Blinken, discuţie cu Erdogan despre războiul din Gaza şi aderarea Suediei la NATO

F.D.
Internaţional / 6 ianuarie

Blinken, discuţie cu Erdogan despre războiul din Gaza şi aderarea Suediei la NATO

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO, blocată în continuare de Turcia, relatează AFP.

Potrivit unor surse diplomatice americane, întrevederea a început la prânz după o întâlnire între Blinken, care a sosit în Turcia vineri seara, şi omologul său turc Hakan Fidan.

O fotografie publicată pe reţeaua socială X de postul public de televiziune TRT Haber îi arată pe Blinken şi Erdogan unul lângă celălalt la una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor.

Erdogan, care denunţă sprijinul Statelor Unite pentru Israel pe care îl consideră un stat "terorist", a evitat vizita anterioară a şefului diplomaţiei americane la Ankara în noiembrie.

Ministerul turc de Externe a afirmat într-un scurt comunicat că "miniştrii au discutat despre războiul şi criza umanitară din Gaza, despre procesul de aderare a Suediei la NATO şi despre probleme bilaterale şi regionale".

Secretarul de stat american a început în Turcia un nou turneu regional, care va dura până pe 11 ianuarie, şi care îl va duce în Israel, Cisiordania ocupată şi cinci ţări arabe, pentru a pleda în favoarea unui ajutor sporit pentru Gaza şi pentru a încerca să evite o conflagraţie regională, la trei luni după începerea războiului dintre Israel şi Hamas.

El intenţionează să facă presiuni asupra Israelului cu privire la următoarea fază a operaţiunilor militare, la creşterea ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza şi începerea unui dialog cu privire la perioada de după încheierea războiului.

Blinken le va cere, de asemenea, ţărilor din regiune să-şi folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a face clar faptul că Statele Unite nu caută o escaladare, ci că îşi vor apăra interesele dacă vor fi atacate, potrivit unui oficial american sub rezerva anonimatului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O conflagraţie regională? Haideti sa fin seriosi .Nu exista asa ceva .Nici una dintre natiunile arabe din lume nu s-a situat de partea Iranului .Doar organizatiile teroriste ce au sprijinul Rusiei si Iranului (Hamas ,Huti sau Hezbollah)au incercat, fara nici un rezultat , sa porneasca un conflict global .Reactia de forta a intregii lumi Occidentale si cea a statului Israel au facut ca amenintarile vazute pe la TV sa fie pline de umor .Nici macar in celebra fosta emisiune TV „Comici vestiti ai ecranului ” nu am vazut atita vorbarie goala .Amenintari cu duimul dar a trece la fapte e mai greu .Indiferent ce va zice SUA Israel va distruge toate Organizatiile Teroriste din regiune .Nimeni nu crede ca arabii vor intra in lupta sa isi distruga proaspata lor stare de bine de prin Dubai .Acum au inceput sa se omoare intre ei asa cum am vazut daunazi in Iran .Scopul acestor conflicte este doar scoaterea Chinei din aceasta parte de lume asa cum o sa vedem ca se va intimpla si in Pen.Crimeea acolo pe unde trebuia sa treaca „Drumul Matasii ”.China si rusia sunt incercuite de foertele NATO ale SUA alșe UE si ale noului NATO 2 din Pacific .Terestru nici Rusia (este oprita in Ucraina )si nici China nu mai au unde avansa .Priviti harta .

    1. Privesc harta. Si vad ca tarile non-NATO si-au epuizat si sunt inconjurate de 80% din populatia globului, nu mai au rachete, nu mai au tancuri, nu mai au obuze, nu mai au armata.

      "... tarile non-NATO si-au epuizat si sunt inconjurate de 80% din populatia globului, nu mai au rachete, nu mai au tancuri, nu mai au obuze, nu mai au armata.:

      O sa te bata tovarusul Xi cu chilotii uzi ai tovarasului Mao. Iar tovarasul Stalin se rasuceste in mausoleul tovarasului Lenin. 

    Tarile non-NATO detin resursele naturale si rutele comerciale

    esentiale ptr. vest,chiar daca militar nu sunt tari,nu e de glumit 

    cu asemenea lugruri globale esentiale,

    nu se poate rezolva toate problemele cu armata USA  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb