BNR a redus dobânda cheie la 5,75%

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 ianuarie 2012

BNR a redus dobânda cheie la 5,75%

Consiliul de administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75% de la 6% pe an, începând cu 6 ianuarie, se arată într-un comunicat al instituţiei. CA al BNR a mai hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,75% de la 2%, precum şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 9,75% de la 10%, începând de astăzi. Totodată, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit.

Creşterea anuală a creditării sectorului privat rămâne relativ modestă, în special în privinţa împrumuturilor în lei, cauzată şi de accentuarea percepţiilor de risc legate de evoluţia sectorului bancar european, se arată în comunicatul BNR.

Consiliul de administraţie al Băncii Centrale a reiterat că ajustarea graduală a condiţiilor monetare este de natură să contribuie nu numai la reluarea unei creşteri economice sănătoase, dar şi la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru sprijinirea sustenabilităţi deficitului extern şi a reduce dependenţa de finanţările externe, potrivit documentului.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,44% în luna noiembrie a anului trecut, ca urmare a evoluţiei favorabile a preţurilor volatile, a disipării efectului de runda întâi al majorării cotei TVA şi a menţinerii unei conduite prudente de politică monetară, se mai arată în comunicat. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE 2 ajustat (calculată prin prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate a celor volatile, a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice) a scăzut de la 2,64% în luna noiembrie, faţă de 4,77% în martie, valoarea maximă a anului 2011, potrivit BNR.

Rata inflaţiei în luna decembrie a anului trecut urmează să se situeze în jurul valorii de 3%, estimează Banca Centrală.

Analiştii nu se aşteaptă la o ieftinire a creditării

Analiştii sunt de părere că decizia BNR să reducă dobânda cheie la 5,75% pe an nu va modifica costul creditelor.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că reducerea ratei dobânzii este un aspect pozitiv pentru economia ţării noastre, însă atrage atenţia că nu există o legătură foarte directă între modificările ratei dobânzii de politică monetară şi ceea ce se întâmplă în piaţă, unde acţionează o multitudine de factori. De o importanţă crescândă este dificultatea pe care băncile o au în atragerea de finanţare suplimentară din surse externe, este de părere domnia sa, care nu se aşteaptă ca dobânda să fie transferată la băncile comerciale.

Profesorul de economie Daniel Dăianu ne-a explicat că piaţa bancară funcţionează precar la nivel european, iar lipsa de încredere reprezintă o faţetă a faptului că băncile preferă lichiditatea. În aceste condiţii, domnia sa nu se aşteaptă ca reducerea dobânzii de politică monetară să conducă la o expansiune a creditării.

Băncile nu doresc să îşi asume ris-curi şi, astfel, urmează să folosească resursele atrase cu precădere pentru ameliorarea indicatorilor, şi nu ca să extindă creditarea, ne-a declarat Daniel Dăianu. Cu toate acestea, profesorul de economie consideră că măsura adoptată ieri de către BNR are sens din punct de vedere al mixului de politică monetară al băncii centrale, fiind justificată de scăderea inflaţiei.

Dragoş Cabat: Băncile comerciale vor ţine cont de semnalul tras de BNR

Analistul financiar Dragoş Cabat se aşteaptă la un impact asupra dobânzii la credite. Băncile comerciale urmează să ţină cont de semnalul tras de către BNR, nepermiţându-şi să îl ignore, aşa cum o puteau face când finanţarea de la băncile mamă era substanţială, ne-a declarat domnia sa. Rata dobânzii pe piaţa interbancară ar urma să scadă, iar băncile care deţin lichiditate vor oferi credite, în timp ce băncile cu nevoie de lichiditate vor practica un nivel ridicat la rata dobânzii pentru depozite, a adăugat analistul financiar.

Cristian Ionescu, country cluster manager "Coface Romania", vede decizia BNR drept o aliniere la rata inflaţiei, un semn bun pentru piaţă, dar aşteaptă să vadă cum urmează să se translateze în piaţă. Domnia sa nu crede că impactul va fi semnificativ, având în vedere nevoia tot mai mare de lichiditate din partea băncilor.

Florin Cîţu: Este nevoie de măsuri mai "agresive" de reducere a dobânzii cheie

Economistul Florin Cîţu nu se aşteaptă ca efectul reducerii dobânzii de politică monetară să se transmită puternic în piaţă. În opinia domniei sale, în condiţiile ţintirii inflaţiei, ar fi necesare măsuri mai agresive de reducere o dobânzii de către banca centrală.

Analistul economic Ionel Blănculescu este de părere că reducerea dobânzii de politică monetară în ţara noastră trebuie ponderată, la nivel de rezultat, cu problemele generate de criza datoriilor suverane din Europa pentru băncile mamă ale băncilor cu capital majoritar străin de la noi, ceea ce va întârzia mult efectele benefice aşteptate. Domnia sa ne-a declarat: "Faptul că primul trimestru al anului 2012 necesită atât direct, cât şi indirect, un volum de aproximativ 750 de miliarde euro pentru gestionarea crizei datoriilor suverane în statele cu probleme din zona euro, coroborat cu perspectiva unei noi recesiuni în această zonă fierbinte, ne conduce la concluzia logică potrivit căreia, chiar şi o reducere de 4 ori mai mare, la 1 punct procentual, în România, nu ar cam fi însemnat un imbold pentru sistemul bancar nostru bancar, căruia numai la creditarea economiei româneşti nu-i stă mintea acum".

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare este programată pentru 2 februarie, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Analiştii bancari mizează pe încă o reducere a dobânzii cheie

Analiştii din domeniul bancar susţin că decizia BNR, de reducere a dobânzii de politică monetară de la 6% la 5,75%, poate fi interpretată ca o încercare a Băncii Centrale de stimulare a creditării. În plus, ar mai fi nevoie de încă o reducere a ratei dobânzii de politică monetară, potrivit analiştilor.

Mihai Pătrulescu, economist în cadrul Bancpost, ne-a declarat că relaxarea politicii monetare a venit ca urmare a condiţiile de la nivel macroeconomic.

Domnia sa ne-a precizat: "Conform aşteptărilor noastre, Banca Centrală a continuat ciclul de relaxare a politicii monetare printr-o diminuare a ratei de dobândă cu 25 puncte de bază, până la 5,75%.

Considerăm că această scădere a dobânzilor este justificată de condiţiile generale la nivel macroeconomic, în special de temperarea inflaţiei în ultimele luni (până la 3,4% în noiembrie). Anticipăm că dinamica pe termen scurt a inflaţiei să rămână încurajatoare şi să creeze spaţiu pentru încă cel puţin încă o tăiere de dobândă până la 5,5%. Cu toate acestea, persistă riscurile pe termen mediu, în special pe componenta preţurilor alimentare şi a combustibililor. Astfel, ne aşteptăm la o încheiere a ciclului de relaxare a politicii monetare până în a doua jumatate a anului".

Analistul Bancpost a adăugat că impactul deciziei BNR asupra cursului de schimb a fost relativ limitat, datorită mediului de risc din pieţele internaţionale şi a faptului că această modificare fusese în mare parte anticipată de participanţii în piaţă.

"Pe termen mediu şi lung, decizia Băncii Centrale va crea presiuni de diminuare a ratelor de dobândă din piaţă precum şi a randamentelor emisiunilor de titlurilor de stat. Cu toate acestea, ratele finale vor continua să fie influenţate de condiţiile din pieţele financiare internaţionale", este de părere Mihai Pătrulescu.

Echipa de cercetare din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR) susţine că aplicarea susţinută a programului de consolidare fiscală convenit cu Fondu Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, precum şi buna evoluţie a ratei inflaţiei, care este probabil să rămână în cadrul obiectivului ţintit cel puţin încă trei trimestre sunt principalele motive din spatele deciziei luate ieri, de BNR.

"Rezervele FX sunt la un nivel confortabil de 33,2 miliarde euro, care permite BNR să intervină în piaţa valutară pentru protejarea cursului, dacă este necesar. În acelaşi timp, decizia de politică monetară ar putea fi interpretată ca o încercare a BNR de stimulare a băncilor comerciale pentru creditarea clienţilor non-guvernamentali", conform surselor menţionate.

Florian Libocor, economist şef al BRD, ne-a declarat că decizia BNR este un pic prematură: "Este drept că inflaţia merge înspre un minim istoric, însă este bine de ştiut cât de stabil este acel nivel. Decizia BNR este corectă dacă ne raportăm la inflaţie, însă poate este şi un pic prematură. Se poate spune şi că BNR încearcă să încurajeze creditele în moneda naţională".

Domnia sa a adăugat că mai este nevoie de o reducere de încă cel puţin 50 de puncte de bază pentru a vedea un efect. În plus, impactul asupra cursului este neutru, potrivit lui Florian Libocor. (ELENA VOINEA)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb