BNR: Situaţia din Grecia ne afectează ca pe orice altă ţară din UE

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2010

Contextul dificil din Grecia începe să ia amploare în ultima vreme, mai ales după ce un oficial al Băncii Centrale Europene a avertizat Uniunea Europeană că nu va ajuta statul elen pentru reducerea deficitului şi a datoriei publice.

În ciuda relaţiei de strânsă legătură dintre ţara noastră şi Grecia prin prisma investiţiilor greceşti în sistemul bancar local, reprezentanţii Băncii Naţionale a României afirmă, în continuare, că ţara noastră nu resimte mai accentuat problemele din statul elen decât restul ţărilor din UE.

"Grecia este un membru al Uniunii Europene, şi prin urmare, orice s-ar întâmpla acolo are repercusiuni asupra tuturor ţărilor din UE. "Sigur că România are o situaţie specială cu Grecia, însă băncile româneşti au independenţă faţă de băncile din străinătate", a declarat, pentru ziarul Bursa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit domniei sale, băncile româneşti cu capital majoritar grecesc au o poziţie financiară stabilă şi independenţă financiară.

Adrian Vasilescu ne-a explicat: "Băncile-mamă activează într-un alt climat economic şi suportă şocurile din ţara respectivă, iar aşa se întâmplă şi cu băncile noastre. Întregul nostru sis-tem bancar este solid".

În urma declaraţiilor de ieri ale oficialului BCE, ministrul grec de finanţe, George Papaconstantinou, a declarat că statul elen nu are nevoie de ajutoare externe pentru a-şi reduce deficitul bugetar.

În opinia analiştilor financiari, principala problemă cu care se va confrunta ţara noastră de pe urma sentimentului negativ ce planează asupra Greciei va fi percepţia investitorilor străini asupra României, a căror aversiune la risc va creşte semnificativ.

"Din cauza îndatorării excesive a Greciei şi a deficitului bugetar, băncile din această ţară vor avea un acces mai dificil la finanţare şi vor avea de suferit indirect", ne-a explicat Călin Rechea, care este de părere că, dacă băncile mamă vor începe să retragă bani din ţara noastră pentru a-şi finanţa deficitele lor, vom întâmpina probleme cu dobânzile.

Investitorii greci au ajuns în luna septembrie să concentreze 27% din capitalul total din sistemul bancar, clasându-se astfel pe primul loc în faţa austriecilor, deşi aceştia controlează doar trei dintre cele mai mari cinci bănci locale în funcţie de active. De asemenea, numai două banci greceşti intră în topul primelor zece bănci locale, după valoarea activelor.

În perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, grecii au fost cei mai activi investitori din sistemul bancar, având un aport de 204 milioane de euro la capitalul social al filialelor locale, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Băncile care au beneficiat de aceste fonduri au fost "Bancpost" şi "Banca Românească".

Pe locul al doilea în clasamentul băncilor care au adus capital în ţară s-au situat cele cu sediul în Olanda (respectiv Credit Europe şi Garanti Bank), suma ridicându-se la 108 milioane de euro. Din Austria însă au venit doar şapte milioane de euro, printr-o majorare de capital la "UniCredit Ţiriac Bank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb