Liviu Voinea, viceguvernator şi membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a fost propus de PSD pentru funcţia de premier.
Anunţul a fost făcut aseară de liderul social-democrat Liviu Dragnea, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.
Liviu Voinea a fost membru al Cabinetului Ponta, în perioada 2012-2014, ocupând funcţia de ministru delegat pentru Buget. La vremea respectivă, acestuia i se mai spunea şi "Tom Bugeţel", poreclă ce nu l-a deranjat niciodată pe fostul creator al bugetului, care, anterior, a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice.
Liviu Dragnea a spus, aseară, că Liviu Voinea respectă criteriile de integritate şi de expertiză, precizând că preşedintelui Iohannis i se pare o propunere rezonabilă. De asemenea, liderul PSD a spus că, înainte să facă această propunere, s-a consultat şi cu liderii coaliţiei, care consideră nominalizarea lui Voinea drept "rezonabilă".
Dragnea a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR, care l-a asigurat că, dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a exclus, ieri, în mod indirect, ideea că ar putea ocupa fotoliului de premier şi a spus că noul prim ministru trebuie să fie unul tânăr, răspunzând unor întrebări referitoare la posibilitatea ca un reprezentant al Băncii Naţionale a României să preia funcţia de prim ministru al ţării.
"Înţeleg că şansele unui Guvern tehnocrat sunt mari. Cred că un astfel de guvern ar putea să facă faţă provocărilor, dacă are un mandat clar şi limitat, cu obiective de macrostabilitate economică. (...) De ce nu? (n.r. premierul să provină din BNR). Dar să fie tânăr. Cererile din piaţă sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generaţie, alte aspiraţii", a răspuns Mugur Isărescu întrebărilor adresate de jurnalişti.
Domnia sa este de părere "nu poţi să le ceri orice" potenţialilor membri ai unui guvern tehnocrat, având în vedere că nu sunt politicieni şi sunt oameni care n-au ieşit în faţa publicului.
Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins, precum alegeri clare, liniştite, păstrarea macrostabilităţii economice şi creştere economică, ceea ce este "perfect fezabil".
Mugur Isărescu a comparat actuala situaţie cu cea din anul 2000, când a condus un Guvern de tehnocraţi timp de un an şi când rezultatele au fost pozitive, "deşi nu exista stabilitate şi nici creştere, inflaţia şi deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finanţarea lipsea total".
"De bine de rău am revenit la un minim de creştere economică, dezechilibrele s-au limitat şi alegerile au fost libere şi corecte. De ce nu ar fi şi în 2015 (n.r. un guvern tehnocrat), dacă există înţelegere şi consens politic de sprijinire a acestui Guvern, cu obiective clare?", a mai spus şeful Băncii Centrale, menţionând că noul executiv ar trebui să aibă "ambiţia" să mai facă ceva şi pentru mediul de afaceri.
În ultima perioadă, numele lui Mugur Isărescu a fost vehiculat printre cele care ar putea ocupa fotoliul de premier, după ce Victor Ponta a demisionat din această funcţie.
Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că preşedintele Klaus Iohannis cunoaşte deja numele premierului pe care îl va desemna, acesta fiind Dacian Cioloş. Numele lui Cioloş este vehiculat, de ceva vreme, ca propunere de premier, şi a apărut inclusiv într-un raport al ING, fiind apreciat inclusiv de liberali.
Aseară, la închiderea ediţiei, PNL încă nu anunţase propunerea sa pentru fotoliul de şef al Executivului.
La momentul alegerii lui Klaus Iohannis ca preşedinte, propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru era Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL. În seara de 5 noiembrie, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câştigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu. Acum, însă, liberalii au anunţat că preferă un guvern tehnocrat.
Alte nume care au fost vehiculate pentru înlocuirea lui Ponta sunt sociologul Vasile Dâncu şi preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma Călin Georgescu.
Preşedintele ţării a spus, ieri, că va face şi el o propunere pentru funcţia de premier.
• Remus Borza: "Am demonstrat că pot să generez performanţă acolo unde alţii spuneau că nu se mai poate face nimic"
"Sunt pregătit să-mi asum orice funcţie în stat. Întrebarea este dacă statul este pregătit pentru o astfel de provocare", a postat ieri pe Facebook avocatul Remus Borza, ca reacţie a unor articole apărute în presă despre posibila sa numire în fruntea Guvernului.
Domnia sa a mai scris: "Am demonstrat că pot să generez performanţă acolo unde alţii spuneau că nu se mai poate face nimic. La nivelul politicii româneşti e nevoie de o schimbare profundă. Avem nevoie să redescoperim şi să aplicăm acele principii şi valori identitare naţiunii române abandonate în 25 de ani de tranziţie de nicăieri spre niciunde. Doctrinele şi ideologiile contează mai puţin. Ceea ce contează cu adevărat sunt oamenii!"
Remus Borza este actualmente administrator judiciar la Hidroelectrica.
1. nu conteaza cine primeste limuzina clasa S
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.11.2015, 01:14)
importante sunt 2 obiective: amanarea cat mai mult a aderarii la zona Euro si inghetarea redeventei daca nu chiar micsorarea pentru firmele de hidrocarburi. In rest sa fie bine ca sa nu fie rau...
2. fără titlu
(mesaj trimis de preacurviosul Comisarie în data de 10.11.2015, 01:43)
Amândoi au tulburări de comportament în poziții de putere. Față de Borza, lui Voinea îi lipsesc: un doctorat plagiat, o condamnare existentă cu suspendare și o condamnare viitoare fără suspendare. Deși la condamnarea viitoare s-ar putea să fie egalitate ...
2.1. ceva mai lipseste (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.11.2015, 05:53)
si anume o trimitere i n insolventa urmata de o mpdificare retroactiva a situatiei financiare pe 2011 si semestrul I in 2012. Pana astazi inca nu am gasit un raport IFRS fara de care un bancher nu isi nea espressoul dimineata daramite da acorde un imprumut....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 04:26)
Ce tot o freacă Johannis asta!?!
Am ajuns deja sa-l regret pe Băsescu!
N-a zis domnul Klaus ca vrea un guvern al lui? Cine il împiedică sa-si pună ce Prim ministru poftește?
N-au decât sa nu il aprobe de doua ori si facem alegeri anticipate!
Trebuia deja de o săptămâna sa avem un nou Guvern, dar se pare, ca sasul n-are sange in instalatie sa-si impuna vointa, sau pur si simplu nu-l duce capul.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 04:38)
Nu capul il duce, ca capul nu l-a dus niciodata.
3.2. daca vrei il pune. pe comandant (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.11.2015, 05:59)
trebuie Insa a comstientiza ce de intampla pe scena politica Bruta, Bestie, Basescu. Vlad Tepes ar fi astazi mic copil in comparatie cu Amiralul.
3.3. Piața îl oprește pe Iohannis (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.11.2015, 09:46)
Altfel, s-ar fi cățărat demult pe victimele incendiului și și-ar fi pus guvernul lui. Noroc cu ăia din piață.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 06:54)
voinea e calul troian al psd-ului. cu vederile lui de stanga facem caca pe noi.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 09:48)
vrei sa spui pe tine... nu-i nimic, iti dau liberalii idioti suficienta hartie sa te stergi
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 14:46)
esti dus : liberalii au facut USL-ul ,deci tot de stanga ,asa ca stergete tu in partile-ti murdare
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 16:09)
n-am nicio parte murdara ... fac dus de cel putin o data pe zi ... ceea ce n-as putea spune despre toti liberalii
5. Traiasca tehnocratia !
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 10.11.2015, 09:38)
E bine asa: o sa avem un guvern tehnocrat, apoi, de ce nu, un parlament de tehnocrati si in ultima instanta un presedinte tehnocrat. Pai in conditiile aste ce nevoie mai avem de politicieni? Ce rost vor mai avea alegerile? Incepem sa intelegem incet, incet ca democratia este o solutie depasita si ca viitorul poate fii al aristocratiei=meritocratiei?
5.1. Greșeli de om din piață (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.11.2015, 11:24)
Nu confunda incompetența cu politicianismul și nici competența cu tehnocratul. Competența sau incompetența sunt atribute ce pot afecta în egală măsură și pe politician și pe tehnocrat.
Niciodată un guvern de tehnocrat nu va conduce prea mult - doar provizoriu, câteva luni, un an. Un guvern tehnocrat pe termen lung nu servește decât unui dictator. Iar dacă este și incompetent, se numește teroare.
6. fără titlu
(mesaj trimis de OAKE în data de 10.11.2015, 10:21)
mai bine un guvern de metalocrati decat de technocrati
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 10:47)
De ce nu de tehnocacati?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 10:48)
Cu Tom Cacatel in frunte.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Nickname în data de 10.11.2015, 10:59)
Daca ierarhizezi oamenii politici pe un rand, dupa viziunea economico-sociala, de la stanga la dreapta si ziaristi pe randul din fata, la extremitatea stanga a sirului de ziaristi se afla: penultimul Make si ultimul Costi Rogozanu. In spatele lui Costi Rogozanu sta Liviu Voinea...Ghicitoare : cine este echivalentul lui Make din clasa politica? :)))
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de gica în data de 10.11.2015, 11:49)
dan diaconescu direct
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de pandele în data de 10.11.2015, 11:57)
mata?
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 12:42)
l-ai uitat pe Cristoiu
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de mitica în data de 10.11.2015, 15:22)
voinea este cam anonin.si ca toti anomimii este cam sfertodoct.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2015, 16:04)
Ungaria a renunţat la F.M.I. Va fi împuşcat Orban, cum a fost Ceauşescu?După ce a alungat Fondul Monetar, Orban emite monedă.
Ungaria face istorie. După ce a ordonat FMI’ului să abandoneze ţara, naţiunea acum printează monedă fără dobândă. Din anii ’30 cu cazul Germaniei, nicio ţară europeană nu a avut curaj să fugă din ghearele cartelurilor bancare internaţionale controlate de Rotschilds. Aceasta este o ştire nemaipomenită care ar trebui să încurajeze patrioţii naţionalişti din lumea întreagă să intensifice lupta pentru libertatea de la dictaturăfinanciară. Deja în 2011 primul ministru ungar,Viktor Orban promisese să restabilească justiţia predecesorilor săi socialişti care vânduseră poporul naţiunii la sclavagismul unei datorii infinite constrânsa de FMI şi de statul terorist al Israelului. Aceste administraţii precedente erau infiltrate de israelieni în înaltele roluri, iar în mijlocul furiei maselor în fine, ca şi reacţie, poporul a votat partidul Fidesz al lui Orban.
După o relatare pe siturile germanofone ale “National Journal”, Orban a decis să submineze cămătarii de pe tron. Popularul şi naţionalistul prim ministru a spus FMI’ului că Ungaria nu vrea şi nu cere “asistenţă” ulterioară a delegatului de la Federal Reserve de proprietate a familiei Rotschild. Ungurii nu vor mai fi constrânşi să plătească interese exagerate către băncile centrale private şi iresponsabile.
Mai mult de atât, guvernul ungar şi-a asumat suveranitatea asupra monedei şi emite monedă fără dobânda atât cât are nevoie. Rezultatele au fost cel puţin excepţionale. Economia naţională, care se clătina din cauza unei grele datorii, a recuperat imediat cu instrumente inedite ale Germaniei national socialiste.
Ministrul economiei ungare a anunţat că mulţumită “unei politici de bilanţ disciplinat” a platit în 12 august 2013 suma de 2,2 bilioane de datorie către FMI, înainte de data limită din martie 2014. Orban a declarat: “Ungaria se bucură de încrederea investitorilor” care nu înseamnă nici FMI nici Fed sau alte tentacule ale imperiului financiar al familiei Rotschild. Se referea la investitorii care produc în Ungaria pentru unguri, creând o creştere economică adevărată, şi nu o “creştere pe hârtie” a piraţilor plutocratici, ci acel gen de producţie care angajează într-adevăr persoanele şi le îmbunătăţeşte viaţă.
Cu Ungaria liberă din cuşca de servitute la sclavagismul datoriei nu rămâne decât de mirare că preşedintele băncii centrale ungare administrată de guvern pentru binele public şi nu pentru bogăţia privată a cerut FMI’ului să închidă porţile în una dintre cele mai vechi ţări din Europa. În plus, procurorul general, repetând gesturile Islandei, a acuzat cei trei precedenţi prim miniştri de datoria criminală în care au precipitat naţiunea. Unicul pas care rămâne pentru a distruge complet puterea bancksterilor în Ungaria, e aceea de a activa un sistem de troc pentru schimbul cu externul cum există în Germania cu naţional socialiştii şi cum există astăzi în Brazilia, Rusia, India, China şi Sudafrica, aşa zişii BRICS, o coaliţie economică internaţională. Şi dacă USA ar urma strada Ungariei, americanii s-ar putea elibera de tirania cămătarilor şi ar putea spera la reîntoarcerea la o prosperitate pacifică.