BIRO ROZALIA, UDMR: ''ICE va trebui să caute finanţare pentru proiectele de atenuare a efectelor pandemiei''

G.U.
Politică / 18 iunie 2021

''ICE va trebui să caute finanţare pentru proiectele de atenuare a efectelor pandemiei''

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Biro Rozalia, a declarat astăzi că ţările din cadrul Iniţiativei Central-Europene (ICE) au depus peste 7.000 de proiecte pentru atenuarea efectelor negative ale crizei pandemice, din care doar 40 au fost aprobate spre finanţare, motiv pentru care ICE va trebui să caute finanţare, informează Agerpres.

"Am felicitat conducerea Iniţiativei Central-Europene (ICE) pentru că această platformă de colaborare regională a lansat anul trecut, în toamnă, o sesiune de depunere de proiecte pentru societatea civilă din statele membre, cu scopul de a atenua efectele negative ale pandemiei. 7.000 de proiecte au fost depuse într-o jumătate de an, din care 40 sunt câştigătoare, finanţate în întregime de ICE împreună cu instituţiile financiare europene. Faptul că au fost depuse 7.000 de proiecte înseamnă că această cerere ar trebui onorată. ICE va trebui să caute finanţare. Evident, fiecare stat membru plăteşte o oarecare cotizaţie, o sumă simbolică. Sunt instituţiile internaţionale financiare care ar avea posibilitatea de a finanţa mai mult şi a căror finanţare o vom solicita în viitor mai mult din partea ICE", a declarat, în conferinţă de presă, deputatul UDMR Biro Rozalia.

Aceasta a participat, în 15 iunie, la Comitetul Parlamentar al Iniţiativei Central-Europene (ICE), pe dimensiune parlamentară, organizat online şi care a reunit 12 delegaţii parlamentare naţionale. Lucrările au fost coordonate de şefa delegaţiei parlamentare din Muntenegru, Tamara Vujovic, această ţară fiind preşedintele ICE în anul 2021, invitat fiind secretarul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Robb Butler.

Din cele 40 de proiecte care au fost finanţate, deputata a menţionat trei exemple care au atras atenţia. Primul este un proiect pentru a dezvolta telemedicina în Republica Moldova, depus de Asociaţia Linkul Social, prin care s-au înfiinţat cinci centre de asistenţă medicală, cu 25 de asistente instruite pentru a practica telemedicina. Ministerul Sănătăţii din Moldova a promis, a precizat Biro, că va lucra pentru a extinde această reţea de telemedicină.

Alt proiect numit "Covid A.I." (Inteligenţă Artificială) a fost depus de două facultăţi de inginerie din Serbia şi Croaţia, prin care se creează o interfaţă între populaţie şi medicina specializată, prin care pe baza datelor introduse despre pacienţi să se facă trierea cazurilor şi orientarea către medicii specialişti.

Al treilea proiect se referă la deschiderea unei clinici de psihoterapie online, cu acces gratuit, în Bulgaria. Lucrează 26 de psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi traineri, numărul pacienţilor consultaţi pe săptămână este de 70, până în prezent fiind consultate 2.500 de persoane.

"Vedem primii paşi cum se încearcă ca inteligenţa artificială şi folosirea online-ului să asigure un nou set de servicii pe care până acum nu le-am utilizat, fiind pe prima sută de metri în această direcţie," a precizat Biro.

Deputata a reamintit că Iniţiativa Central-Europeană (ICE) este o formă flexibilă de cooperare regională, care reuneşte 9 state membre UE şi 8 state nemembre UE.

În cadrul lucrărilor, Tamara Vujovic a făcut o prezentare a situaţiei actuale a pandemiei, care, în concluzie, a arătat nevoia de colaborare.

"Nevoia a fost cea care ne-a arătat cât de mare este necesitatea de colaborare şi ne-a forţat puţin să întărim colaborarea între state membre UE şi state vecine ale UE care fac parte din Europa, colaborare care, de mai mulţi ani, ar fi trebuit să fie mult mai eficientă. Partea pozitivă a acestei pandemii este faptul că, fiind forţaţi, am ajuns în situaţia să colaborăm mult mai mult şi mult mai bine," a afirmat deputata, citând-o pe Tamara Vujoic.

Vorbind în cadrul întâlnirii online despre abordarea României în gestionarea crizei sanitare, Biro Rozalia a afirmat că "răspunsul României a fost acela de a întări acţiunile comune, spiritul de solidaritate şi cooperare internaţională", România fiind printre primele ţări din regiune care, începând din martie 2020, a fost un partener al UE în distribuţia echipamentelor sanitare în Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Republica Moldova.

"De asemenea, România acordă Republicii Moldova o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, 100.000 de doze, adiţional la cele 300.000 de doze donate anterior, precum şi 5.000 de doze de vaccin AstraZeneca pentru Serbia," a precizat Biro, adăugând şi faptul că, de la 1 iulie 2021, ţara noastră va introduce certificatul european digital COVID-19.

OMS, prin reprezentantul său Robb Butler, a salutat acţiunea ţărilor UE din ICE de a ajuta ţările nemembre ale UE şi a evidenţiat faptul că o astfel de criză poate fi soluţionată doar împreună, invitând participanţii la relaţii de solidaritate şi echitate cât mai echilibrate în colaborarea viitoare dintre ţările ICE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb