Potrivit BNR, Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) va creşte în trimestrul patru al acestui an la 5,99%, faţă de 5,86%, cât era în trimestrul anterior.
Conform estimărilor MrFinance.ro, este ultima majorare a indicelui, care va avea de anul viitor o traiectorie descendentă. Până atunci însă, românii care au credite cu dobândă variabilă vor avea puţin mai mult de plată, se arată într-un comunicat al redacţiei.
"Creşterea valorii IRCC în trimestrul patru al anului 2024 la 5,99%, cu 0,13% faţă de trimestrul anterior, va duce şi la majorarea ratelor aferente creditelor cu dobânzi variabile. Vestea bună este că, pentru primul trimestru al anului viitor, se preconizează o scădere a valorii indicelui, la 5,75%. Conform datelor pe care le avem, cu începere de anul viitor ar trebui să ne aşteptăm la o scădere progresivă a dobânzilor de pe piaţă. Fapt care va uşura şi situaţia românilor care au credite cu dobândă variabilă, mai ales pentru persoanele care au avut de suferit în ultimii trei ani din cauza creşterii constante a ratelor, în unele cazuri chiar şi cu 70%", a declarat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar MrFinance.ro.
Valoarea medie a unui credit ipotecar a crescut simtitor in acest an. Majorarea a fost direct influenţată de creşterea preţului la locuinţe, dar şi a veniturilor.
Astfel, anul acesta valoarea medie a creditului ipotecar este de 66.000 euro. În prezent, peste 550.000 de români au credite ipotecare, iar mai mult de jumătate din ele au dobânzi variabile.
Factorii care influenţează evoluţia indicelui sunt politica fiscală şi cea monetară, inflaţia şi creşterea dobânzii de referinţă de către BNR. "Ultimii doi factori sunt cei mai importanţi şi au un impact major în contextul actual. Din 2022, România s-a confruntat cu un puseu inflaţionist, fapt care a determinat banca naţională să crească dobânda de referinţă. În prezent inflaţia a început să se domolească şi BNR scade treptat dobânda de referinţă. Fapt care va duce, inevitabil, şi la micşorarea dobânzilor la credite", a explicat Ion Soltinschi.
Pentru trimestrul patru al anului, BNR preconizează o inflaţie de 4%, în continuă descreştere până în trimestrul doi al anului 2026, când se estimează că valoarea ar trebui să fie ajungă la aproximativ 3,2%. De anul viitor, IRCC se aşteaptă să fie în scădere, mai exact 5,75% în primele 3 luni din anul viitor.
"Chiar dacă în 2025 dobânzile vor scădea, va dura cel puţin câteva trimestre până dobânda variabilă (IRCC + marja băncii) va fi mai mică decât ofertele de refinanţare actuale. Cifrele arată că şocul mare a trecut. Cu toate acestea trebuie să fim în continuare atenţi cu banii noştri. Orice «lebădă neagră» poate să dea peste cap prognozele. Din acest motiv, recomand o dobândă fixă avantajoasă, rambursări anticipate şi economii constante", a precizat consultantul financiar.
Cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare
Pentru a atrage noi clienţi, numeroase bănci au oferte de credit ipotecar cu dobândă fixă de 4,99-5,9%. Potrivit datelor, cele mai bune oferte de credite ipotecare în momentul de faţă sunt la Raiffeisen Bank, BCR şi BRD.
IRCC a fost conceput ca o soluţie de înlocuire a indicelui ROBOR. Prin OUG 19/2019, guvernul a introdus aplicarea IRCC pentru toate împrumuturile persoanelor fizice, acordate în lei, după luna mai 2019. IRCC reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnică atribuite tranzacţiilor interbancare din trimestrul anterior. La rândul ei, rata de dobândă zilnică este media ponderată a ratelor de dobândă cu numărul tranzacţiilor care au avut loc pe piaţa monetară interbancară într-o anumită zi. Prin acest model de calcul, IRCC reflectă mai bine situaţia reală o dobânzilor de pe piaţă, se arată în comunicat.