BNR A ANUNŢAT 3.907 NOTIFICĂRI Zamfir: "Valul masiv de solicitări de dare în plată va veni după decizia CCR"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 august 2016

Daniel Cătălin Zamfir (Sursă foto: Facebook)

Daniel Cătălin Zamfir (Sursă foto: Facebook)

Deputatul Zamfir: "În primul rând, oamenii aşteaptă Legea conversiei"

Valul masiv de notificări de dare în plată va veni după ce Curtea Constituţională a României (CCR) va lua o decizie în cazurile sesizate, ne-a spus deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir, menţionând că, în primul rând, oamenii aşteaptă Legea conversiei.

Domnul Zamfir, care a iniţiat şi promovat Legea Dării în Plată, ne-a precizat: "Sunt foarte mulţi oameni speriaţi de bănci şi de faptul că acestea contestă în instanţă şi sesizează CCR cu privire la notificările lor. Au fost, însă, şi cazuri în care s-a făcut darea în plată - peste 1000. Cele mai multe dări în plată au fost efectuate în cazurile în cade debitorii erau deja executaţi. Şi aici, însă, sunt probleme, existând executori care nu doresc să pună în practică notificarea notarilor. În orice caz, o parte din oameni aşteaptă, în primul rând, Legea conversiei (n.r. Daniel Zamfir a cerut în Parlament conversia la curs istoric a creditelor acordate în franci elveţieni), despre care ştiu că va intra în discuţii în septembrie".

Declaraţiile domnului Zamfir vin în contextul în care, ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că, până acum, potrivit raportărilor făcute de bănci, au fost depuse 3.907 notificări de dare în plată.

BNR subliniază că datele oferite ieri pe marginea Legii dării în plată "se bazează numai pe raportări ale băncilor, transmise la solicitarea BNR, în vederea monitorizării poziţiei prudenţiale a instituţiilor de credit şi a evaluării stabilităţii sistemului bancar".

Potrivit BNR, cele 3.907 notificări au fost făcute de 3.398 de debitori, 404 debitori notificând cel puţin două credite.

Notificările au fost adresate către 24 de bănci, valoarea totală a datoriilor aferente creditelor notificate fiind de peste 1 miliard de lei. Această sumă reprezintă 1% din totalul creditelor acordate populaţiei, respectiv 2% din creditul ipotecar.

În proporţie de 67%, notificările au fost contestate de bănci şi se află în diverse stadii de analiză juridică.

Peste 90% dintre creditele vizate sunt denominate în valută, fiind distribuite relativ echilibrat între euro şi franci elveţieni.

Din totalul împrumuturilor pentru care s-a cerut darea în plată, 56% figurează cu întârzieri la plată de peste 90 de zile.

În majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei imobiliare, în cazul a 504 notificări valoarea garanţiei fiind mai mare decât creditul de rambursat.

BNR mai anunţă că 30% din numărul debitorilor identificaţi în Centrala Riscului de Credit provin din Bucureşti şi judeţul Ilfov, valoarea creditelor notificate concentrându-se în proporţie de 83% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Vârsta medie a debitorilor care au transmis notificări privind darea în plată este de 43 de ani.

Referitor la aceste cifre, şeful BNR a menţionat: "Eu cred că publicarea acestor date şi actualizarea lor în septembrie vor da posibilitatea celor din media să comenteze pe baza acestor date. Comentariile noastre nu s-ar duce dincolo de ceea ce am spus. Am considerat că această lege putea să fie îmbunătăţită. Din cele cinci amendamente ale noastre, trei au fost aprobate şi cred că ele au îmbunătăţit conţinutul legii. Cele două care nu au fost aprobate creează probleme. De aceea avem şi atâtea cazuri de contestare.

DIP este reglementată de Codul Civil. Să vii acum cu o lege care să dorească să modifice Codul Civil este o problemă. Codul Civil spune că la înţelegerea părţilor se poate face darea în plată cu stingerea obligaţiei. (...) Ca să stabilim reguli noi este o pretenţie cel puţin absurdă. (...) Activitatea bancară este o activitate foarte delicată. Regret că după atâţia ani ajungem la un fel de abordare primitivă faţă de activitatea bancară (...)".

Cu puţin peste o lună în urmă, Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, anunţa că există circa 4000 de notificări de dare în plată, Banca Centrală delimitându-se, la vremea respectivă, de afirmaţiile domnului Rădulescu, precizând, într-un comunicat, că datele prezentate de directorul de la Stabilitate sunt estimările sale personale, nu date oficiale ale BNR.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Daca nu mai are curent, ziceti-i, daca il vedeti prin piata, la pubele, ca trece si conversia. Ce nasol... of, offff...

    1. Vam zis ca sunt o tuta? Da una bleava de tot. Un osihooat oostac.

      Vezi ca a venit la 2? Daca dispari, poate pleaca si el. Turma de bizoni chf, ce-ar fi sa dispareti de aici si sa lasati doar comentatorii quality?

      Uite un comentator quality la 2., incepe cu "minte" si termina cu minciuni, trecand prin "codoasa barboasa", dar e becher.

      Il vrem pe Colo dar sa se semneze sa sar peste comentariul lui.

      Colo umbla si el de colo-colo, ca i-a taiat Make ciocul.

    Zamfir minte! Lumea s-ar ingramadi sa dea in plata ACUM ca sa nu aiba surprize la toamna cu CCR-ul. Adevarul e ca Zamfir nu stie pe unde sa scoata camasa cu aia 800.000 de insi,cu prabusirea preturilor la imobiliare cand ele au crescut in ultima luna dar si cu faptul ca aia din PNL ii bat obrazul ca e cam nepopular printre tineri si trage si mai jos scorul, oricum de ras, al partidului. Cica la CCR se anunta lupta grea. Aud ca, codoasa barboasa pregateste tiparul de scrisoare de santaj catre judecatorii CCR si a inceput sa isi instruiasca poatacii cum sa o trimita. Pana la aceasta ora nu s-a dat nici o explicatie despre intalnirea de taina dintre unul din liderii "consumatorilor oprimati" si un sef PNL la cafeneaua Isoletta din Herastrau la data de 26 iulie a.c....

    1. Daca era de taina, atunci nu s-ar fi intalnit la cafenea.

      LDP rămâne o vulnerabilitate pentru sistemul bancar. Băncile nu mai pot arunca bani pe geam cât timp sclavetele știe că se poate elibera prin predarea cheilor, dar dacă nu mai aruncă bani pe geam sclaveții deja încălțați le vor preda cheile din cauza scăderii prețurilor.

      La cea mai mică adiere de criză, băncile vor culege ce au tot semănat.

      Lobbistul Isărescu știe bine de ce băncile s-au supărat pe impotența lui. LDP nu trebuia să treacă prin Parlament. Acum e nașpa. 

      Da, becherule, e naspa de tine [...]

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Vasilescu a spus in emisiunea tv in Dec 700 si ceva de mii. Vezi si in Bursa, Discuti aprinse la tv daca esti amnezic cu noapte-n cap.

      Mai nasol e cu postacii oprimati. Ca le cad dintii de foame.Daca trece si conversia, adio curent la subsol! Pai ce-am facut, ma, nene, ma? Tot cu lumanarea, tot cu lumanarea?

      A, stiu: poate vin neste banuti amarati via tara chf-ului... 

    Si de fapt anti-economie libera, cu cotatii si contracte libere.

    Dar astia la PNL nu au si ei o gandire, nu vad ca se departeaza lumea de ei ?

    Dispareti daca sunteti fara gandire. 

    1. Nu, ei nu vad.

      Dar tu vezi, ca tu esti intelept. 

      Cornele, sa-ti dau niste integrame? Ca tu poti sa le dezlegi, cat timp te uiti la telenovele.

      Las ca Bce, Fed cu tiparnita sunt in grafic.

    Eu ma bucur enorm cand Isarescu este facut praf in orice articol si postacii incearca sa ii repare imaginea dar nu reusesc pt ca a fost in sfarsit dat jos de pe piedestal si se vede ce panarama de om si guvernator este !!!! Si legea conversiei o sa treaca si legea dip la ccr si vor mai crapa niste inimi de postaci si de la CA al BNR !!

    Stati un pic sa iasa decizia CCR si sa vezi dupa notificari ca sa crape Isarescu and co !!! 

    1. Intradevar, Legea conversiei e așteptată de toată lumea.

      Chiar și de postacul din vevey.

    In stilul caracterstic, Zamfir debiteaza ineptii condus de un rationament caracterstic persoanelor cu dizabilitati mentale majore. Oare de ce o persoana asteapta decizia CCR, iar pana atunci sa plateasca rate, cand poate depune acum solicitarea de dare in plata si sa sisteze plata ratelor????? Nu exista niciun rationament in afirmatiile lui Zamfir, dar o problema majora este si la cei care il cred pe acest individ.

    1. Nu te-ai prins de miscare, e un tsunami.

      3900 au notificat bancile indiferent de conditii, ceilalti vor sa stie exact procedurile. Ratele actuale reprezinta un cost exagerat alocat locuirii. Decizia CCR si consecintele primelor notificari ii vor lamuri ce este mai avantajos pentru ei, pe termen lung. Oligopolul bancar le ofera sclavie pe viata, LDP le da sansa unui nou inceput.

    Falimentul LB a stopat falimentul industriei bancare prin indatorarea populatiei sa salveze bancile fara acordul lor.

    Acum s-a ajuns in situatia neplacuta de datoriile tarilor a explodat. 

    Istoria ne spune ca datoria tari se sterge prin razboi. Siria e un caz apropiat care mocneste.

    Este inadmisibil sa rostogolesti datorie si sa tot creasca. 

    Isarescu a uitat in comunicat sa spuna citi din 3907 care au depus notificari sunt politicieni (sau au rude),ziaristi,angajati in sistemul judiciar si in min de interne,surse...98%din cei care au depus notificari au mai mult de o proprietate

    1. E normal să mai uite. La vârsta lui i se întâmplă multe lucruri involuntare.

      Toți cei 3907 sunt politicieni și au trei apartamente, vilă și casă de vacanță. Unii bătrâni devin schizofrenici, alții, paranoici, alții uită. Cine n-are bătrâni să le dea 40 000 Euro pe lună. 

    1. Nu s-au facut raportari aferente frigiderelor, masinilor de spalat si a fiarelor de calcat din depozitele bancilor.

    2. In decurs de 3 luni BNR si-a modificat ilegal atributiile si au adunat date referitoare la informatii care nu ii priveau si pe care nu le adunau: numarul celor care dau in plata. Nu stiam ca BNR se autoreglementeaza fentand si sfidand parlamentul. 

    3. "DIP este reglementată de Codul Civil. Să vii acum cu o lege care să dorească să modifice Codul Civil este o problemă. Codul Civil spune că la înţelegerea părţilor se poate face darea în plată cu stingerea obligaţiei. (...) Ca să stabilim reguli noi este o pretenţie cel puţin absurdă. (...) Activitatea bancară este o activitate foarte delicată. Regret că după atâţia ani ajungem la un fel de abordare primitivă faţă de activitatea bancară (...)". 

    Se poate spune ca primitiv este domnul guvernator. Este ca atunci cand nu-ti mai convine ca s-au terminat bomboanele din cutie atunci cand iti vine randul la ele... 

    Pai Codul Civil prevedea si inca mai prevede Darea in Plata ca efect al neputintei de a inapoia imprumutul ipotecar. Nu este nimic nou sub soare domnule guvernator. Asa cum nu este nimic nou sub soare ca atat dumneavoastra cat si intreg sistemul bancar folositi concepte corecte in modalitati incorecte PRIN OMISIUNE. Adica nu spuneti tot, numai ceea ce va convine. 

    Ca in aceasta tara nu exista CREDITE IPOTECARE ci numai CREDITE IPOTECARE PANA LA INDESTULAREA CREDITORULUI. Adica avem clasica noastra paine alba cu ulei de palmier. Omisiunea, domnule guvernator este echivalenta cu un furt. Sau nu cunoasteti legile tarii? Aaaa, nu va intereseaza legile tarii pentru ca nu raspundeti civil si penal in indeplinirea mandatului. Pai spuneti domne asa. Ca nu va intereseaza de noi, pacalicii comuni, nu?

    Cea mai mare gluma proasta a Romaniei omului de tip nou sunteti dumneavoastra domnule guvernator, prin omisiune. 

    1. nici tu nu spui tot

      in codul civil, un judecator decidea darea, ceea ce este corect, pentru ca el evalua daca datornicul este un hot nenorocit sau un sarac adevarat si nefericit fara posibilitatea de a-si mai reveni financiar 

      Alt anonim curajos!

      La mai multi! 

      Si la cat mai multe injuraturi, ca nici tu nu spui tot! 

      Ai vazut matale, ca anonim ce esti, ca am exclus eu prezenta in fata instantei sa vada ce si cum? 

      Era chestia aia cu strugurii, dar la anonimi nu tine... 

      Functionezi pe principiul: Ba al nostru-i mai frumos!

      "in codul civil, un judecator decidea darea, ceea ce este corect, pentru ca el evalua daca datornicul este un hot nenorocit sau un sarac adevarat si nefericit fara posibilitatea de a-si mai reveni financiar"

      Pai draga anonimule, ia asculta acilea: 

      1. daca eu si creditorul meu, IN MOD AMIABIL (ca prevede Codul Civil) ajungem la concluzia ca stingem drepturile respectiv obligatiile prin darea in plata, mai trebuie sa ajungem la judecator? NU, nu mai trebuie. Mergem la NOTAR si facem actele. 

      2. daca eu si creditorul nu ajungem la un consens, eu, debitorul (conform Codului Civil) nu pot sa dau in plata, NUMAI CREDITORUL POATE EXECUTA ACTIUNEA DE LUARE IN PLATA prin executarea ipotecii. Acest lucru se petrece prin mijlocirea instantei pentru ca este un litigiu, o neintelegere. In cadrul acestui proces, creditorul poate invoca si ceea ce tu afirmi, ca datornicul este un hot nenorocit sau un sarac adevarat si nefericit (cu sau fara posibilitatea de a-si mai reveni financiar - asta-i alta poveste, cea cu insolventa personala, dar nu ai tu habar de asta, poate doar ai auzit si tu, la o cafeluta cu anonimii tai curajosi). 

      Tot in cadrul acestui proces, si debitorul poate sustine ca partenerul lui, creditorul, este un hot nenorocit... 

      Si se aduc argumente si dovezi. Si judecatorul hotareste pe baza argumentelor legale si a dovezilor. 

      CA TIE, ca anonim curajos ce esti, dar si ca un tip care ti-ai facut obiceiul sa-mi combati mie comentariile prin omisiuni si mistificari, ITI CONVINE SAU NU, CA SI EU am sustinut ca Legea Darii in plata reprezinta un pleonasm juridic, este o alta problema. 

      Diferenta de opinie este data de recunoasterea modului de actiune al intregului sistem bancar (prin omisiune in tot ceea ce face, dar mai ales in comunicare) si de faptul ca cealalata parte nu putea avea o alta modalitate de a se apara, TOT PRIN OMISIUNE din formularea in cadrul legii. 

      Sau, daca tu iti permiti sa ma injuri pe mine, eu sa nu te injur? Ca tu ai mai multe perechi de boase din nascare?

      Ah, am uitat, eu incerc sa nu ijnur anonimi curajosi si mistificatori. 

      cred ca esti deranjat psihic

      arata unde este cuvantul amiabil in postarea 8? 

      hahaha

      Sa nu cumva sa revii cu faptul ca nu am scris hahahaha, ok?

      Anonimule! 

      Bichichi, când ți-ai făcut ultimul control?

      Corect

      Esti dus cu capul Antonele. Fa bine si vezi de un control psihiatric.

      Bichichi, personalul BNR este obligat să-și facă analizele?

      hahahaha, iata ca am scris si asa, ok?

      Totul este minunat, I feel pretty, ok? 

      mam bucurat cand citi ce spuse astia de pe aici despre bnr

      si eu cre ca la fel ca dinsii ca benr nu lucreaza pentru popor. PIPEREA este un mare domn si trebui sa fie lasat sa fie presdinte la tot ce e in tara. la bnr sa ne dea de lucru si sa tie preturile ca viata ie tare scupa

      is ca voi si voi ca mine luptam si castigam 

      Pentru un somer intretinut de nevasta esti cam tupeist, nu ti se pare Antonimule :-)

      Vezi ca se satura a ta sa-ti mai sufle in cur si ia legatura cu Tiberia si va lasa cu ochii in soare si pe tine si pe musteatza. 

      Grecoaica cu gusa v-a parasit deja, e focusata pe produs cascaval, ca nu se poate face treaba cu visatori impotenti ca voi. Ca Robu, nici filme nu mai e in stare sa faca sa rada si gura analfabetei Galbenu (ironie maxima!), Gabi mai aceasta. 

      Zice gura targului ca bancile au mituit procuratura si veti fi arestati pentru atac la stabilitatea macro si alte calomnii marunte. E gata afacerea, acuma o sa vedeti ce inseamna lobby bancar. Si s-a vorbit sa se reintroduca temporar si pedeapsa cu moartea ca sa va curete complet.  

      Ai auzit Chirila, sau in nordul Moldovei ajunge mai greu fara sarme? 

      Sunt curios daca MAKE o sa puna sa se stearga comentariul asta care incalca dragutul de regulament la capitolul grobiansim si ceea ce lui Goldstein ii place sa numeasca "furt de identitate". Ca daca nu e cenzurat inseamna ca MAKE e doar un coleg de propaganda cu ceata de speculanti valutari si imobiliari. Si atunci mesajele (...) sunt mai mult decat justificate. Care v-am fost baci, cizmarule de Cisnadie :-)

      Iti imaginezi ca dovedesti altceva decat propria infamie?! Reusesti, doar, sa-ti compromiti tovarasii de banca. Esti din Banca Nationala? Asta se afla sub staiful vostru?

      Ura obsesiva, tembelism, obscenitate, neam prost.

      Anton, te-a parasit curajul de cand va cauta procuratura si semnezi anonim? Jenantule. Iar daca nu esti Paul vezi ca te ia colegul de specula la 3 pazeste pentru ca nu iti asumi identitatea. E foarte critic si batjocoritor cu asa ceva in comentariile de mai sus si ar fi o palma pe onoarea speculantilor sa scrie lucruri pe care nu au curajul sa si le asume. Nu-i asa Paul?

      nu fii retard, nu este din bnr

      Draga antonimule, nu te-am vazut atat de caustic cu Nicu Nichifor, idealul identitatii asumate pentru cauze drepte si adevar ;-)

      Obscenitate sau tembelism zici Galbenu, mai aceasta? Pai hotomano, cum vrei sa va trateze oamenii cinstiti pe voi, nemernicii care isi indeasa manutele jegoase in buzunarele noastre?  

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Ham ham ham,schiorlauuuu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb