Belarusul doreşte ca Uniunea Europeană să preia 2.000 de migranţi, iar autorităţile de la Minsk vor repatria în ţările lor alţi 5.000 de migranţi pentru a soluţiona actuala criză de la frontiera cu Polonia, a anunţat astăzi Natalia Eismont, purtătoare de cuvânt a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, transmite Reuters, conform Agerpres.
''Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2.000 de refugiaţi care se află în campament. Ne angajăm să facilităm (pe cât posibil şi dacă ei doresc) revenirea celorlalţi 5.000 în ţara lor'', a declarat Eismont.
Deocamdată nu este clar dacă propunerea va fi acceptată de UE, în special întrucât repatrierea celor 5.000 de migranţi ar avea loc doar cu unele condiţii. Anterior, Comisia Europeană subliniase că nici nu se pune problema unei eventuale negocieri cu Lukaşenko.
Un prim avion a decolat joi de la Minsk cu destinaţia Bagdad, având la bord migranţi care au fost blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a indicat administraţia aeroportului din capitala belarusă.
Potrivit Nataliei Eismont, la bordul avionului companiei Iraqi Airways se află 374 de pasageri, dintre care majoritatea sunt cetăţenilor irakieni. ''Ne respectăm promisiunile, deşi UE încă nu şi-a respectat o unică obligaţie'', a adăugat ea.
Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află în prezent blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi scăzute de-a lungul frontierei dintre Belarus şi Polonia, în speranţa că vor putea intra pe teritoriul UE.
Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.
UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord.
Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, RD Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.