Cindy McCain, văduva senatorului american John McCain, a devenit marţi cea mai recentă voce proeminentă din rândul republicanilor care şi-a anunţat sprijinul faţă de candidatul democrat Joe Biden în tentativa acestuia de a-l disloca pe preşedintele Donald Trump de la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie, transmite Reuters.
'Soţul meu John a trăit după un cod: mai întâi ţara', a scris Cindy McCain pe Twitter. 'Noi suntem republicani, da, dar în primul rând americani. Există în această cursă un singur candidat care susţine valorile noastre ca naţiune, iar acesta este @JoeBiden', a continuat ea.
Biden, care a ajuns să aibă o lungă prietenie cu John McCain în ciuda diferenţelor lor ideologice, anunţase puţin mai devreme, în timpul unei strângeri de fonduri în mediul virtual, că Cindy McCain s-a decis să-l susţină după ce publicaţia The Atlantic a relatat că Trump i-a numit 'rataţi' şi 'fraieri' pe soldaţii americani care au murit în luptă.
Trump a refuzat să comenteze pe marginea subiectului. El şi McCain au avut o istorie de animozitate după ce, în campania precedentă, Trump a denigrat serviciul militar al senatorului şi anii petrecuţi de acesta ca prizonier de război în Vietnam.
Cindy McCain a apărut într-un video în favoarea lui Biden la Convenţia Naţională Democrată din august.
John McCain, care a reprezentat Arizona în Senatul american timp de peste trei decenii, iar în 2008 a fost candidatul republicanilor la preşedinţie, a murit de cancer cerebral în 2018. În august, peste 100 dintre foştii săi colaboratori şi-au anunţat sprijinul pentru Biden. Sondaje recente arată un avans al lui Biden în Arizona, stat care în 2016 a votat majoritar pentru Trump.
Preşedintele a ţinut marţi un miting electoral în Pennsylvania, într-un moment în care decesul judecătoarei liberale Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă continuă să reconfigureze competiţia prezidenţială.
Trump a spus marţi că va anunţa sâmbătă cine va fi nominalizata sa pentru locul rămas vacant în Curtea Supremă, în speranţa unui vot de confirmare în Senat înaintea scrutinului de la 3 noiembrie, în pofida criticilor virulente din partea lui Biden şi a democraţilor din Congres.
Joe Biden îşi reia campania miercuri cu prima sa vizită în calitate de candidat democrat în Carolina de Nord, un alt stat-cheie.
Un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi îi arată la egalitate pe cei doi candidaţi în acest stat câştigat în 2016 de Trump.
Alegători din câteva state au început deja să voteze anticipat în persoană, iar experţii electorali se aşteaptă ca mulţi americani să prefere votul anticipat sau prin corespondenţă în acest an pentru a reduce riscul de a se expune la coronavirus.
Marţi, autorităţile electorale din Carolina de Nord au acceptat să contabilizeze buletinele de vot prin corespondenţă ce vor fi primite în primele nouă zile după ziua alegerilor, dacă ştampila poştei va fi datată cel târziu 3 noiembrie.
Tribunale din alte câteva state-cheie, printre care Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, au prelungit de asemenea termenele pentru votul prin corespondenţă, în pofida opoziţiei republicanilor.