Board-ul Rompetrol Well Services a convocat acţionarii la solicitarea KJK Balkan Holding

A.I.
Piaţa de Capital / 18 decembrie 2020

Board-ul Rompetrol Well Services a convocat acţionarii la solicitarea KJK Balkan Holding

Pe ordinea de zi se află un punct privind distribuirea de dividende în sumă de 84,37 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Rompetrol Well Services (PTR) a convocat acţionarii la data de 28 ianuarie, la solicitarea finlandezilor de la KJK Balkan Holding, ce deţin 10,68% din companie, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, între care distribuirea sumei de 84,37 milioane de lei ca dividende, se arată în raportul furnizorului de servicii conexe extracţiei petrolului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Suma provine din alte rezerve şi câştiguri reportate din profitul net al companiei obţinut în anii trecuţi, iar dividendul brut pe titlu este de 0,3033 lei, echivalentul unui randament de 72,9%, raportat la preţul de închidere al acţiunii PTR de astăzi, de 0,416 lei.

Pe ordinea de zi se mai află prezentarea de către Consiliul de Administraţie al companiei a unui raport referitor la tranzacţiile efectuate de Rompetrol Well Services cu părţile afiliate în perioada 1 ianuarie 2017 - 15 noiembrie 2020, ce au avut individual sau cumulat o valoare mai mare de 200.000 lei, cu specificarea elementelor care asigură că tranzacţiile respective au fost încheiate la preţul pieţei şi în termeni rezonabili.

De asemenea, se cere un raport care să descrie motivele şi fundamentarea economică a transferurului de numerar al companiei, în prezent în sumă de 83,89 milioane de lei, în contul de cash pooling al KMG Rompetrol SRL, condiţiile pentru retragerea sumei, precum şi garanţiile efective obţinute sau alte măsuri de asigurare luate de companie pentru a asigura acea sumă. Totodată, se cere retagerea tuturor sumelor în numerar ale companiei din contul de cash pooling al KMG Rompetrol SRL sau din orice alte conturi similare, cu instrucţiunea de a nu transfera numerarul companiei în conturile acţionarilor sau ale părţilor afiliate acestora.

Alt punct aflat pe ordinea de zi vizează aprobarea politicii de distribuire a profitului şi dividendului companiei în conformitate cu propunerile acţionarilor, propunerea KJK fiind ca profitul net al companiei să fie distribuit ca dividende, cu excepţia sumelor pentru: (a) obiective specifice care necesită capital de lucru; (b) achiziţii sau investiţii aprobate în conformitate cu strategia aprobată de adunarea generală a acţionarilor companiei; (c) acoperirea sumelor pentru impozite sau taxe nou executate sau pentru cerinte legale; (d) acoperire pentru nevoi neprevăzute de până la 2.500.000 lei; şi (e) răscumpărarea acţiunilor societăţii în limitele prevăzute de lege.

Punctul în care KJK cerea ca acţionarii să voteze pentru implementarea unor proceduri în ceea ce priveşte tranzacţiile Rompetrol Well Services cu părţile afiliate, pentru a le împiedica pe acestea să profite de poziţia lor şi să asigure protecţie adecvată intereselor societăţii şi acţionarilor neafiliaţi, nu a fost introdus pe ordinea de zi, Consiliul Rompetrol Well Services justificându-şi decizia prin faptul că cele solicitate ţin de competenţa board-ului şi nu de Adunarea Generală a Acţionarilor.

Pe lângă solicitările finlandezilor, pe ordinea de zi mai figurează alegerea a doi membri ai Consiliului de Administraţie al societăţii, pentru un mandat care va începe de la data adunării şi va expira la 29 aprilie 2022 (data expirării mandatului actualului board), în condiţiile în care Timur Zhetpisbayev şi Saduokhas Meraliyev au renunţat la funcţiile de administratori.

Data de referinţă, cea care defineşte acţionarii care au dreptul să participe la adunările Rompetrol Well Services din 28 ianuarie, este 18 ianuarie.

În primăvara acestui an, KJK Balkan Holding solicitase completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor Rompetrol Well Services din 27 aprilie cu mai multe puncte între care şi dividende suplimentare de 96,53 milioane de lei. Convocatorul a fost completat de conducerea companiei atât cu punctele solicitate de KJK cât şi cu cele venite din partea KMG International, ce deţine 73,01% din Rompetrol Well Services, însă fără a evidenţia în mod distinct punctele propuse de cei doi acţionari, fapt ce a indus în piaţă ideea că cererea de dividende venise atât din partea KJK cât şi a KMG International. Ulterior, Rompetrol Well Services a publicat un raport în care arăta că propunerile privind alocarea de dividende suplimentare fuseseră introduse pe ordinea de zi la solicitarea KJK Balkan Holding, iar cererea acţionarului majoritar avea în vedere alte aspecte. În aceste condiţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a amendat cu 20.000 lei pe Timur Zhetpisbayev, directorul general al Rompetrol Well Service, pentru modul necorespunzător în care emitentul a întocmit raportul în care se prezenta completarea AGA.

La adunarea din data de 27 aprilie, acţionarii au aprobat dividende de 12,17 milioane de lei, reprezentând întregul profit realizat de companie anul trecut, acesta fiind un punct introdus pe ordinea de zi la solicitarea KJK Balkan Holding. În schimb, celelalte solicitări de dividende înaintate de KJK au fost respinse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cineva manipuleaza! si se descarca! la fel ca in primavara!

    amenda este frimiturile de sub masa! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb