Blaga: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune un nou împrumut

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2010

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PDL, a declarat că, personal, consideră că ţara noastră are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune şi un nou împrumut, arătând, însă, că acest lucru nu a fost discutat în Guvern. Potrivit Mediafax, Blaga a mai spus că este convins că, la nivelul Ministerului Finanţelor şi al BNR, discuţiile au fost purtate în acest sens.

Situaţia din acest moment arată că o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI. Ministrul de Interne a arătat că este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" să ia bani cu o dobândă mică de la Fond şi de pe piaţa internă şi externă. Blaga a spus că, dacă nu s-ar lua măsurile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfârşitul anului, iar, pentru a face faţă nevoilor, este nevoie de 11 miliarde euro.

Potrivit lui Blaga, în actualele condiţii, dacă nu ar fi acordul cu FMI, de pe piaţa externă nu s-ar putea lua împrumuturi, un exemplu în acest sens fiind situaţiile din Portugalia şi Spania.

Liderul PDL a mai spus că, în cazul în care moţiunea va cădea, iar Guvernul nu va aplica măsurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar însemna că ar fi nevoie de o finanţare cu 8,4 miliarde de euro. "Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeană, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondială, care s-ar duce tot la Guvern şi de la BEI şi BERD. Mai rămân trei miliarde pe care îi luăm de pe piaţa internă", a explicat Blaga. El a mai spus că are convingerea că dacă măsurile pregătite de Guvern se vor aplica, atunci nu vor creşte taxele: "Cred că vom putea plăti pensiile şi salariile reduse până la sfârşitul anului, partea de inves-tiţii prevăzută în buget până la sfârşitul anului se va realiza şi nu va fi nevoie să mărim taxele şi impozitele".

Întrebat dacă Guvernul va trebui să plece dacă se ajunge la situaţia de a creşte taxele, Blaga a spus: "Sunt convins că da. Venim cu un pachet de măsuri analizat cu specialişti din toate domeniile şi am ajuns la această concluzie".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că nu crede că Guvernul va cădea în urma moţiunii de cenzură şi că speră ca măsurile de austeritate să fie aprobate, în cazul unei sesizări, şi de Curtea Constituţională: "Nu cred că Guvernul va cădea, nu cred că moţiunea va trece, pentru că formaţiunile politice, cele trei, şi minorităţile au declarat, toate, că susţin Guvernul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb