BET - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 12 iulie 2019

BET - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008

Avans de 22% pentru indice, de la începutul anului

Indicele BET a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la 9.024,03 puncte, prag pe care principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu l-a mai atins din luna ianuarie a anului 2008, perioadă în care pieţele de capital internaţionale şi, implicit, cea locală, au fost puternic afectate de criza financiară globală.

Este continuarea tendinţei ascendente clare pe care indicele a început să o descrie în prima parte a acestui an, mişcare impulsionată de cumul de factori printre care ameliorarea măsurilor din OUG 114, dividendele cu randamente ridicate plătite de multe companii din structura coşului de acţiuni sau reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, ceea ce a dus la creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase titluri de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră, şi la achiziţii de acţiuni din piaţa noastră a unor investitori instituţionali nerezidenţi.

De asemenea, bursa noastră a primit suflu pozitiv din plan extern, pieţele internaţionale cunoscând creşteri importante în acest an, indicii americani găsindu-se în prezent la maxime istorice - Dow Jones Industrial Average la 27.000 de puncte şi S&P 500 la 3.000 de puncte.

În plus, BET a demarat în 2019 de la un nivel scăzut (ceea ce favorizează creşteri relative mari), cauzat de prăbuşirea cotaţiilor de de la finalul anului trecut, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern cu impact potenţial major asupra multor companii de la BVB şi a bursei în ansamblu, în condiţiile în care era pus sub semnul întrebării viitorul Pilonului II de pensii, cel mai important investitor instituţional din piaţa noastră de capital.

În acest context, de la începutul anului şi până în prezent, indicele BET are un avans de circa 22%, iar închiderea de ieri de la 9.024,03 puncte, cu 1,54% peste referinţa din şedinţa anterioară, plasează indicele la doar 25 de puncte de maximul intra--day post-criză, de 9.048,97 de puncte, atins în data de 26 aprilie 2018, conform datelor prezentate de investing.com.

Ieri, evoluţia coşului de acţiuni a fost impulsionată, în primul rând, de creşterea de 2,46% a acţiunilor Banca Transilvania (TLV), până la preţul de 2,5 lei, într--o şedinţă în care acţiunea instituţiei de credit din Cluj a strâns transferuri în sumă de 23,83 milioane de lei, aproape jumătate din rulajul total consemnat, de 52,189 milioane de lei.

După titurile TLV, pe poziţia a doua în clasametul rulajului din piaţa "regular" s-au poziţionat acţiunile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 2,21%, până la 0,3935 lei, pe fondul unor transfeuri de 6,41 milioane de lei.

Transferurile cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au ridicat la 5,68 milioane de lei, într-o şedinţă în care cotaţia grupului bancar a urcat cu 1,66%, până la 13,46 lei.

În piaţa "deal" a fost înregistrată o singură tranzacţie, în valoare de trei milioane de lei, cu titlurile Digi Communications (DIGI), încheiată la preţul de 30 lei/titlu, cotaţie similară cu referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 acţiuni de la BVB, a înregistrat o creştere de 1,47%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un avans de 0,96%.

Indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, BET-NG, s-a apreciat cu 1,21%, iar indicele financiar BET-FI, a avut o creştere de 0,23%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Numai sa nu faca poc de la atata crestere :)

    1. Face. Mai ales când o sa facă americanii. Curios cât mai tine cesterea. Niciodată nu sții când se termina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb