Ben Madadi a achiziţionat 0,19% din SIF Oltenia prin intermediul ofertei publice

M.G.
Piaţa de Capital / 23 martie 2022

Ben Madadi a achiziţionat 0,19% din SIF Oltenia prin intermediul ofertei publice

Oferta, învăluită în acuzaţii de fraudă şi scurgere de informaţii privilegiate de la ASF

Madadi: "Ce a urmat depunerii ofertei publice la Autoritatea de Supraveghere Financiară este fascinant şi ar putea să fie înscris într-un registru de corupţie extremă şi vădită"

Oferta publică de cumpărare pentru 7% din SIF Oltenia (SIF5) a investitorului individual Ben Madadi s-a încheiat, acesta reuşind să achiziţioneze doar 0,19% din capitalul societăţii financiare din Craiova, potrivit datelor din platforma Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Oferta a fost înregistrată astăzi în sistemul BVB, la finalul şedinţei de tranzacţionare. Oferta lui Madadi s-a încheiat practic cu achiziţia a 958.119 acţiuni, la un preţ de 2 lei per titlu.

BURSA a scris încă din debutul lunii martie că există suspiciuni puternice că persoane din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au scurs în piaţă informaţia depunerii ofertei publice de către Madadi. Asta în condiţiile în care la doar câteva ore după ce Madadi a depus oferta la ASF acţiunile SIF5 au început să crească puternic într-o piaţă cu scăderi generalizate. Încă nu se ştie cine a cumpărat masiv acţiuni SIF5 fix după ce oferta lui Madadi a ajuns la ASF - Madadi ne-a spus că el sau prieteni de-ai lui nu au achiziţionat acţiuni ale societăţii din Craiova -, dar investitorul a acuzat Cooperativa ca fiind în spatele achiziţiilor.

În ediţia de astăzi a BURSA, Madadi arată că "ceea ce a urmat depunerii ofertei publice la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este fascinant şi ar putea să fie înscris într-un registru de corupţie extremă şi vădită".

"Pe data de 21 februarie 2022 - aproximativ la orele 13 -, am depus la ASF oferta publică pentru 7% din capitalul SIF5. Nu a durat mai mult de două ore şi acţiunea SIF5, care până atunci avea o direcţie clară de scădere de foarte multe luni, a început să crească puternic, brusc şi inexplicabil. La numai două zile după depunerea ofertei mele s-a petrecut ceva şi mai bizar, nemaiîntâlnit în piaţa de capital românească: conducerea SIF5 a convocat o AGA surpriză, la nici măcar o lună înaintea AGA de bilanţ, pentru răscumpărarea a 5% din capitalul societăţii. Se pare că ASF - fiind cel mai important membru al Cooperativei - şi-a îndeplinit imediat datoria faţă de idealurile sifonării banilor publici şi a oferit informaţia legată de oferta mea celorlalţi membri ai Cooperativei. Aceştia, mai precis sifonarii (Bogdan Drăgoi, Sorin Cioacă etc.), plus partenerii lor în piaţa de capital, cel mai probabil "elveţianul" (Bogdan Juravle) de la Swiss Capital, s-au apucat de treabă. Primul pas a fost să cumpere cât mai multe acţiuni SIF5 din piaţă, iar al doilea pas a fost să convoace acea AGA pentru răscumpărarea de acţiuni proprii. Deoarece ambele măsuri au fost luate în stare de panică şi grabă, n-au avut nicio doză de precauţie. Cooperativa s-a comportat ca şi cum ar avea protecţie din partea tuturor instituţiilor democratice, atât în prezent, cât şi într-un viitor destul de îndepărtat. (...) Credeţi că fără scurgerea de informaţii de la ASF, acţiunea SIF5 ar fi putut să crească din senin în doar trei zile (21, 22 şi 23 februarie) cu peste 13% într-o piaţă care începuse să resimtă panica unei potenţiale invazii a Ucrainei? Posibilitatea este zero!", arată Ben Madadi .

La ora depunerii ofertei la ASF, preţul SIF5 în piaţă era de aproximativ 1,7 lei, iar preţul din oferta lui Madadi era cu 18% mai sus.

"M-am gândit că, cel mai probabil, făcând această ofertă voi speria membrii Cooperativei, iar aceştia pentru a-mi bloca oferta vor cumpăra prin interpuşi, aşa cum sunt obişnuiţi, toate acţiunile SIF5 pe care le găsesc în piaţă, cu puţin peste 2 lei. Dar nu mă aşteptam să aibă curajul nebunesc să înceapă să cumpere înainte ca detaliile ofertei mele să devină publice", mai arată Madadi.

Acesta mai spune că investitorii care au vândut înainte de anunţul oficial privind aprobarea ofertei au fost victimele unei fraude.

"Ei ar trebui să se adreseze autorităţilor româneşti sau celor internaţionale pentru recuperarea prejudiciului suferit. În acea perioadă, vânzătorii nu ştiau despre existenţa ofertei mele de 2 lei pentru o acţiune, în timp ce unii aveau acces la informaţii confidenţiale şi privilegiate, fără îndoială de la ASF. Dacă, de pildă, aţi vândut un milion de acţiuni SIF5, pe 21 sau 22 februarie, cu 1,70 lei pe acţiune către cineva care deţinea informaţii privilegiate scurse de la ASF, aţi fost prejudiciat cu 300.000 de lei. Iar per total, între 21 februarie şi 2 martie, s-au tranzacţionat peste 6 milioane de acţiuni SIF5, toate sub preţul din oferta mea, de 2 lei pe acţiune. În cazul dovedirii unei scurgeri de informaţii privilegiate de la ASF, toţi aceşti vânzători sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri. Este vorba de un prejudiciu important, cauzat unui număr mare de investitori! Oare cât de legal o fi să scurgi informaţii privilegiate de la ASF? Probabil cam la fel de legal cum este să votezi la adunări generale cu acţiuni proprii cumpărate, prin fonduri sau companii interpuse, cu banii societăţii", mai arată Ben Madadi.

Madadi a mai derulat în trecut o ofertă similară pentru 55 de milioane de titluri SIF Muntenia (SIF4), respectiv 7% din capitalul SIF4. În urma trecerii peste pragul de 5% din SIF Muntenia, Madadi a solicitat revocarea administratorului SIF Muntenia - SAI Muntenia Invest, pe care Madadi l-a acuzat de căpuşarea societăţii şi a investitorilor SIF4 - şi distribuirea de dividende în valoare de 350 de milioane de lei, puncte respinse în cadrul AGA din 15 noiembrie de grupul Lakis-Drăgoi care controlează SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia şi, din toamna lui 2020, SIF Oltenia.

Investitorul şi-a vândut cea mai mare parte a deţinerii pe care o avea la SIF Muntenia la mijlocul lunii februarie a acestui an.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Madadi a cumpărat doar 0,19%.

    1. Da, stiu, corectam.

      ...Am corectat.

    Ce se intampla cu titlurile SIF este crima organizata. ASF face parte din gruparea zisa cooperativa . Eu nu cred ca se mai poate restabili ordinea decat prin înlăturarea completă a jumătate din ASF.

    Ben, de ce cumperi atat de sus ca pret?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb