Ca să evite colapsul şi concedierea a circa 11.000 de mineri, Compania Naţională a Huilei, care are datorii la stat de circa un miliard de euro, trebuie reorganizată şi, ulterior, introdusă în cadrul unui complex energetic viabil, a declarat, ieri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. Domnia sa a precizat: "Compania Naţională a Huilei, de care depind toţi minerii din Valea Jiului, trebuie restructurată în următoarele două - trei luni, deoarece are datorii de circa un miliard de euro şi, ulterior, compania trebuie să fie pregătită pentru a funcţiona în cadrul unui complex energetic".
În opinia domnului Dumitru Costin, cărbunele rămâne singura care poate fi utilizată cu succes, având în vedere că toate resursele ţării au fost înstrăinate. "Înainte ca CNH să intre în unul dintre proiectele energetice naţionale, compania trebuie să fie restructurată, pentru că o mare parte din aceste datorii sunt istorice şi penalităţile au făcut să ajungem la această sumă astronomică", a precizat Costin.
BNS şi Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului vor organiza pe 27 iunie, la Petroşani, o dezbatere la care sunt invitaţi membrii Guvernului şi ai administraţiilor locale, unde va fi dezbătut planul de redresare a zonei miniere creionat de sindicate. "Dacă autorităţile nu vor veni, atunci vom ieşi în stradă şi vom arăta că Valea Jiului s-a săturat de politicianism şi vrea soluţii, şi nu şpăgi în schimbul unor voturi în campania electorală", a spus Costin.
Ministrul Economiei, Adrian Videanu, a declarat ieri că noua strategie va fi lansată în dezbatere publică în perioada 15 iunie - 15 iulie, iar apoi, după eventuale modificări, va fi notificată Comisia Europeană. "La finalul lunii iulie vom notifica Comisia Europenă privind restructurarea producţiei energetice", a spus acesta. De asemenea, oficialul român a adăugat că, în structura celor două companii energetice ce urmează să fie înfiinţate, nu vor intra societăţile cu datorii. "Mai întâi vor fi rezolvate problemele companiilor, urmând ca apoi să fie realizate cele două structuri integrate", a menţionat Videanu.
Sindicatele din minerit au ridicat şi problema încetării aplicabilităţii regulamentului european conform căruia, de la 1 ianuarie 2011, România nu va mai putea primi ajutor de stat pentru huilă. "Polonia, Cehia şi Germania vor să obţină o derogare în acest sens până în 2015 sau chiar 2018. Şi România ar trebui să facă acelaşi lucru pentru că, dacă nu sprijinim acest sector, vom avea 11.000 de mineri pe drumuri în următorii ani, la care se adaugă 3.500 de oameni care lucrează în industriile conexe", a explicat Zoltan Lakatos, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
Ministrul Economiei Adriean Videanu a precizat că România va demara discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a rezolva problema acordării ajutoarelor de stat către Compania Naţională a Huilei. "Am discutat cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, problema acordării ajutoarelor de stat pentru compania CNH. Am abordat numai problema acestei companii, pentru că în 2010 va expira termenul până la care se pot acorda ajutoare de stat", a spus Videanu.