica la 25 milioane euro.

BEI finanţează întreprinderile noastre prin intermediul a 14 instituţii financiare, instituţia creditând, anul trecut, dectorul IMM cu 174 milioane euro.

De la începutul activităţii în România, BEI a acordat finanţări de 10 miliarde euro, reprezentând 7,3% din PIB-ul României. Instituţia financiară internaţională intenţionează să ajungă, până la finalul anului, la finanţări de circa 600 milioane euro sau mai mult, cu 20% mai mult faţă de anul trecut, când şi-a crescut activitatea cu peste 59%.

"Nu putem canaliza fonduri mari în economie dacă absorbţia acestora nu are loc.

Suntem încrezători că activitatea de investiţii din România va continua să se dezvolte. Deja au existat poveşti de succes pe această piaţă din bani contractaţi din liniile de finanţare BEI şi ele trebuie încurajate", au subliniat reprezentanţii BEI.

În fiecare dintre ultimii şapte ani, CEC Bank a înregistrat profit, pentru anul în curs banca având semne pozitive referitoare la activitatea sa.

Profitul net reinvestit în cei şapte ani se ridică la 120 de milioane de euro, soldul de credite fiind, anul trecut, de 7 miliarde lei, iar tragerile ridicându-se la valoarea de 17 miliarde lei, potrivit domnului Gheţea. Domnia sa a precizat că dacă în 2007 structura creditelor acordate de bancă era 20% - împrumuturi acordate companiilor şi 80% - creditele pentru persoanele fizice, acum, persoanele fizice au contractat 33% din credite, circa 70% revenind companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb