Blinken i-a cerut lui Lavrov retragerea trupelor ruseşti de la frontiera ucraineană

G.B
Internaţional / 1 februarie 2022

Antony Blinken şi Serghei Lavrov ( Sursa foto: Twitter)

Antony Blinken şi Serghei Lavrov ( Sursa foto: Twitter)

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken "l-a îndemnat" astăzi pe omologul său rus Serghei Lavrov la o "dezescaladare imediată şi la retragerea" trupelor ruse de la frontiera ucraineană, reiterându-şi totodată "disponibilitatea" de a continua dialogul "de fond" cu Moscova pe căi diplomatice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat după convorbirea telefonică dintre cei doi miniştri de externe, informează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

"Secretarul de stat a subliniat voinţa SUA, în mod bilateral şi împreună cu aliaţii noştri şi partenerii, de a continua un schimb substanţial cu Rusia pe probleme de securitate reciprocă", a declarat diplomaţia americană.

"El a subliniat că o nouă invazie în Ucraina ar duce la consecinţe rapide şi severe", menţionează Departamentul de Stat în comunicat.

Blinken "a cerut Rusiei o dezescaladare imediată şi retragerea trupelor şi echipamentelor de la frontiera cu Ucraina", conform aceluiaşi text. De asemenea, secretarul de stat american "a îndemnat Rusia să privilegieze calea diplomatică" mai degrabă decât conflictul.

Şeful diplomaţiei americane, conform documentului, a subliniat în convorbirea cu Lavrov "angajamentul SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi dreptul tuturor ţărilor de a-şi determina singure politica externă şi alianţele".

SUA acuză Kremlinul de pregătirea unei invazii în Ucraina, ţară care se confruntă deja din 2014 cu un conflict în estul ţării între trupele guvernamentale şi separatişti proruşi sprijiniţi de Moscova.

Moscova neagă orice fel de intenţii belicoase, dar condiţionează detensionarea situaţiei de acordarea unor garanţii de securitate.

Această convorbire telefonică este prima între cele două puteri rivale de când Statele Unite şi NATO au transmis săptămâna trecută Moscovei răspunsul lor scris la cererile formulate, tot în scris, de Kremlin la jumătatea lunii decembrie.

În special, Rusia a cerut garanţie juridică că Ucraina şi alte ţări din fosta Uniune Sovietică, situate în vecinătatea sa, nu vor adera niciodată la NATO.

Pentru a descuraja Moscova de la orice fel de agresiune, Occidentul şi-a accelerat pregătirile pentru sancţiuni economice.

SUA, care fel ca Marea Britanie reprezintă una din destinaţiile de investiţii preferate de marii oameni de afaceri ruşi - au declarat luni că vor să lovească în averile apropiaţilor Kremlinului.

Casa Albă apreciază că există o "posibilitate clară" ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, dar guvernul ucrainean a minimalizat acest avertisment, insistând că nu vede o înrăutăţire a situaţiei mai mare decât cea observată anterior, notează EFE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. azi 2 feb 2022 intram in fereastra de timp privind POTENTIALUL (!) atac militar la care am mai facut referire in comentariile recente anterioare (perioada 2-7 feb 2022 sau perioada 5-8 oct 2022 sau deloc).

    eu urez noroc pacii si ratiunii.  

     

    ...dar in acelasi timp notez miscarile pe care le-am observat cu mutarea in Ianuarie 2022 a catorva zeci (sute?) de luptatori din gruparea privata rusa Wagner din Mali / Republica Centrafricana spre.... granitele estice ale Ucrainei (unde s-au constituit deja in grupuri gata de atac alaturi de mai proaspetii lor colegi din Spetsnaz - forte speciale ruse de interventie militara in teren , practic bratul armat de interventie al GRU).... 

    Si vis pacem, para bellum (latina: daca vrei pace, pregateste-te de razboi) ?

    Vedem ce aleg oamenii din jurul lui Putin & Putin, .... eu sustin pacea in regiune.  

    1. Ce ai fumat,ca ne intereseaza si pe noi ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb