BERD - cel mai important investitor în afacerile agricole private din Europa Centrală şi de Est

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2005

Cheia dezvoltării agriculturii din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente o reprezintă abordarea integrată a investiţiilor în domeniu, cu accent pe parteneriatul public/privat, arată un studiu al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite. "Mulţi fermieri şi producătorii mici şi mijlocii de alimente din Europa Centrală şi de Est au dificultăţi atît în vînzarea produselor pe pieţele internaţionale, cît şi în obţinerea de informaţii utile, acces la finanţări şi tehnologie", notează documentul, menţionînd că importatorii condiţionează accesul pe piaţa lor de calitatea şi siguranţa produselor.

Totodată, investiţiile marilor companii de distribuţie şi ale celor agricole au avut un impact pozitiv asupra fermelor şi societăţilor alimentare locale din regiune, notează studiul.

Cel mai important investitor în afacerile agricole private din regiunea analizată este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Hans Christian Jacobsen, directorul BERD pentru Agribusiness, declară: "BERD este cel mai mare investitor în afacerile agricole private din Europa Centrală şi de Est, cu 220 de proiecte, a căror valoare totală este de 3,5 miliarde de euro. În timp ce investiţiile noastre au fost în majoritate orientate către procesare şi vînzare cu amănuntul, exis-tă legături puternice cu fermierii. De exemplu, anumite proiecte legate de prelucrarea alcoolului, în care am fost implicaţi, au sporit enorm cererea pentru producţia locală de orz. Rolul nostru este să împăcăm potenţialele afaceri agricole locale cu investiţiile - externe şi interne - care vor spori valoarea bunurilor fermierilor şi vor contribui la construirea economiilor rurale şi naţionale".

În opinia lui Jacobsen, un aspect foarte important al acestor investiţii - tot mai numeroase, este sporirea contractelor şi a coordonării verticale din cadrul lanţurilor alimentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb