Bilanţul morţilor a crescut la 4.800 de persoane în urma cutremurului din Turcia şi Siria

G.D.
Internaţional / 7 februarie 2023

Bilanţul morţilor a crescut la 4.800 de persoane în urma cutremurului din Turcia şi Siria

Sunt peste 4.800 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, ieri, în regiune după mai bine de un secol. Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine, informează News.ro.

Misiunile internaţionale de salvare se grăbesc să ajungă în Turcia şi Siria după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimul secol a făcut peste 4.800 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de The Guardian.

Cutremurul de la primele ore ale dimineţii ale zilei de luni şi zecile de replici care i-au urmat au dărâmat blocuri întregi de apartamente în Turcia şi au provocat şi mai multe distrugeri în comunităţile siriene deja devastate de peste un deceniu de război.

Cel puţin 3.381 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în Turcia, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu, care citează Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă.

În Siria, cel mai recent bilanţ indică 1.444 de morţi, astfel că bilanţul total se ridică la 4.825 de morţi.

OMS a avertizat că numărul de morţi ar putea creşte şi mai mult în zilele următoare, putând ajunge la 20.000.

Primul cutremur s-a produs ieri dimineaţa în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Un al doilea cutremur puternic, replică a primului, s-a produs luni la prânz, având o magnitudine de moment de 7,5, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 10 kilometri, potrivit USGS. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat însă că datele preliminare arată că al doilea cutremur mare a avut o magnitudine de 7,7 şi a fost localizat la 67 km nord-est de Kahramanmaraş, Turcia, la o adâncime de numai 2 km.

Peste 7.800 de persoane au fost salvate până acum în 10 provincii din Turcia, potrivit lui Orhan Tatar, un oficial din cadrul autorităţii de gestionare a dezastrelor din Turcia.

Până astăzi la ora locală 6 dimineaţa, 13.000 de salvatori, mulţi dintre ei voluntari, au părăsit Istanbulul pentru a ajuta în zonele afectate, a relatat Sabah, care îl citează pe guvernatorul Istanbulului. Mulţi se îndreaptă spre Hatay, unde, potrivit relatărilor de acolo, există o furie tot mai mare a populaţiei faţă de lipsa de asistenţă pentru persoanele prinse sub dărâmături.

La rândul său, oppoziţia siriană a declarat că "sute de familii" sunt încă blocate sub dărâmături. Timpul se scurge pentru a salva sute de familii încă prinse sub ruinele clădirilor prăbuşite, a declarat marţi şeful serviciului de apărare civilă administrat de opoziţia siriană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb