BLOCAJ ÎN TRANZACŢII Furnizorii de energie aşteaptă preţuri sub 170 de lei/MWh

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 decembrie 2013

Furnizorii de energie aşteaptă preţuri sub 170 de lei/MWh

Piaţa contractelor pe termen lung cu energie electrică (PCCB) administrată de OPCOM duce lipsă de cumpărători, într-o perioadă când, de obicei, se perfectau contractele pentru următorul an. Săptămâna trecută, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica nu au reuşit să vândă electricitate la preţuri între 171 şi 173 de lei/MWh.

Mai mulţi furnizori de energie contactaţi de ziarul BURSA susţin că de vină este preţul prea mare solicitat de cei doi producători, care sunt cei mai ieftini de pe piaţă după eoliene: "Industria este la pământ, iar companiile se aşteaptă să primească sub 170 de lei/MWh pentru anul viitor. Firmele mari consumatoare ştiu că oferta depăşeşte cererea şi îşi joacă bine cartea. Acest preţ este strict pentru energia ca marfă, la care se adaugă costurile cu distribuţia şi transportul, costurile cu echilibrarea, certificatele verzi şi bonusul de cogenerare".

Traderii de energie aşteaptă ca producătorii să mai scadă preţurile în perioada următoare şi nu se înghesuie să participe la licitaţii. Unii operatori susţin că nu pot avea o viziune pe termen lung şi mizează în continuare pe tranzacţiile pe piaţa spot: "Sunt multe probleme în economie. Este greu de prevăzut cum evoluează activitatea firmelor. Deocamdată, unii îşi asumă riscul aprovizionării clienţilor de pe piaţa spot PZU, care a avut medii de preţ mai bune decât PCCB. Exportul nu a mers decât în ultimele două luni, dar şi în regiune există un excedent de energie. Mai sunt şi problemele de flexibilitate ale pieţelor OPCOM, care fac operatorii să se refugieze pe piaţa zilnică de energie".

Sunt şi furnizori mai pesimişti, care se aşteaptă ca cererea de energie din partea industriei să scadă anul viitor pentru că semnele de la clienţi nu sunt încurajatoare. Aceşti furnizori sunt dispuşi să aştepte mult timp ca producătorii să îşi mai coboare preţurile până să se angajeze în contracte pe termen lung.

Operatorii vociferează că producătorii nu s-au adaptat condiţiilor de criză prin care trece industria. Ramurile prospere ale economiei nu sunt energofage, iar industria mare consumatoare de energie se confruntă cu dificultăţi pe piaţa internă şi cea internaţională.

Întrebaţi de ce nu au răspuns ofertelor Hidroelectrica SA la preţul minim de pornire de 165 de lei/MWh, furnizorii ne-au răspuns că au considerat că tariful este prea mare, întrucât energia urma să fie livrată în trimestrul II al anului viitor, când, de obicei, este hidraulicitate mare şi o producţie sporită a eolienelor. Trimestrul II al acestui an a adus o ieftinire a energiei pe bursă până la nivelul mediu de circa 120 de lei/MWh.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa dam energia produsa ieftin de Hidro si Nuclearelectrica la traderi si nu la populatie, la comunitatile locale, primarii, etc.

    Daca analizam putin investitiile majore in aceste societati le-au facut romanii, nu cred ca ar fi rau sa primeasca si ei inapoi un mic bonus al acestor investitii decat sa se duca la Mitlal, Vimetco,etc 

    1. Ce uiti tu (si cei mai multi comentatori) este ca preturile de care se vorbeste aici reprezinta aproximativ o treime din ce platesti tu pe factura.

      Celelalte doua treimi provin dintr-o duzina de taxe, impozite, tarife si contributii (nu glumesc; la ultima numaratoare mi se pare ca-mi iesisera 11), in frunte cu TVA-ul si cu tariful de distributie. 

      Apoi, tu deocamdata platesti ceea ce se cheama tarif "reglementat" - adica aproximativ acelasi pret/kWh in fiecare zi, saptamana, luna. 

      Tariful reglementat, care la tine pe factura ajunge la cca 55-60 bani/kWh, pleaca de fapt de la un pret al energiei comparabil cu asta de care se face vorbire aici, 150 sau 160 de lei/MWh (gasesti pe undeva pe site-ul ANRE). Iar acest tarif se bazeaza pe un "cos" in care ponderile cele mai mari le are aceasta energie zisa ieftina. Daca vrei NUMAI energie ieftina, asta ar insemna moarte sigura pentru producatorii cei mai scumpi, cei pe carbune... adica exact ce toate guvernele au incercat sa evite cu orice pret in ultimii 25 de ani.

      Ca daca moare Hunedoara, mor si toate minele din Valea Joiului si-ajungem unde stii... 

      Da' e bine totusi sa tii minte cifrele si, data viitoare cand mai auzi "analistii" racnind ca-n gura de sarpe ca producatorii de stat vand prea ieftin energia (cum s-a intamplat mai an, cand Nuclearelectrica a fost obligata sa renunte la un contract pe termen lung cu Mittal la vreo 182-183 lei/MWh... iar acum nu vinde nici cu echivalentul a 170) sa fii cat poti de sceptic...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb