BET - la un nou maxim multianual

M.G.
Piaţa de Capital / 11 iulie 2019

BET - la un nou maxim multianual

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă evoluţia celor mai lichide 16 companii listate la BVB, a încheiat şedinţa de tranzacţionare de astăzi la 9.024,03 de puncte, un nou maximum istoric post-criză, după o creştere de 1,54% survenită pe fondul unui raliu generalizat al cotaţiilor şi al unor creşteri de 2,46% pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi de 2,21% pentru titlurile OMV Petrom (SNP).

Acesta este atât maximul anului 2019, cât şi al şi ultimilor 10 ani pentru indicele BET, apărut pe fondul tranzacţionării unor volume în valoare de 11 milioane de euro în şedinţa de astăzi. Pe 4 ianuarie 2008, indicele BET afişa o valoare de 9.735 de puncte.

De la începutul anului şi până în prezent, indicele BET a înregistrat o creştere de aproximativ 22%.

Parcursul puternic ascendent din această primă jumătate a anului curent vine după prăbuşirea cotaţiilor în finalul anului anterior pe fondul anunţării măsurilor incluse în OUG114.

În general, parcursul apare pe fondul unui cumul de factori, printre care se numără şi ameliorarea măsurilor incluse în ordonanţa menţionată, care afectau iniţial şi fondurile de pensii obligatorii Pilon II, cel mai mare investitor instituţional de la BVB. Totodată, rezultatele financiare în mare parte pozitive raportate de emitenţi, dividendele generoase, menţinerea economiei pe o tendinţă robustă de creştere şi majorarea ponderii în MSCI Frontier Markets a celor şase acţiuni de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră (după reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente) a readus încrederea în piaţă după incertitudinea ce a guvernat finalul lui 2018 şi începutul anului curent.

Practic, cotaţiile Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP) se află la maxime istorice, în timp ce la nivel general, cotaţiile au revenit la pragurile de dinainte de 19 decembrie 2018.

Totodată, este un maximum post-criză ce survine la doar o lună şi jumătate de la atingerea unui alt maximum istoric, de data asta al indicelui BET-TR, care include şi dividendele acordate de companii, ce în finalul lunii mai a depăşit pragul de 14.000 de puncte.

De menţionat şi faptul că pieţele americane se aflau în preajma maximelor istorice, indicele bursier de referinţă S&P 500 depăşind ieri pentru scurt timp pragul de 3.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average se tranzţiona, astăzi, la deschidere, pentru prima dată peste 27.000 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb