Bugetul începe cu un succes politic, dar el trebuie continuat cu o execuţie bugetară riguroasă, a declarat, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, premierul Emil Boc, după adoptarea bugetului pe 2009. Premierul a precizat: "Criza economică cu care ne confruntăm nu are un răspuns unic. Nicio ţară a planetei nu a reuşit să dea un răspuns unic la această criză. Ştim însă câteva lucruri care şi-au demonstrat deja viabilitatea în aceste vremuri de criză. Statul trebuie să cheltuiască mai puţin cu propria lui întreţinere şi să fie preocupat mai mult de investiţiile publice masive în economie. Acest lucru îl facem şi noi"".
Emil Boc a arătat că prin acest proiect de buget s-a urmărit, în principal, menţinerea şi crearea de locuri de muncă prin investiţii publice masive în infrastructură, cea mai mare sumă fiind alocată acestui sector după 1989.
Boc a arătat că se va trece imediat la alocarea resurselor pentru investiţii, astfel încât să fie continuate proiectele publice majore care sunt în derulare, cum ar fi autostrăzi, centuri ocolitoare, fiind avute în vedere investiţiile din şcoli, spitale, agricultură. ""Totodată, vorbim de sprijinirea mediului de afaceri şi a IMM-urilor, achitarea datoriilor restante, capitalizarea CEC şi Eximbank, neimpozitarea profitului reinvestit, înfiinţarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri - sunt doar câteva dintre măsurile pe care le avem pe agenda imediată, în lucru, a Guvernului"", a precizat acesta.
Printre preocupările Executivului se află şi atragerea de fonduri europene, care vor oferi României, în opinia premierului, şansa modernizării.
• Tăriceanu: Actualul buget se îndepărtează de promisiunile din campanie
Actualul buget se îndepărtează mult de promisiunile din campania electorală, dar şi de "ceea ce a fost bugetul României în ultimii ani", a declarat deputatul liberal Călin Popescu Tăriceanu. "Banii pentru infrastructură sunt mai puţini. Banii pentru educaţie sunt mai puţini, banii pentru cercetare - la fel. Pentru agricultură - nu mai vorbesc. Pentru apărare - ce să mai spun?!", a declarat, retoric, fostul premier, care a criticat, de asemenea, fondurile, considerate insuficiente, pentru sănătate sau cele pentru asigurări sociale de stat.
Tăriceanu a precizat că, din această perspectivă, PNL nu avea cum să voteze pentru acest buget. "Nu am votat şi datorită refuzului constant al majorităţii de a lua în considerare, de a arăta disponibilitate faţă de propunerile pe care le-am făcut cu responsabilitate şi seriozitate", a ţinut să menţioneze Tăriceanu. El a adăugat că bugetul votat nu pare să fie unul realist, pentru că nu are alături un plan consistent anticriză".