Ploile torenţiale din ultimele ore au provocat pagube şi în Buzău, iar autorităţile sunt în alertă maximă, judeţul fiind în continuare sub avertizare cod portocaliu de ploi, iar debitele apelor din regiune au crescut semnificativ, riscând să provoace adevărate dezastre.
A turnat cu găleata în tot judeţul, însă dacă în partea de câmpie a judeţului cele mai mari probleme din cauza ploilor sunt pe câmp, unde mai multe culturi riscă să fie distruse de cantitatea prea mare de apă, în zona de deal şi munte a Buzăului sunt poduri rupte şi gospodării inundate.
Potrivit Prefecturii Buzău, cele mai afectate sunt comunele Lopătari, Cernăteşti şi Beceni.
Acolo, ploile abundente au mărit debitul râurilor şi pâraielor, iar viiturile încărcate cu lemne şi bolovani adunaţi de pe versanţi au rupt deja mai multe poduri.
Potrivit Prefecturii, este vorba despre podul din tuburi care face legătura între satele Lopătari şi Vârteju, distrus de o viitură în cursul nopţii. Accesul către acest sat şi cătunul Chirani se face doar pe o variantă ocolitoare prin punctul Jurubeşti pe o punte pietonală. Aceeaşi problemă este şi spre satul Săreni, une puhoaiele au distrus trecerea peste Slănic, cea care era singura cale de acces auto spre zecile de gospodării din Săreni.
Prefectul Silviu Iordache a spus: "Cele mai multe probleme avem în comuna Lopatari, unde avem trei sate la care podurile de tuburi s-au rupt, şi mai avem doar cale de acces pietonal. La fel şi în comuna Cernăteşti unde un pod de tuburi a fost luat de ape. Pentru unele localităţi există rute ocolitoare şi pentru a se putea ajunge cu maşini mici".
Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari, a scris pe Facebook despre dezastrul care se repetă la fiecare ploaie abundentă: "Râul Slănic s-a umflat iar la Lopătari, afectând trecerile pe tuburi şi puntea pietonală de la Săreni. În Chirani am finalizat zilele trecute drumul de acces dintre Jurubeşti şi Chirani, acum avem pe acolo o rută viabilă până când putem pune tuburile la loc. Până la ora aceasta drumurile recent balastrate au rezistat destul de bine. Monitorizăm în continuare situaţia. Aveţi grijă de voi!".
În satul Săreni, acolo unde localnii rămân izolaţi după fiecare ploaie abundentă, au ajuns şi angajaţii primăriei din Lopătari.
Claudiu Constantin a adăugat: "Ploile abundente din ultima perioada, au distrus trecerea peste Slanic, singura cale de acces auto, în satul Săreni. Împreuna cu angajaţii primariei, am mers în zona pentru a oferii locuitorilor cateva alimente, am discutat despre situaţia din zona, cu ce le putem sta la dispoziţie în aceasta perioada, daca exsistă persoane care au nevoie de îngrijiri medicale, tratament, alimente, apa,etc. Oamenii au fost foarte încântaţi despre prezenţa noastră în zona şi despre modul cum gestionăm situaţia. Locuitorii din celelalte zone nu sunt afectati de precipiaţiile din ultima perioadă".
Probleme sunt şi la Beceni. Aici mai multe gospodării au fost inundate, iar reprezentanţii primăriei şi cei pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, punctul de lucru Beceni, au intervenit pentru a scoate apa din curţi şi chiar case sau adăposturile animalelor. În total 13 gospodării au fost afectate de inundaţiile din ultimele ore.
Adrian Burlacu, primarul comunei Beceni, a spus: "Am intervenit cu pompierii şi serviciul propriu de voluntari. Suntem preenţi la datorie. În Valea Părului sunt cinci gospodării afectate, pe strada principală, în satul Izvolul Dulce sunt trei gospodării şi la Lunca Murii încă cinci case. Avem apă, din păcate, şi în case şi într-un adăpost de animale. Deocamdată nu se impuse evacuarea oamenilor. Avem şi o problemă cu rigolele de pe strada principală. Am luat legătura cu constructorul care face acum lucrarea, Mâine va fi prezent aici".
La rândul lui, prefectul Silviu Iordache a explicat că aceste gospodării ar fi fost inundate pentru că rigolele recent amenajate pe DJ203K, printr-un proiect ce a vizat modernizarea a zeci de kilometri de drum judeţean între Mărăcineni şi Podu Muncii care este încă în derulare cu fonduri europene, nu ar face faţă volumului mare de apă acumulat în urma ploilor abundente din ultimele ore dar şi a scurgerii precipitaţiilor de pe versanţi.
"Avem probleme foarte mari cu rigolele recent construite pe DJ203K în localităţile Cernăteşti şi Beceni. Acestea nu au pantă corespunzătoare astfel încât se inundă gospodăriile din zonă", a spus Silviu Iordache
Buzăul rămâne în continuare sub avertizate cod portocaliu şi de ploi abundente. În plus, există o avertizare hidrologică şi pe trei râuri din judeţ. În acest context, prefectul a cerut să fie asigurată permanenţă la fiecare primărie pentru următoarele 24 de ore.
"Avem avertizare de cod portocaliu pentru ploi şi avertizare cod portocaliu pentru râurile Călmăţui, Slănic şi Buzău. Avem permanenţă în toate primăriile pentru următoarele 24 de ore", a spus Silviu Iordache.
Meteorologii continuă să vină cu veşti proaste. Până în noaptea de duminică spre luni, la ora 2.00, judeţul Buzău se va afla sub cod portocaliu de ploi abundente şi vijelii. Conform meteorologilor, vor fi averse abundente, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40...50 l/mp şi pe arii restrânse 60...80 l/mp în condiţiile în care până acum s-au acumulat deja zeci de litri de apă pe metru pătrat.
Iar de luni, de la ora 11.00 şi până noaptea, la ora 22.00, Buzăul se va afla sub cod galben de instabilitate atmosferică. Meteorologii spun că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.