BNR supraveghează piaţa îndeaproape

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 ianuarie 2009

BNR testează piaţa, semn că o supraveghează îndeaproape.

BNR testează piaţa, semn că o supraveghează îndeaproape.

Euro - 4,0296 lei

Prima şedinţă pe piaţa interbancară din acest an a generat un curs de referinţă de 4,0296 lei/euro, aflându-se, pentru prima dată, peste nivelul de 4 lei pentru un euro începând cu anul 2004.

"Nu este o surpriză că euro a depăşit 4 lei deoarece pe piaţa interbancară se cota la acest nivel şi la sfârşitul anului trecut, iar aşteptările investitorilor sunt de depreciere în continuare a leului", ne-au precizat dealerii. Ca în fiecare început de an, volumul tranzacţionărilor este unul redus, dar acesta este aşteptat să crească odată cu intrarea mai multor investitori pe piaţă, mai susţin analiştii din bănci, care au explicat că deprecierea provine din ordinele comerciale.

Ei consideră că atâta timp cât deprecierea leului va fi una normală şi volatilitatea se va păstra în limite normale, Banca Naţională nu are motive de intervenţie pe piaţă.

BNR a cerut cotaţii băncilor în şedinţa de ieri înainte de ora 13 (ora la care se calculează cotaţia de referinţă), pentru a testa piaţa, ne-au declarat dealerii. "BNR a mai realizat astfel de acţiuni iar motivul îl constituie, în mod teoretic, intenţia de a vinde valută, ceea ce ar genera o apreciere a leului.", au mai precizat aceştia. BNR nu a intervenit însă, iar cursul şi-a continuat trendul ascendent, demonstrând, totuşi, că supraveghează piaţa în continuare.

Piaţa este în aşteptarea deciziilor şedinţei de politică monetară a BNR de astăzi, iar majoritatea economiştilor se aşteaptă la o reducere a ratei rezervei minime obligatorii la valută sau la modificarea ecartului dintre dobânda oferită la facilitatea de depozit (6,25%) la BNR şi cea de credit (14,25%). Ei sunt de părere că leul se va deprecia în prima parte a acestui an, putând ajunge la 4,2 lei/euro.

Şedinţa a debutat la un curs de 4,0400 / 4,0450 lei/euro, atingând un minim de 4,0150 - 4,0200 lei/euro. La jumătatea sesiunii de tranzacţionare, euro a ajuns la un nivel maxim de 4,0405 lei/euro.

Leul s-a depreciat cu aproximativ 4 bani comparativ cu ultima şedinţă a anului trecut, când cotaţia BNR a fost de 3,9852 lei/euro.

În regiune, în timp ce forintul a avut o evoluţie asemănătoare cu cea a leului, depreciindu-se de la 265,12 la 267,41 unităţi/euro, zlotul polonez s-a apreciat de la aproape 4,16 la 4,10 unităţi/euro.

Dobânzile interbancare nu sunt însă afectate, acestea menţinându-se în jurul a 13,5%-14,5 % pe an, peste dobânda de politică monetară, de 10,25% p.a. Ele se află, însă, în apropiere de dobânda percepută de Banca Naţională a României (BNR) la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb