Belgienii neagă informaţia potrivit căreia teroriştii ar fi folosit cartele pre-pay româneşti

Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2016

Belgienii neagă informaţia potrivit căreia teroriştii ar fi folosit cartele pre-pay româneşti

Actualizare 17:00 Tăriceanu despre declaraţiile premierului în cazul cartelelor prepay: "Dacă avea informaţii, era bine să tacă"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că premierul Dacian Cioloş "era bine să tacă" în loc să vorbească despre folosirea cartelelor prepay din România în pregătirea unor atentate teroriste, chiar dacă avea astfel de informaţii.

"Dacă au fost folosite aceste cartele, are informaţii - în fine, de la SRI înţeleg că nu -, dar dacă ar fi avut aceste informaţii, era bine să le ţină pentru el, pentru că atunci nu compromiţi acţiunile serviciilor de depistare a celor care folosesc cartelele şi în varianta cealaltă era bine să tacă. Dacă nu ai informaţii, nu vorbeşti decât dacă îţi doreşti să pui România într-o postură care este singulară. Eu nu am auzit vreo altă ţară din Europa, oficialităţi ale statelor respective să pună propria ţară într-o astfel de postură - România, furnizoare de cartele pentru acţiuni teroriste", a afirmat Tăriceanu într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a spus că, pe de altă parte, SRI adică "nu s-a hazardat" în a face aprecieri în lipa unor date.

"Am văzut şi comunicatul dat de SRI, care spune că s-au folosit cartele prepay în zona Orientului Mijlociu, dar nu au date care să confirme că ele au fost folosite de persoane care sunt terorişti sau au legătură cu terorismul sau de români care lucrează în zonă. Şi atunci întrebarea firească (...) este: dacă SRI spune aceste lucruri, de unde are premierul informaţii care se referă la faptul că aceste cartele prepay au fost folosite de terorişti?", a completat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, trebuie adoptată o legislaţie clară privind cartelele prepay, Tăriceanu subliniind că în această privinţă nu are "niciun fel de reţinere".

(A.L.)

-------------

Actualizare 13:35 Buşoi: "Identificarea datelor personale pentru cartele pre-pay este necesară, avem nevoie de o dezbatere"

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi susţine că identificarea datelor personale pentru cartelele pre-pay este necesară şi subliniază că este nevoie de o dezbatere reală în acest caz.

"Avem nevoie de o discuţie mai aşezată pe tema cartelelor pre-pay. Dezbaterea de acum este, intenţionat sau nu, exagerată şi greşit prezentată ca o luptă între campionii libertăţii civice şi serviciile bau-bau. Când în Europa mor oameni în atentate teroriste, fiecare stat trebuie să-şi apere cetăţenii, cu atât mai mult cu cât se pare că UE este prea anchilozată ca mentalitate a leadershipului şi ca sistem birocratic ca să poată oferi siguranţă. Pentru că noi, în România, am fost feriţi de atentate, terorismul este doar un subiect de discuţie între altele. Dacă, 'Doamne-fereşte!', am trăi terorismul pe pielea noastră, cei care acum exagerează privind limitarea drepturilor ar fi primii care ar striga de ce nu s-au luat măsuri de protecţie", spune Buşoi, potrivit unui comunicat remis, marţi, redacţiei.

În opinia sa, identificarea datelor personale pentru cartelele pre-pay este necesară, deoarece ameninţarea teroristă este reală.

"În România, există o doză de scepticism în legătură cu măsurile şi legile care ne pot proteja, de parcă am avea nevoie de mai multe dovezi că există riscuri reale, motivaţia principală fiind 'lasă că la noi nu se întâmplă'. Dacă ne dorim o dezbatere reală, trebuie să avem grijă să nu inflamăm spiritele. Avem nevoie de o discuţie matură, iar în Parlament se poate purta această discuţie fără exagerări şi cu analiza tuturor datelor, nu cu sloganuri. Dacă politicienii nu poartă cu raţiune şi calm această discuţie, nici cetăţenii nu vor putea discerne cu adevărat care este miza şi care este soluţia corectă", mai arată Buşoi.

(I.D.)

------

Actualizare 10:36 Cioloş: "Am spus şi am avut informaţia asta de la SRI, că în pregătirea unor atentate s-au folosit şi cartele prepay din România"

Premierul Dacian Cioloş a susţinut, în această dimineaţă, că nu a fost, nu este şi nu va fi vreodată ofiţer acoperit. Domnia sa a făcut această declaraţie, în urma reacţiilor din mass-media apărute după declaraţiile privind folosirea unor cartele prepay din România în pregătirea unor atentate.

Dacian Cioloş a spus: "Eu am spus şi am avut informaţia asta de la SRI, că în pregătirea unor atentate s-au folosit şi cartele prepay din România. Nu am avut niciun interes sau obiectiv ascuns atunci când am spus lucrurile astea. (...) Cred că e nevoie de o dezbatere în societatea românească cu cărţile pe masă în această problemă. Societatea trebuie să fie în cunoştinţă de cauză atunci când se discută anumite lucruri (...) Nu ştiu dacă au fost folosite (n.r. cartele prepay din România) la atentatele de la Bruxelles şi nu am spus niciodată lucrul asta".

Premierul a declarat în urmă cu două zile, într-o emisiune a Ştirilor Pro Tv, că România e una din puţinele ţări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Domnia sa a spus: "Înţeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE tocmai pentru că există această flexibilitate în România".

-------------

Actualizare 10:24 Sorin Roşca Stănescu: "Nu cumva acest domn Dacian Cioloş este, el însuşi, parte a «sistemului»? Aoleo! Nu o fi şi acest individ ofiţer acoperit?"

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu scrie că premierul Dacian Cioloş "a lansat o tiribombă", făcând referire la scandalul cartelelor pre-pay.

"Fără ca nimeni să-l întrebe. S-a băgat într-un uriaş scandal. Nechemat. Este vorba despre cartele prepay. Cartele prepay au fost de mai multe ori obiect de dispută naţională. Dar şi internaţional. Serviciul Român de Informaţii a încercat să le interzică. Curtea Constituţională s-a opus. Sub motiv că este anti-constituţional. Şi s-a băgat în ciorbă prim-ministrul. Tehnocratul. Şi lansează în spaţial mediatic o veritabilă bombă. Cum că Statul Islamic se foloseşte de aceste cartele româneşti. Curat murdar. Să vedem cât de văzduhist este Dacian Cioloş!", scrie jurnalistul.

Acesta precizază că: "SRI ar dori să controleze tot. Tot ce mişcă în spaţiul virtual. Tot ce mişcă în materie de comunicaţii telefonice. Tot ce mişcă, în general. Cine îi imputa acestei instituţii această lăcomie de a avea din ce în ce mai mult este cel puţin nebun. Pentru că apetenţa Serviciului pentru o putere mai mare este cât se poate de firească. Nefirească este disponibilitatea celor care acordă această putere. Puterea SRI este dată de Parlament. Şi, într-o oarecare măsură, de Guvern. Care este parte a Executivului. Cealaltă parte fiind instituţia prezidenţială. Dar, atenţie! Prudent, preşedintele Klaus Iohannis nu s-a pronunţat în legătură cu cartele telefonice pre-plătite".

"Domnul Dacian Cioloş, în calitatea să de prim-ministru, îşi permite să informeze opinia publică internă şi externă cum că asemenea cartel preplay au fost utilizate de terorişti pentru punerea la cale a loviturilor care au îngrozit întreaga lume. Cartele româneşti. Nu aduce nicio dovadă în acest sens. Afirmaţia sa poate pune pe butuci România. Face acest stat complice la recentele atentate", scrie Sorin Roşca Stănescu.

Acesta este de părere că "acest Guvern este unul de avarie". Jurnalistul numeşte guvernul Cioloş "o găselniţă nefericită a principalelor partide politice".

Acesta a adăugat: "Nu este oare rezonabil ca cetăţenii României să primească câteva dovezi sau măcar una singură, cum că aceste cartele preplay, utilizate pe teritoriul statului nostru, au fost folosite de terorişti? O asemenea dovadă nu există. Şi nici măcar indicii. În aceste condiţii, statul român este anatemizat. Chiar de premierul în funcţie".

Sorin Roşca Stănescu îşi încheie editorialul: "Am putea continua mult şi bine cu asemenea raţionamente. Dar nu are rost. În schimb, acum, pentru prima dată, cred că devine necesară o speculaţie. Fără a avea, recunosc, pentru moment, vreo probă în acest sens. Nu cumva acest domn Dacian Cioloş este, el însuşi, parte a "sistemului"? Aoleo! Nu o fi şi acest individ ofiţer acoperit? Şi dacă da, lucrează el pentru România? Adică pentru interesul naţional?"

(I.D.)

------

Actualizare 9:16 Alina Gorghiu: "Nu mi se pare normal să aud de la televiziune că anumite cartele prepay au fost folosite în comiterea de acte teroriste"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că nu i se pare normal să afle de la o televiziune că anumite cartele prepay din România au fost utilizate în comiterea de acte teroriste, precizând că informaţia e "vitală" în modificarea legislaţiei privind securitatea naţională.

"E nevoie în mod clar de o dezbatere foarte serioasă în societatea românească, dar mai ales în Parlamentul României pentru că nu mi se pare normal să aflu de la o televiziune în urma unui interviu cu un ministru sau un prim ministru, nu mi se pare firesc să aflu acolo că anumite cartele prepay din România au fost folosite de diverse persoane în comiterea unor acte teroriste. Cum nu găsesc firesc ca SRI să răspundă punctual unei televiziuni în acelaşi sens. Normalul şi firescul îl văd aşa: vine o informare către tot Parlamentul României cu privire la situaţia cumpărării acestor cartele şi folosirii lor în acte teroriste, că înţeleg că s-au folosit în Siria, în Irak, că nu se ştie dacă s-au folosit în Belgia sau în alte ţări. Important este să avem această evaluare şi să decidă toţi parlamentarii în cunoştinţă de cauză", a scris Gorghiu pe Facebook.

Ea a pledat pentru realizarea unui proiect care să asigure nevoia de securitate a României, dar, în acelaşi timp, să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

"În acest moment, informaţia e vitală în modificarea legislaţiei care ţine de securitatea naţională. În Parlament nu există un proiect legislativ în acest moment care să pună în concordanţă nevoia de securitate cu decizia Curţii Constituţionale şi cu respectarea dreptului la viaţă privată, dreptului la corespondenţă privată, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în general. Niciodată PNL nu o să voteze împotriva unui proiect care aliniază dezideratul de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România cu o decizie constituţională şi cu nevoia de securitate în România. Cred că în loc să avem discuţii care cum, instituţiile separat, disparat, e bine să ne adunăm în Parlament, să generăm un proiect pe care să-l ajustăm la toate aceste rigori despre care am vorbit", a adăugat liderul PNL.

(I.D.)

----

Actualizare 9:14 SRI: Cartele prepay româneşti, folosite în zone de conflict din Siria şi Irak

SRI nu poate oferi informaţii, în acest moment, referitoare la faptul că teroriştii care au comis atentate în Europa au utilizat cartele preplătite româneşti, dar precizează că deţine informaţii că sunt folosite cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă în zone de conflict, inclusiv în Siria şi Irak.

Într-un răspuns la o solicitare a Agerpres, SRI a precizat, luni, că identitatea persoanelor care utilizează aceste cartele nu a putut fi stabilită.

"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria şi Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste", se arată în răspunsul SRI.

Premierul Dacian Cioloş a subliniat, duminică, necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, adăugând că în perioada următoare ministrul Justiţiei şi cel al Internelor vor aduce în atenţia Executivului ''aceste elemente''.

"Ei se plâng (autorităţile responsabile - n.r.)... ştiţi discuţia veche apropo de cartelele prepay. De exemplu, înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele prepay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a spus Cioloş, la Pro TV.

(I.D.)

-----

Actualizare 8:36 Ion Cristoiu face dezvăluiri: "SRI îi dă peste bot lui Cioloş"

Ion Cristoiu ia atitudine în scandalul cartelelor PrePay româneşti "folosite de către terorişti". Jurnalistul spune că SRI "i-a dat peste bot" premierului Dacian Cioloş după dezvăluirile acestuia.

"SRI îi dă peste bot peste lui Dacian Cioloş pentru declaraţia iresponsabilă privind cartelele PrePay. Cu o labă înmănuşată, desigur. M-am numărat printre puţinii jurnalişti care au sesizat şi denunţat iresponsabilitatea majoră comisă de premierul Dacian Cioloş prin Declaraţia publică de duminică, 27 martie 2016, potrivit căreia în pregătirea unor atentate din UE din ultima perioadă au fost folosite cartele PrePay din România. Mulţi alţii au trecut-o cu vederea. Fie pentru că sunt nerozi, fie pentru că pariază pe Dacian Cioloş în eventualitatea unei retrageri a lui Klaus Iohannis. Cînd au loc atentate teroriste sîngeroase precum cele de la Paris sau de la Bruxelles orice implicare a unei alte ţări din Europa sau chiar din lume e deosebit de primejdioasă pentru imaginea ţării respective. Opinia publică din ţara victimă a terorismului, dar şi din alte ţări ale lumii, e în căutare responsabililor pentru tragedia petrecută. În acest context, o informaţie cum ar fi cea potrivit căreia de pe teritoriul unei ţări au fost cumpărate cartele folosite apoi de terorişti, lucru posibil, deoarece în ţara respectivă domneşte vraiştea cînd vine vorba de securitate, stîrneşte antipatii, dacă nu chiar ură faţă de ţara respectivă. Opinia publică din ţara victimă, mai ales într-un context de insecuritate colectivă, e gata să creadă că tragedia ar fi putut fi evitată dacă nu existau babuinii din ţara în care se pot cumpăra cartele PrePay fără un document de identitate. De regulă astfel de informaţii, dacă există, sînt ţinute secrete chiar de autorităţile din ţara victimă a atentatului, tocmai pentru a nu stîrni ură faţă de altă ţară", a scris Ion Cristoiu pe propriul blog.

Acesta nu se opreşte aici: "Ei bine, ca dovadă că România e unică prin politicienii şi mai nou prin tehnocraţii săi, informaţia că ţara noastră a fost una dintre cele care au contribuit la atentatele teroriste din UE prin brambureala care domneşte în plan legal în chestiunea cartelelor PrePay a fost făcută publică nu de autorităţile din Belgia sau Franţa, nu de presa din ţările respective, nu de presa internaţională, nici măcar de presa de la Moscova. Ea, informaţia, de o gravitate ieşită din comun, a fost făcută publică de chiar premierul României. Dacă o astfel de informaţie ar fi fost dată de un oficial din Occident, mai mult ca sigur autorităţile din România ar fi trebuit să protesteze, cerînd dovezi".

"Cum însă informaţia a fost dată chiar de una dintre cele mai înalte autorităţi de la noi, de premierul României, nimeni n-a protestat şi nimeni nu i-a cerut dovezi. Mai e nevoie de dovezi cînd chiar ţara respectivă găseşte de cuviinţă să se mînjească singură cu rahat?! Cred că Dacian Cioloş, înnebunit să îndeplinească ordinul de a da o OU privind cartele PrePay, a plusat în cadrul interviului. Cum însă se înţelegea că ştie asta de la SRI, conducerea Serviciului s-a trezit vîrîtă în rahat pînă la gît. Să-i dea una peste bot cu dosul labei lui Dacian Cioloş nu se făcea. E încă Premierul Meu al lui Klaus Iohannis. Şi atunci s-a apelat la formula cu există posibilitatea şi nu poate oferi în acest moment. Formula datului peste bot cu laba înmănuşată!", a încheiat Cristoiu.

(I.D.)

------

Premierul Dacian Cioloşa vorbit duminică de existenţa unor cartele româneşti pre-pay în pregătirea şi executarea atentatelor teroriste din Franţa/Belgia.

Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, a întrebat autorităţile belgiene despre veridicitatea celor transmise de premier, potrivit ştiripesurse.ro

"Am sunat azi la parchetul din Bruxelles să întreb dacă există vreo informaţie în legătură cu numerele de telefon prepay româneşti folosite de terorişti. Aşa a zis premierul Dacian Cioloş: - "Au fost folosite cartele prepay din România pentru pregătirea de atentate în UE." La parchet (am si o antenă firavă acolo), după ce s-au lămurit că nu e vorba de Armenia, ci de România (lumea pe-aici stă prost cu geografia), mi s-a confirmat (spre uşurarea mea) că nu, nici unul din terorişti nu avea telefon prepay de România. La fel şi la Paris, unde am căutat să aflu şi mai viclean. Nada, nimeni. Doar telefoane franceze şi belgiene. Bref, de unde a aflat Cioloş că teroriştii aveau cartele prepay româneşti? Să fie serviciile româneşti atât de competente încât să ştie ce nu divulgă public cele franceze şi belgiene? Drace, uite în sfârşit un motiv de mândrie.", a spus Dan Alexe pe pagina sa de facebook.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Afirmatia lui Ciolos ca se folosesc cartele romanesti la atacuri teroriste este o mizerie la fel de mare ca cea cu acuzarea producatorilor de lapte. Ciolos ar trebui sa plece inapoi la Bruxelles sau pe unde isi gaseste ceva de lucru si sa ne lase in pace. L-au dat la o parte pe Ponta, au instaurat un guvern de asazis tehnocrati si au facut rahatul ghem. Sa isi numeasca Procurorii, judecatorii la CCR , mandatul sa li se incheie si sa plece la cine ni i-a adus!

    1. Si sa se refaca haita de hiene useliste ,asta vrei nu-i asa ? Vrabia malai viseaza dar o sa mai jupuiasca tara USELEAUA cand o face plopu' pere si rachita micsunele, dupa ce face parnaie si Guzganianul, cu clica lu' mihalache, cu toti !

      Votam DNA ! 

      Oare, chiar trebuie sa ne certam si sa presupunem ca "oricare altul decit mine insumi" este hot, corupt si mincinos?

      Este normal sa-l contrazici pe altul cu un astfel de ärgument"? 

      Eu vreau sa ne intoarcem la democratie, la conducatori alesi nu numiti de structuri tenevroase cu cine stie ce interese. Mecanismele democratice trebuie sa se intoarca iar furtul sa fie stopat prin mijloace democratie majoritar acceptate. Dorinta vostra anonimule de a beneficia de structuri ghidonate din afara tarii se inscrie si in traditia fanariot otomana si in cea comunista si in cea post decembrista dar unele voci trebuie sa spuna ca este destul. Voi lingaii vesnici credeti ca o sa strigati ca altul e hotul in timp ce furati cu doua maini si nimeni nu trebuie sa va vada. E timpul sa ne cerem democratia inapoi !

    Cartelele preplatite sa fie comercializate doar de SRI; sa stim o treaba...

    un ziar care se respecta ar trebui sa nu mai fie gazda unui condamnat la inchisoare cu executare

    1. Observ cum o multime de cititori ne invata cum sa facem jurnalism.

      Faptul ca sintem in al XXVI-lea an de aparitie neintrerupata, nu ne scuteste de maxima "Cit traieste, omul invata", care va fi valida si la 100 de ani. 

      Multumesc tuturor, pentru buna intentie!

      Ma gindesc, totusi, ca subiectul ar fi meritat si el un comentariu. 

    Ceilalti sunt lupi batrani, unsi cu toate alifiile !

    1. TARICEANU ar fi tacut.

    problema nu este existenta cartelelor anonime ci existenta teroristilor; pastrarea dreptului de a avea convorbiri anonime este mai important decat alte inventii care au stat la baza colonizarii fortate a europei, importiva vointei locuitorilor si care sunt sursa terorismului

    Prostia lui Bușoi nu încetează să mă surprindă... la fel de mult ca averea lui nejustificată pentru un tânăr care și-a tocit coatele prin două facultăți.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb