BERD: "Economia românească - cel mai ridicat nivel de creştere din Europa, în 2016"

A.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2016

Economia ţării noastre va înregistra o creştere de 4,8%, în acest an - cel mai ridicat nivel din întreaga Europă, prognozează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a îmbunătăţit cu 0,8% estimările privind avansul economiei româneşti din 2016, comparativ cu cele publicate în luna mai, informează Reuters, conform Agerpres.

Anul viitor, ritmul de creştere înregistrat de economia autohtonă se va reduce până la 3,7%, dar România va continua să înregistreze cel mai ridicat ritm de creştere din Europa, potrivit BERD, care şi-a îmbunătăţit şi în acest caz cu 0,2% estimările, comparativ cu luna mai.

Raportul BERD subliniază: "Creşterea economică în România a continuat să accelereze pe fondul cererii interne. Contribuţia consumului privat la creşterea economică a fost mai mare decât ne aşteptam, pe fondul îmbunătăţirii veniturilor ca urmare a inflaţiei scăzute şi majorărilor salariale, precum şi al relaxării fiscale. Consumul va continua să fie susţinut de majorările salariale din sectorul sanitar, începând din luna august, precum şi de reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, în 2017. Investiţiile private au avut o contribuţie pozitivă la creştere, pe fondul nivelului extrem de scăzut al costului finanţării şi creşterii încrederii în industrie, iar acest lucru ar putea să continue şi în 2017. Cheltuielile guvernamentale ar putea să rămână limitate din cauza încheierii precedentei perioade de finanţare UE, în pofida creşterii costurilor salariale. În acelaşi timp, îmbunătăţirea perspectivelor economice în rândul partenerilor comerciali ai României ar trebui să sprijine exporturile nete".

BERD a avertizat că ţările din zona sa de operaţiuni ar putea suferi o lovitură serioasă dacă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va derula într-un mod "hard" şi va alimenta o reacţie împotriva reformelor destinate economiei de piaţă.

"Scenariul mediu cu privire la efectul Brexit nu va fi unul catastrofal. Dar cu cât mai dur va fi Brexitul, cu atât mai negativ va fi scenariul. (...) Nu vreau să vă alarmez, dar avem unele scenarii cu adevărat înfricoşătoare", a declarat economistul şef al BERD, Sergei Guriev.

Cele mai mari pagube s-ar produce dacă Brexitul ar alimenta acţiuni împotriva UE în alte părţi, ceea ce ar duce la contracararea politicilor de dezvoltare spre economia de piaţă.

Europa de Sud-Est, regiune unde este inclusă şi România, ar putea vedea cum creşterea PIB-ului său ar scădea, cumulat, cu aproape şase puncte procentuale până în 2021, în timp ce Ucraina, Europa Centrală, excluzând Polonia şi statele baltice, ar suferi o reducere de aproximativ 4,2 puncte procentuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb