Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis propunerea DIICOT de prelungire cu 30 de zile a arestului la domiciliu pentru oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis, în dosarul privind delapidarea SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia.
Măsura va fi prelungită pentru 30 de zile, începând cu data de 8 mai 2015 până la 6 iunie 2015, inclusiv.
În minuta CAB se precizează că Bîlteanu va putea să părăsească imobilul în care execută măsura preventivă la datele de 11 mai 2015, între orele 9-13 pentru a merge la Clinica Dental Med, între orele 16-20 pentru a merge la Clinica Dioderm şi respectiv la 12 mai 2015, între orele 9-13, pentru a merge la Clinica MedLife.
Totodată, El Lakis va putea părăsi imobilul în care execută măsura preventivă la data de 30 mai 2015, între orele 12-15 pentru a participa la ceremonia de absolvire a fiicei sale la Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti şi între orele 18.30-24.30 pentru a participa la dineul organizat cu aceeaşi ocazie.
Bîlteanu şi El Lakis au stat în arest din decembrie până în aprilie, în dosarul DIICOT.
Cei doi au trecut în arest la domiciliu, în data de 8 aprilie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia procurorilor DIICOT faţă de decizia Curţii de Apel, din 3 aprilie, care a dispus înlocuirea măsurii de arest preventiv.
Împotriva celor doi, procurorii au formulat acuzaţii de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras avizele pentru funcţiile de administratori la SIF1, în urma arestării lor preventive.
Procurorii susţin că Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au delapidat SIF1 Banat-Crişana, după cum reiese din referatul întocmit, prin preluarea "Azuga Turism", cu ajutorul avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan, banii obţinuţi din această afacere fiind utilizaţi pentru consolidarea poziţiei în acţionariatul SIF1, cu depăşirea pragului legal de deţinere (de 5%). Cei doi avocaţi sunt anchetaţi sub control judiciar.
Anchetatorii au susţinut că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania. Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).