Blue Capital vrea dividende de la Lion Capital, fosta SIF Banat-Crişana

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 10 aprilie 2023

Blue Capital vrea dividende de la Lion Capital, fosta SIF Banat-Crişana

"Lion Capital poate utiliza ca sursă de finanţare a investiţiilor sume provenite din dezinvestirea banilor cedaţi în administrare altor entităţi", se arată în solicitare

Blue Capital, ce deţine 9,04% din capitalul fostei SIF Banat-Crişana, societate ce acum se numeşte Lion Capital, vrea completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor din 27 aprilie cu un punct privind alocarea de dividende din rezultatul anului trecut, conform unui raport al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Solicitarea vine în condiţiile în care, Consiliul SIF1 a propus ca întregul profit al anului trecut, de 95,5 milioane de lei, să meargă către "Alte rezerve".

Propunerea alternativă a Blue Capital este ca suma de 66 milioane de lei, echivalentul a 69,1% din profit, să fie distribuită către acţionari sub formă de dividende, iar restul de aproape 29,5 milioane de lei să meargă către "Alte rezerve", ca surse proprii de finanţare.

Dividendul unitar este de 0,13 lei care, raportat la preţul acţiunii SIF1 de astăzi, de 2,4 lei, echivalează cu un randament brut de 5,4%.

În justificarea solicitării, Blue Capital arată: "Propunerea avansată se bazează pe valorile ROE (profit net/capital propriu) şi ROA (profit net/active totale) prezente în raportul anual al Consiliului de Administraţie pentru exerciţiul financiar 2022 de 2,94%, respectiv 2,8%, care se raportează atât la valoarea capitalurilor proprii, cât şi la cea a activelor totale, şi care au fost anul trecut de peste trei ori mai mici decât în 2021".

În raport se adaugă: "Cu excepţia unor valori extreme, provenite din reevaluarea unor active bilanţiere, randamentul istoric al actualei echipe manageriale se cifrează la valori comparabile unor randamente de 3%/an. În perioada 2017-2020, aceste randamente erau comparabile cu rata anuală a inflaţiei, iar justificarea managementului pentru randamente slabe putea să fie reprezentată de prudenţa investiţiilor. În contextul anului 2022, ecartul dintre valoarea de 3% şi rata inflaţiei de 13,8% şi o depreciere de cel puţin 10% a investiţiilor acţionarilor nu mai pot fi justificate prin prudenţă".

Mai mult, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2023 propus acţionarilor prevede un profit mai scăzut decât cel al anului 2022, în vreme ce prognoza inflaţiei, într-o variantă revizuită optimist de BNR, se va situa la o valoare de 7% la finele anului 2023, iar dobânda actuală la titluri de trezorerie (rata fără risc) are valori de 8-9% pe an, se mai menţionează în document.

Conform raportului, Lion Capital poate utiliza ca sursă de finanţare a investiţiilor, în completarea sumei de 29,49 milioane de lei, cel puţin sume provenite din dezinvestirea sumelor de bani cedate în administrare altor entităţi OPCVM/FIA (n,r. fonduri de investiţii). "Toate aceste investiţii au generat în anul 2022 o pierdere cumulată a activelor deţinute de SIF1 în procent de 1,69%", se mai menţionează în document.

În raport se adaugă: "Mai mult decât atât, în patru din cele cinci OPCVM/FIA în care sunt investite 16,94% din active, SIF1 deţine o pondere de peste 50% din totalul activelor fondurilor respective, astfel încât o diminuare a acestor investiţii în scopul redistribuirii în alte OPCVM/FIA cu rentabilitate mai competitivă a administrării sau în alte instrumente financiare ar fi în beneficiul acţionarilor Lion Capital, reprezentând totodată şi o măsură de diversificare a portofoliului şi de reducere a riscurilor aferente".

SIF Banat-Crişana plasează sume de bani în fonduri de investiţii care, între altele, cumpără chiar acţiuni SIF1. Apoi, administratorii acestor fonduri votează în adunările SIF-ului în baza drepturilor de vot aferente acestor deţineri. De-a lungul timpului, acţionari ai societăţii au reclamat că este vorba despre o practică prin care conducerea SIF-ului controlează indirect acţiuni proprii. Astfel, aceste titluri nu ar avea drept de dividend şi mai ales drept de vot.

Conform Risco.ro, Blue Capital este deţinută în proporţie de 65,85% de Macelia Investments din Cipru, restul fiind alţi acţionari. La secţiunea Persoane Publice şi Administratori ai Blue Capital apare şi Andrei Diaconescu, unul dintre fondatorii One Unite Properties.

Macelia Investmenst face parte din grupul declarat concertat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu SIF Banat-Crişana în martie 2015. Atunci, grupul în care mai intra Aris Capital, Torch Invest, Oshia Holdings, Smart Capital Investments şi Monticlifti Management, deţinea 22,46% din SIF. În spatele Macelia se află familia Bîlteanu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Drăgoi si-a arătat mușchii și a zis că nu dă, că face ce vrea! Reacțiile acționarilor minus 0 .Apoi ce sa gândit: hai să le dau și a pus pe Blue să ceară! Mascaradă ! Vrea să vadă și reacția pieței, la o adică!

    Ce-i interesant e și insistența Sif4 la alte societăți să dea musai dividende dar ei nu dau! Ce caracter au acești oameni? 

    1. Daca ati citit convocatorul, pare cam acid limbajul Blue Capital, nu?

      Luați rezultatul reportat din 2014-2022 de când nu au mai acordat dividende conducerea Sif 1 și vedem performanța managerilor de 3%/an.

      Ce randamente au adus acționarilor banii lăsați in Sif 1 în această perioadă?

    Păi de ce nu raportează concertarea Blue cu Macelia că împreună au peste 10% din Sif 1 și trebuiau să raporteze depășirea pragului de 10%?

    Macelia a raportat în 06.07.2022 doar depășirea pragului de 5,08%. 

    Oare ASF-ul iară e luat prin surprindere de grupul concertat? 

    Amenzile sunt bani de semințe pentru grupul concertat iar în cazul de față trebuie pedepse aspre pentru a nu mai repeta voit raportarea depășirii pragului stabilit de lege și regulament.

    1. La foarte multe societati de la bvb exista concertare neraportata sau raportata dar neluata in seama de ASF pentru a fi obligati cei care trebuie la ofertele de preluare/cumparare dupa caz,ar trebui un up date la concertari la toate societatile si intrarea in normalitate,daca nu se conformeaza legal sa fie amenzi procente din capitalul social,astfel incat sa nu mai ocoleasca legea.Se poate verifica,sunt foarte multe societati unde se mai tranzactioneaza cate 1000-2000 actiuni pe zi sau saptamana,free float-ul fiind practic aproape de 0.

      delistate impreuna cu alte 1000 societati care nu au ce cauta pe bvb dar n-ar mai avea conducerea cu ce sa se laude, oricum orice se intampla mereu scoate in fata niste metrici care sa arate ok. DE CE? De ce suntem noi romanii asa fudului? zi ba frate ca e lichidiatatea varza, impredictibilitate fiscala, legi incremenite in trecut, nesupraveghere si toate argumentele care INDEPARTEAZA INVESTITORII - asta se intampla. pune-ti oglinda in fata sa vezi cine esti si ce faci..da da..cu tine vorbesc..care esti la pe la bvb..asf..

    din 66 milioane lei ajung sa plateasca vreo 46 milioane lei ca de fapt peste 30% din actionari nu ridica dividendul si se prescriu in jur de 20 milioane lei.

    De la 7% prognoza BNR la 10,5% prognoza FMI se schimba calculele iar conducerea Sif 1 aduce o gaura si mai mare actionarilor.

    Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,1% cât estima în toamnă până la 2,4%, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat astăzi de instituţia financiară internaţională, informează Agerpres. 

    Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 4,8% în 2022, până la unul 2,4% în 2023, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,7%. 

    În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală de 10,5%, după un avans de 13,8% înregistrat în 2022. Ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ abia în 2024, când se va situa la 5,8%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb