Preşedintele american Joe Biden atacă astăzi un punct slab al mandatului tău - criza migraţiei de la frontiera de sud a SUA, unde se va deplasa duminică pentru prima dată, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Democratul, acuzat de opoziţia republicană că închide ochii în faţa fluxurilor istorice de migranţi ce încearcă să intre ilegal în ţară, se va opri la El Paso, în Taxas, înaintea unui summit care va avea loc luni în Mexic cu liderii mexican şi canadian.
El va discuta acolo despre operaţiunile de control la frontier şi se va întâlni cu aleşi şi militanţi asociativi locali, a declarat un responsabil de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.
Biden va profita de asemenea de moment pentru a cere Congresului să accepte cererile de fonduri ale administraţiei sale şi să adopte o revizuire vastă a sistemului privind migraţia, potrivit responsabilului citat.
Anterior, Casa Albă a anunţat astăzi măsuri în încercarea de a reduce presiunea asupra frontierei, unde peste 230.000 de arestări au fost înregistrate încă în noiembrie.
Până la 30.000 de migranţi calificaţi vor primi permisiunea în fiecare lună să intre în SUA provenind din Cuba, Haiti, Nicaragua şi Venezuela, însă vor trebui să vină cu avionul, pentru a nu creşte volumul de muncă al agenţilor de la frontiera terestră.
În schimb, cei care vor trece ilegal frontiera vor respinşi mai uşor, conform Casei Albe.
"Acest lucru va extinde şi va accelera căile legale de imigraţie, dar va implica şi consecinţe noi pentru cei care nu le vor utiliza", a adăugat Casa Albă într-un comunicat.
Mari sectoare ale economiei americane, în special agricultura, depind de mâna de muncă a migranţilor, însă sistemul de migraţie este în prezent în pragul unui blocaj.
Migranţii, dornici să scape de sărăcia sau de violenţele din ţările de origine, îşi asumă deseori riscuri enorme pentru a intra pe teritoriul american.
Peste 800 de persoane au murit în ultimul an fiscal, în special înecate în fluviul Rio Grande, potrivit unui reprezentant al poliţiei de frontieră, citat de postul de radio NPR.
Acest flux exercită de asemenea presiuni asupra localităţilor de frontieră, ale căror infrastructuri au dificultăţi în a-i găzdui pe aceşti migranţi în condiţii decente.
În faţa criticilor constante ale opoziţiei, dar şi ale asociaţiilor de apărare a migranţilor, Joe Biden a rămas până acum mai degrabă discret.
În contextul în care încearcă să obţină un al doilea mandat, pare dispus să atace acest subiect. Înainte de vizita sa la El Paso, el urmează să susţină astăzi un discurs privind securitatea la frontiera cu Mexicul.
Pentru moment, administraţia sa s-a limitat la a-i expulza pe migranţi înapoi spre Mexic bazându-se pe o măsură introdusă de fostul preşedinte republican Donald Trump în timpul pandemiei.
În numele crizei sanitare, ea permite respingerea imediată a oricărui străin clandestin interceptat la frontieră, inclusiv potenţialii solicitanţi de azil.
Această măsură, numită "Title 42", face obiectul unui intens război judiciar al cărui epilog va fi cunoscut în iunie la Curtea Supremă a SUA.