BERD estimează o creştere economică de 1%, în 2009, pentru România

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 ianuarie 2009

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a modificat în scădere prognozele în ceea ce priveşte creşterea economică atât a României cât şi a celorlalte ţări din Europa şi Asia, ca urmare a agravării recesiunii în ţările dezvoltate şi a încetinirii activităţii în cele emergente. Astfel, produsul intern brut al României în 2009 se va reduce până la 1%, de la 3% cât prognoza banca în noiembrie 2008 . De asemenea, BERD estimează că economia României a crescut cu 8% în 2008.

Dacă în raportul din noimbrie aceasta se aştepta ca cele 30 de ţări unde este prezentă să evite recesiunea, instituţia se aşteaptă acum, la o creştere economică medie de 0,1%. În ciuda previziunii de creştere scăzută pe termen scurt, prognoza pe termen mediu şi lung indică faptul că economiile şi-ar putea reveni de la începutul anului viitor, potrivit raportului băncii. Acest lucru va fi posbil deoarece în ultimii zece ani elementele economice fundamentale ale regiunii au devenit din ce în ce mai puternice, acestea permiţând revitalizarea economică pe măsură ce scăderea economiei mondiale se temperează.

Potrivit economistuui şef al BERD, Erik Berglof, ţările în care este prezentă BERD resimt din plin încetinirea economică mondială, motivul pricipal fiind gradul ridicat de integrare în economia globală. Abilitatea acestor ţări de a rezista unor şocuri externe majore pe termen lung va depinde în mare parte de viteza de recuperare a economiei mondiale, de eforturile combinate ale guvernelor naţionale şi ale instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv BERD, de a proteja sectoarele financiare din regiune, şi de susţinerea băncilor străine pentru subsidiarele din estul Europei".

BERD se aşteaptă ca avansul economiei Europei de Sud-Est să încetinească puternic până la 1,5%, de la 7,3% în 2008.

Berglof a explicat: "O creştere a PIB în aceste ţări reflectă cererea internă încă puternică şi în unele cazuri niveluri scăzute de integrare financiară, însă riscurile pentru o încetinire economică şi mai puternică sunt încă mari".

Pentru Europa Centrală şi ţările baltice, prognoza pentru 2009 vizează o creştere economică medie de 0,4%, spre deosebire de 2008, instituţia estimând un nivel de 3,9%.

Creşterea economică pentru Rusia este prognozată la 1%, spre deosebire de nivelul de 3% în prognoza din noiembrie, iar în 2008 economia Rusiei a avansat cu 6,5%, potrivit estimărilor BERD.

De asemenea, banca mai estimează pentru acest an, comprimări ale economiilor Ucrainei, Ungariei, Turciei şi ţărilor baltice. PIB-ul Ucrainei s-ar putea restrânge cu 5% în 2009, al Ungariei cu 2%, al Turciei cu 3%, în timp ce în Estonia, Letonia şi Lituania, declinul econmiilor ar putea fi de 3,5%, 5% şi 2,5% în 2009.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb