BESTJOBS:  Un Paşte fără restricţii anti-Covid, dar afectat de inflaţie

G.D.
Companii / 20 aprilie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Spre deosebire de ultimii doi ani, anul acesta angajaţii sunt liberi să îşi facă planuri cu ocazia sărbătorilor de Paşte, în contextul ridicării restricţiilor anti-Covid, conform unui comunicat remis redacţiei. Provocarea de anul acesta este însă ridicată de bugetul alocat pentru cumpărăturile pascale, care este în scădere faţă de anul trecut şi se bazează parţial pe prima de la angajator. Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, 55% dintre angajaţi se aşteaptă să primească primă de Paşte de la angajator, iar 47% dintre ei speră ca aceasta să fie sub formă de bani. Alţi 10% se aşteaptă să primească tichete/vouchere cadou, iar 4% coşuri cu produse de sezon.

Potrivit sursei citate, bonusurile şi primele de sărbători au ajuns să fie tot mai importante pentru angajaţi. Astfel, 63% dintre respondenţi au spus că acordarea de bonusuri şi prime cu ocazia sărbătorilor reprezintă un criteriu esenţial pentru ei atunci când aleg un angajator. Pentru alţi 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, în timp ce doar 7% au declarat că ar renunţa la prime şi bonusuri în favoarea altor beneficii.

În comparaţie cu anul trecut, aşteptările financiare ale angajaţilor au crescut. Astfel, 17% dintre respondenţi se aşteaptă ca suma primită anul acesta să depăşească valoarea de 500 de lei, în timp ce anul trecut doar 7% aveau această aşteptare. Alţi 30% estimează că vor primi o sumă între 101 şi 300 lei, iar 10% se aşteaptă ca prima să echivaleze o valoare cuprinsă între 301 şi 500 de lei. 8% se aşteaptă să primească mai puţin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri că vor primi.

Procentul celor care se bazează pe prima în bani de la angajator a crescut mult în comparaţie cu anul trecut, ca dovadă a faptului că bugetul alocat coşului de cumpărături de Paşte a crescut şi el, marcat de inflaţia mare din acest an. Astfel, 20% dintre respondenţi au spus că au neapărată nevoie de aceşti bani, pentru a se putea descurca financiar de Paşte, iar pentru 55% sunt nişte venituri suplimentare binevenite, care îi ajută în susţinerea cheltuielilor din această perioadă. Alţi 20% spun că nu depind de acest buget pentru a-şi face cumpărăturile dorite, dar consideră că această primă este un semn de apreciere din partea angajatorului.

35% dintre respondenţi spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale (alimente, cadouri, distracţie etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alţi 45% spun că vor cheltui la fel, pe când 15% vor aloca un buget mai mare faţă de 2021. 90% au zis că cea mai parte a bugetul o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paşte, în timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri, subliniază sursa citată.

Când vine vorba de planuri, 40% dintre angajaţi se vor relaxa acasă, iar 35% vor petrece zilele libere de Paşte în vizită la familie şi/sau prieteni. Doar 5% vor merge într-o scurtă vacanţă în ţară (la munte, la mare etc.) şi alţi 5% în oraş cu familia sau cu prietenii, iar 10% nu au încă planuri.

Dintre cei care aleg să îşi sărbătorească Paştele acasă, 40% spun că motivul este lipsa banilor suficienţi pentru a călători, 30% preferă această opţiune, iar 10% o fac din dorinţa de a economisi. Alţi 5% spun că au planuri de călătorii stabilite pentru alte ocazii, în timp ce doar 5% stau acasă de Paşte din teama de a călători, pentru a nu risca să se îmbolnăvească cu Covid-19.

Conform răspunsurilor oferite de angajaţi, doar 10% dintre cei care s-au întors la munca de la birou se aşteaptă ca angajatorul să organizeze o masă festivă cu această ocazie, în timp ce 90% au spus că nu cred că se va întâmpla acest lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 martie - 15 aprilie pe un eşantion de 1.217 utilizatori de internet din România, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb