BÎLTEANU ÎŞI DOREŞTE DOUĂ SIF-URI SIF Banat Crişana vrea să preia administratorul SIF Muntenia

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2013

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1 Banat-Crişana (centru), poate fi mediatorul conflictului dintre Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest (stânga), şi Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar SIF4 (dreapta).

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1 Banat-Crişana (centru), poate fi mediatorul conflictului dintre Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest (stânga), şi Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar SIF4 (dreapta).

Lui Iaciu îi surâde ideea

SIF Banat Crişana intenţionează să preia SAI Muntenia Invest (99,96% din capitalul social), administratorul SIF4 Muntenia, tranzacţia fiind supusă atenţiei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Consiliului Concurenţei.

SIF Muntenia a devenit, în ultimul an, câmp de bătălie între omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al companiei, şi Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest, care nu au reuşit sub nici o formă să se pună de acord, deşi se pare că au încercat în mai multe rânduri. Ziarul BURSA a relatat, vineri, că pe lângă bătăliile în tribunale, cele două tabere "Iaciu-Filimon" folosesc şi calea medierii.

Sub conducerea lui Dragoş Bîltea­nu, preşedinte SIF1 de la finele anului trecut, SIF Banat Crişana intervine în mijlocul conflictului, iar aceasta poate fi varianta acceptată de ambele "armate".

Gheorghe Iaciu nu a părut deloc împotriva acestei soluţii, cel puţin deocamdată. Omul de afaceri ne-a declarat că, în anumite condiţii, oferta SIF1 se poate realiza. "Orice schimbare este mai bună decât situaţia din prezent", a subliniat domnia sa.

Acţionarul, care are 5% din SIF 4, a precizat că, în prezent, nu cunoaşte detaliile acestei oferte şi nu ştie viziunea strategică pe care SIF1 o are cu privire la SAI Muntenia Invest, însă este deschis dialogului cu societatea de investiţii.

Fiind parte implicată în tranzacţie, Gabriel Filimon a preferat să păstreze confidenţialitatea.

Domnia sa ne-a declarat: "Am semnalat Bursei de Valori Bucureşti intenţia Grupului Financiar Muntenia SA de a înstrăina către SIF Banat-Crişana întreaga sa participaţie deţinută în SAI Muntenia Invest. Această intenţie urmează să fie analizată de CNVM şi Consiliul Concurenţei, care au termen de două luni pentru a emite un aviz prealabil. În acest interval, nu putem oferi mai multe informaţii, ca urmare a reglementărilor pieţei de capital".

SIF Muntenia este administrată, prin statut, de SAI Muntenia Invest, condusă de consiliul de administraţie prezidat de Petre Pavel Szel şi, pe partea executivă, de Gabriel Filimon.

SAI Muntenia Invest este deţinută de Grupul Financiar Muntenia (GFM), unde preşedinte este Gabriel Filimon.

Acţionarii GFM sunt, în mare măsură, angajaţii SAI Muntenia, având drepturile de vot şi deţinerea limitate la 5%.

Gheorghe Iaciu a coagulat un grup de acţionari care au ales un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) SIF4 Muntenia, în iunie 2012, care însă a fost suspendat printr-o ordonanţă preşedinţială a Tribunalului Bucureşti. CRA-ul respectiv s-a luptat luni de zile să elimine SAI Muntenia Invest de la administrarea SIF4.

Rămâne de văzut cum va evolua situaţia dintre SAI şi tabăra "Iaciu", în cazul în care tranzacţia SIF1 - Grup Financiar Muntenia se va finaliza, însă o vorbă din popor spune că, atunci când doi se ceartă, al treilea câştigă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In sfarsit cineva initiaza o actiune de preluare a unui SIF printr-o procedura ce pare a fi transparenta.

    Filimon isi freaca mainile deoarece acum si-a facut o piata pe care poate sa-sii negocieze actiunile de la SAI.

    Pe de alta parte, daca SIF 1 preia administrarea SAI-ului Muntenia Invest iar CNVM nu se opune atunci SIF1 poate fi considerat ca a dat lovitura pe piata de capital ajungand sa administreze atat SIF4 prin SAI cat si SIF1 ceea ce poate prefigura o viitoare fuziuni. 

    1. la cashul pe care il are sif1 poate cumpara toata bursa buc. + sibiul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb