BNR: Băncile au înăsprit mai mult condiţiile de creditare pentru IMM-uri decât pentru firmele mari

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iunie 2008

Băncile din ţara noastră au înăsprit condiţiile de creditarea pentru firmele mici şi mijlocii decât pentru cele mari, într-o mai mare măsură spre deosebire de cele din zona euro, arată un sondaj publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR).

"Băncile din zona euro, spre deosebire de cele autohtone, au înăsprit condiţiile de creditare într-o mai mare măsură pentru companiile mari şi într-o mai mică măsură pentru cele mici", se arată în document.

În schimb, băncile de pe piaţa românească au procedat într-o manieră diferită, fiind mai reticente în acordarea de credite IMM-urilor decât în cazul companiilor mari.

"Standardele de creditare au rămas relative neschimbate pentru companiile mari, în timp ce pentru IMM-uri s-au înăsprit într-o oarecare măsură."

Aşteptările băncilor privind modificările standardelor de creditare ale IMM-urilor au fost divergente faţă de realizări, întrucât, la sfârşitul anului 2007, se previziona o relaxare a standardelor pentru primul trimestru din 2008)", se precizează în sondajul publicat de Banca Naţională a României.

Băncile autohtone aplică mai puţin sau chiar deloc condiţiile înăsprite de creditare ale băncii mamă

De asemenea, economiştii de la BNR atrag atenţia că "evoluţia standardelor şi termenilor de creditare în România pare a fi decuplată de cea a băncilor din zona euro, în sensul că tendinţa de înăsprire a condiţiilor de creditare anunţată de băncile mamă nu se propagă cu aceeaşi intensitate - sau chiar deloc - către filialele din România".

O explicaţie ar putea fi că piaţa bancară din România este văzută în continuare ca o sursă importantă de obţinere a profiturilor de către instituţiile de credit europene, astfel încât constrângerile de finanţare în România s-ar putea manifesta într-o manieră mai puţin accentuată ca în zona euro, se mai precizează în sondajul BNR.

Potrivit răspunsurilor primite de BNR, "factorii care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare pentru companii în intervalul ianuarie - martie 2008 au fost deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, aşteptările de înrăutăţire a situaţiei economice generale şi factorii specifici companiilor".

Băncile nu au perceput concurenţa din sectorul financiar-bancar ca un factor care să determine modificări în standardele de creditare.

Pe segmentul pentru companii, creşterea cererii de credite noi s-a temperat în primul trimestru din 2008, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, arată sondajul BNR.

"În cazul IMM-urilor, diminuarea dinamicii cererii de credite poate fi asociată, într-o anumită măsură, cu întărirea standardelor de creditare", se mai precizează în sondajul băncii centrale.

Agricultura este considerată cel mai riscant sector, dar retincenţa a crescut şi pe partea de finanţare a construcţiilor

Riscul de credit al companiilor pe sectoare de activitate s-a menţinut relativ constant în primele trei luni din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007, dar cu unele excepţii.

Sectorul agricol este perceput ca fiind considerabil mai riscant. Retincenţa a crescut şi în privinţa tranzacţiilor imobiliare, intermedierii financiare şi a construcţiilor, care sunt considerate "într-o oarecare măsură mai riscante". Pe de altă parte, comerţul şi turismul sunt considerate segmente cu grad de risc mai scăzut pentru finanţare.

La nivel agregat, atât pe segmentul pentru populaţie, cât şi pe cel pentru companii, standardele de creditare au rămas relativ constante în primul trimestru al acestui an raportat la ultimele trei luni din 2007.

"Instituţiile de credit se aşteptau, la sfârşitul lui 2007, ca standardele de creditare să se relaxeze într-o anumită măsură în primul trimestru al anului 2008. Comparativ, în zona euro, băncile au înăsprit standardele de creditare la nivel agregat într-o mai mare măsură decât previzionaseră în ultimul trimestru din 2007, iar estimările lor pentru primele trei luni ale acestui an au fost apropiate de situaţia realizată", se mai precizează în sondajul BNR.

Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza datelor culese de la primele zece instituţii de credit, alese după cota de piaţă aferentă finanţării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţineau aproximativ 80% din creditare la sfârşitul anului 2007. Sondajul este realizat trimestrial, în ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie.

Creditele în lei acordate firmelor însumau la finalul lunii martie 38,39 miliarde lei (10,3 miliarde euro), în creştere cu 4,8% faţă de februarie şi cu 47,4 % faţă de martie 2007, iar împrumuturile în valută acordate companiilor însumau la finalul lunii martie 46,57 miliarde lei (12,5 miliarde euro), cu 3,4% mai mult decât la sfârşitul lunii precedente şi cu 57% peste nivelul din martie 2007, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Creditul neguvernamental însuma, la finalul lunii martie, 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), în creştere cu 4% faţă de februarie şi cu 66,3% faţă de aceeaşi lună din 2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb