România a ajuns la o rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de 56%, ca bani rambursaţi de Comisia Europeană (CE), în perioada de programare 2007-2013, potrivit bilanţului fostului ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica.
La finalul mandatului de ministru al lui Marius Nica (aprilie-noiembrie 2015), principalii indicatori ai absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune sunt următorii:
- Sume rambursate de CE: 56 %;
- Sume solicitate CE spre rambursare: 59%;
- Sume aflate la nivelul autorităţilor de management/organismelor intermediare: 65%;
Banii sunt disponibili prin şapte programe operaţionale gestionate de autorităţi de management de la nivelul unor ministere: Regional, Mediu, Transport, Dezvoltarea Resurselor Umane, Creşterea Competitivităţii Economice, Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Asistenţă Tehnică.
Potrivit sursei, la preluarea mandatului de către Marius Nica, ţara noastră avea trei programe operaţionale cu plăţi întrerupte total sau în cadrul a diferite axe: POSDRU, POSCCE şi POS Mediu, în prezent acestea fiind ridicate.
De asemenea, în sectorul Transport, România a discutat cu CE să-i deconteze cheltuieli de peste 665,8 milioane de euro pentru proiecte retrospective. Proiectele au fost discutate la nivelul Comisiei şi pot fi aprobate până la finalul anului 2015, potrivit comunicatului.
Un proiect strategic al ţării este laserul de la Măgurele - ELI (Extreme Light Infrastructure), realizat de Institutul de Fizică, prin Programul Operaţional Creştererea Competitivităţii Economice. "În acest moment, datorită unei monitorizări adecvate, există premisele finalizării fizice a proiectului, în conformitate cu documentele trimise CE", transmite Marius Nica.