Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, referindu-se la Raportul MCV, că, deşi personal o amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ, pe mandatul său, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-a promovat. "Prin toată activitatea pe care am avut-o la Ministerul Justiţiei, am contribuit să nu ajungem la activarea Articolului 7. Ne-a trecut glonţul pe la ureche", a spus ministrul. Ea a anunţat convocarea Comisiei naţionale MCV, recomandând fiecărei instituţii să îşi facă propria analiză.
Birchall a spus că raportul are în vedere perioada noiembrie 2018 - până în prezent.
"Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 şi a celor 8 recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018. Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017, cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT. Se recunoaşte totodată continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr 3 şi nr. 5 din 2017. Raportul este critic în ceea ce priveşte cele opt recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018. Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 - aprilie 2019, prima perioadă, şi respectiv aprilie 2019 - prezent, a doua perioadă", a spus Birchall.
"În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României prin Ministerul Justiţiei, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei. Cu titlu de exemplu, citez: «în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări». Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că «
la nivelul MJ s-a organizat un grup de lucru în consultare cu toate organele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi au o analiză în evaluare»", a relatat ministrul Justiţiei.
Ea a apreciat faptul că raportul din acest an reflectă în general într-o manieră obiectivă situaţia de fapt şi are un ton mai favorabil decât cel precedent în ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin MJ, după finalul lunii aprilie 2019.
"Este de asemenea reflectat într-o lumină pozitivă angajamentul prim- ministrului României luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019 cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene de a nu continua nicio reformă judiciară controversată şi de a relua neîntârziat dialogul în cadrul MCV, lucru care s-a şi întâmplat. Raportul reţine cu suficientă acurateţe modul în care fiecare instituţie sau autoritate a statului român implicată în gestionarea reformei sistemului judiciar şi a prevenirii şi combaterii corupţiei şi-a îndeplinit rolul", a mai spus Birchall.
1. Hotii
(mesaj trimis de Gogu în data de 22.10.2019, 19:46)
Auzi lume ce spune "Claudia Țapardel (PSD): Tarom și alte companii de stat nu au fost căpușate numai pe timpul guvernării PSD, ci este o cutumă și o tradiție care se întâmplă indiferent de guvernare". Unde sunt procurorii, politia, judecatorii, DNA, SRI, DIICOT sa ii trimita in puscarie pe acesti Hoti si Mafioti. Ce faceti ma ii protejati pe hoti si mafioti. Raportul MCV este foarte bland fata de cat de praf suntem. POPORULE nu mai VOTA partidele MAFIOTE si pline de HOTI: PSD, PNL, UDMR, ALDE, PRO ROMANIA, PMP. Trebuie trimisi acasa toti procurorii, judecatorii, politia, dna, diicot, sri, fara nicio pensie, si angajati tineri care sa isi faca meseria si sa apere aceasta tara de mafiotii si hotii de mai sus. Pai stau si ma intreb de ce nu iau arestat procurorii, sri, diicot sau alte structuri ale statului pe cei ce au capusat companiile de stat. Romania este condusa de HOTI SI MAFIOTI de 30 de ani, iar structurile statului sunt compromise.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2019, 00:14)
Gogule, revino-ti in piesa aia de Caragiale. Ai uitat unde esti....
2. BINE CREIONAT!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2019, 21:01)
D-L GOGU A ZIS TOT, CAP COADĂ : MINUS CĂ HOȚ NU ARESTEAZĂ HOȚ... ADN-UL VORBEȘTEEEEEE...!!!!
3. Javra mincinoasa
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2019, 21:13)
Nu i-e rusine jehoasei asra? Pe cine reprezinta ea,?
4. Doua PSD-uri?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 23.10.2019, 07:18)
Tanti Ana incarca sa ne explice cum a incercat ea sa dreaga busuiocul dupa ce tot PSD-ul a facut-o de oaie...
5. Va veni Predoiu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2019, 08:23)
Birchal este una din cele mai nesimtite zdrente pe care le poti vedea, in politica sau nu dar dupa ea va reveni la butoane Predoiu. PDL-ul a reusit cumva sa se insinueze din nou la putere si de data asta va face ORICE sa ramana. Votul de la Paris va fi nimic fata de ce vor fi capabili in viitorul apropiat. In rezumat, tinerii au iesit in strada ca sa se intoarca la butoane clanul Predoiu si recolta din pepiniera de securisti din Norvegia !!!!
6. fără titlu
(mesaj trimis de stef în data de 23.10.2019, 08:37)
Partid in orice societate democratica inseamna gasca , interese de grup, etc.Uitati-va in SUA si aiurea gastile sunt mai galagioase sau nu dar interesul lor ramane acelasi , imbogatirea mai rapida sau mai inceata in functie de poporul care este mai mult sau mai putin docil. Lasati-o mai incet cu justitia ca in tara asta primii care s-au comportat ca niste mafioti au fost cei din justitie ( judecatori, procurori, etc. ) ei si-au facut salarii si pensii nesimtite cu complicitatea politicului in general. Ce responsabilitati au acesti oameni deveniti neoameni ? Niciuna. Responsabilitati nu au- nici in penal, nici in pecuniar si atunci la ce raspund ?
Vrem in continuare sa nu ii controleze nimeni , adica o sectie care sa aiba drept de verificare asupra activitatii lor, sau cum vor ei, fara stapan? Uitati-va in actul de justitie , in general, pe aceeasi speta , se dau verdicte diferite si nimeni nu raspunde. Cu justitia trebuie sa facem ordine la propriu si la figurat. La cat este de incurcat spectrul politic ma indoiesc ca se va face ceva.