Cheia dezvoltării agriculturii din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente o reprezintă abordarea integrată a investiţiilor în domeniu, cu accent pe parteneriatul public/privat, arată un studiu al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite. "Mulţi fermieri şi producătorii mici şi mijlocii de alimente din Europa Centrală şi de Est au dificultăţi atît în vînzarea produselor pe pieţele internaţionale, cît şi în obţinerea de informaţii utile, acces la finanţări şi tehnologie", notează documentul, menţionînd că importatorii condiţionează accesul pe piaţa lor de calitatea şi siguranţa produselor.
Totodată, investiţiile marilor companii de distribuţie şi ale celor agricole au avut un impact pozitiv asupra fermelor şi societăţilor alimentare locale din regiune, notează studiul.
Cel mai important investitor în afacerile agricole private din regiunea analizată este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Hans Christian Jacobsen, directorul BERD pentru Agribusiness, declară: "BERD este cel mai mare investitor în afacerile agricole private din Europa Centrală şi de Est, cu 220 de proiecte, a căror valoare totală este de 3,5 miliarde de euro. În timp ce investiţiile noastre au fost în majoritate orientate către procesare şi vînzare cu amănuntul, exis-tă legături puternice cu fermierii. De exemplu, anumite proiecte legate de prelucrarea alcoolului, în care am fost implicaţi, au sporit enorm cererea pentru producţia locală de orz. Rolul nostru este să împăcăm potenţialele afaceri agricole locale cu investiţiile - externe şi interne - care vor spori valoarea bunurilor fermierilor şi vor contribui la construirea economiilor rurale şi naţionale".
În opinia lui Jacobsen, un aspect foarte important al acestor investiţii - tot mai numeroase, este sporirea contractelor şi a coordonării verticale din cadrul lanţurilor alimentare.