BLOOMBERG:  "Rusia devine o superputere pe piaţa cerealelor, graţie exploziei exporturilor de grâu"

Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2016

Cunoscută de mult timp pentru exporturile sale de petrol şi gaze naturale, Rusia îşi îndreaptă acum atenţia spre redobândirea poziţiei de lider mondial pe piaţa grâului pe care o deţinea în perioada ţaristă şi, astfel, modifică piaţa unuia dintre cele mai importante produse alimentare tranzacţionate la nivel mondial, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Agenţia de presă spune că, graţie unei deprecieri de 45% a rublei în raport cu dolarul, precum şi recoltelor abundente, producătorii ruşi de grâu încep să acapareze pieţele de export dominate mult timp de marii jucători occidentali.

În ultimul sezon, Rusia a devansat exporturile de grâu ale SUA, pentru prima dată în ultimele decenii, iar în acest an ar urma să treacă şi în faţa Uniunii Europene, liderul mondial, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii. Grâul rusesc a scos deja grâul american de pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial, şi, în prezent, încep să se consolideze pe pieţele din alte ţări precum Nigeria, Bangladesh şi Indonezia, mai precizează agenţia de presă. Aceasta la patru decenii după ce fosta URSS a fost nevoită să importe grâu şi porumb din SUA pentru a-şi acoperi necesarul intern.

"Rusia va fi unul dintre exportatorii de top pentru o perioadă lungă de timp, în special având în vedere progresele realizate la capitolul productivitate. Ceilalţi producători vor fi nevoiţi să lupte din greu pentru a-şi păstra pieţele tradiţionale", a afirmat Tom Basnett, manager la firma de consultanţă Market Check.

Boom-ul sectorului cerealelor din Rusia face ca o gamă largă de investitori, începând cu fermierii ruşi şi până la miliardari, să investească bani în acest sector, potrivit Agerpres, care susţine că o parte dintre cele mai mari firme de trading din lume, precum Olam International Ltd., Cargill Inc. şi Glencore Plc au început şi ele să investească în silozuri şi terminale de export în Rusia.

Solul bogat, sprijinul guvernamental şi proximitatea de porturile de la Marea Neagră face ca producătorii ruşi să aibă costuri la jumătate faţă de cele ale marilor competitori care aprovizionarea pieţele importante de export din Orientul Mijociu, susţin analiştii de la Universitatea de stat din Kansas.

Mulţi cultivatori din SUA şi Europa au fost nevoiţi să se îndrepte spre grâu de calitate mai mare pentru a putea concura cu livrările ruseşti, care sunt în principal versiuni care primesc preţuri reduse. De asemenea, unii au redus suprafeţele cultivate, astfel că anul viitor suprafaţa cultivată cu grâu în SUA ar urma să atingă cel mai redus nivel de după 1919, potrivit furnizorului de cereale The Scoular Co.

Din cauza capacităţilor limitate de depozitare, cea mai mare parte a recoltei de grâu a Rusiei este vândută imediat după recoltare, ceea ce reduce şi mai mult preţurile. Preţul pentru grâul rusesc pentru export la porturile din Marea Neagră a atins în luna iulie cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani şi la data de 30 septembrie era de 169 de dolari pe tonă.

Cu toate acestea, exporturile au continuat să crească. Potrivit datelor oficiale, în primele şapte luni ale acestui an exporturile de produse agricole şi alimentare au reprezentat 5,5% din totalul exporturilor Rusiei, în continuare mult în urma exporturilor de petrol şi gaze, dar totuşi cel mai ridicat procent din ultimii 15 ani şi peste exporturile de armament.

"Având în vedere natura şi clima noastră, suntem destinaţi să fim un exportator", a declarat Arkady Zlochevsky, preşedintele organizaţiei patronale Russian Grain Union.

La rândul său, ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a estimat recent că în acest an Rusia va avea cea mai bună recoltă de grâu din ultimii 25 de ani, adăugând că în următorul deceniu ar putea creşte cu alte 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb