• Marcel Boloş: "Accizele sunt incluse în venit" • Gabriel Biriş: "Stabilirea unui impozit asupra unui venit pe care, practic, companiile nu îl au este un asasinat economic"
Aplicarea impozitului minim asupra veniturilor pentru companiile a căror cifră de afaceri depăşeşte 50 milioane euro reprezintă un asasinat economic, mai ales că în veniturile respective sunt incluse şi accizele, ne-a declarat avocatul Gabriel Biriş, partener la Biriş Goran.
Specialistul ne-a precizat: "Dacă proiectul de lege prevede impozitarea acestor accize, atunci e legal, dacă devine lege. Nu ştiu dacă este şi constituţional. Este o mizerie, un asasinat economic stabilirea unui impozit asupra unui venit pe care practic companiile nu îl au. Nu cred că au omis din metoda de calcul să scadă veniturile din accize. O astfel de impunere este crimă cu premeditare la adresa economiei naţionale".
Referitor la impozitarea accizelor, întrebat despre acest lucru de jurnalişti, ministrul Marcel Boloş a declarat: "Glumiţi, nu? Bineînţelesc că accizele sunt incluse în venit".
Avocatul Gabriel Biriş ne-a spus că industria tutunului va fi grav afectată de această impozitare şi a menţionat că şi alte domenii economice vor avea de suferit.
Domnul Biriş a arătat: "În veniturile producătorilor de ţigări, 70% reprezintă accizele. Or, aplicarea impozitului dorit de Guvern nu înseamnă 1%, ci 3% din cifra de afaceri. Vorbim doar despre companii care au fiecare sute sau mii de angajaţi şi sute de milioane investiţii. La fel şi la distribuitorii de ţigări: au marjă de 1,2%, iar profitul e 1/3, pentru că restul sunt costuri. În domeniul carburanţilor, comercianţii en-gros de motorină au o marjă de 0,5%. În industria automotive, Dacia are 2% din cifra de afaceri, dar Ford are 0,5%. Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri va duce la relocarea liniilor de producţie. În domeniul gazelor naturale, 80% din veniturile Romgaz sunt redevenţe şi costuri suplimentare. La Romgaz aplicarea unui impozit de 1% pe venituri este echivalentul a 5% pe cifra de afaceri. Iar noi aşteptăm ca Romgaz să bage 2 miliarde euro în exploatarea offshore din Marea Neagră, după ce a plătit un miliard euro şi la Exxon. Prin aplicarea cotei de 1% ce facem? Băgăm compania în faliment?".
El a concluzionat că, odată răul făcut, chiar dacă se revine în câteva luni din punct de vedere legislativ, vor exista cazuri în care nu se va mai putea repara nimic din ce strică viitoarea modificare fiscală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2023, 22:09)
Hai sa ne masip pe industria tigarilor si a alcoolului. La cat de mult rau fac aceste doua produse, e normal sa coste catai mult. Plang cu lacrimi de sange pentru bietii miliardari ai tutunului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2023, 23:05)
Marcel Boloş a declarat: "Glumiţi, nu? Bineînţelesc că accizele sunt incluse în venit".
Bravo Bolos, curat liberal! Parol ca si Caragiale ar fi invidios pe caracterul dumitale. Statul impoziteaza acciza care e venit al statului!
Curat liberal!
Se invarte Bratianu in mormant cand il aude
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2023, 00:13)
Asta minte cum respira. Romgaz are o marja neta de profit de 19%. cum este afectata de impozit? La restul este profit sifonat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2023, 07:40)
:)) ce profit sifonat . la masini se stie ca profitul e foarte mic. din cauza competitiei extrem de mari.
si romgazul are marja extrem de mare dintr-un singur motiv. monopol. sau duopol cu petrom. tot aia e.
3. Proiectul e pus in dezbatere publica
(mesaj trimis de Sustinator liberal în data de 21.09.2023, 14:59)
Fiind supus judecatii si propunerkr societatii. In ce priveste afacerile mici, e numai o reducere din facilitatile acordate de ani de zile. La companiile mari cred ca taxarea profitului exclude accizele, daca nu, poate fi greseala. Fiti sigur ca proiectul va fi amendat pentru averile si companiile mari, daca nu, poate fi intentie asa ca sa fie atacabil la CCR.