Preşedintele şi prim-vicepreşedintele PD-L Emil Boc şi, respectiv, Teodor Stolojan au adresat, ieri, câte un apel tuturor liberalilor, care "n-au în comun nimic" cu actuala conducere a PNL, de a părăsi această formaţiune şi de a se înscrie în PD-L. Potrivit lui Emil Boc, în România există o încercare de "restauraţie a regimului Iliescu-Năstase cu mâna lui Tăriceanu". "Toţi cei care mai cred în valorile Alianţei Dreptate şi Adevăr, acei liberali care nu vor să stea la aceeaşi masă cu Tăriceanu, Iliescu şi Năstase trebuie să-l urmeze pe domnul Stolojan în Partidul Democrat Liberal, adică acolo unde aceste valori au rămas, sunt şi vor fi întotdeauna de neconfundat şi vor fi promovate indiferent dacă suntem la putere sau în opoziţie", a declarat liderul PD-L.
El a adăugat că, în opinia sa, decizia Guvernului de a schimba mai mulţi directori executivi, conducători de direcţii generale ale Finanţelor Publice, comisari şefi ai Gărzii Financiare şi conducători de Direcţii Generale Vamale din ţară a avut ca scop "utilizarea instrumentelor statului împotriva primarilor, consilierilor judeţeni, oamenilor de afaceri apropiaţi de PD-L în această perioadă pre-electorală".
În opinia liderului PD-L, asemenea practici "sunt specifice PSD din perioada 2000-2004". "Am crezut că aceste practici vor înceta odată cu intrarea în UE, dar ce naşte din pisică, şoarece mănâncă", a conchis Boc.
"Dacă în continuare cred în valorile liberale, dacă în continuare cred în valorile alianţei Dreptate şi Adevăr, atunci (liberalii - n. red.) trebuie să vină împreună cu noi în PD-L. Avem o şansă incredibilă, ca la aceste alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale să putem să dăm României o guvernare competentă eficientă, pornind de la nivel de comună, oraşe şi municipii, consilii judeţene şi Parlamentul României", a declarat, la rândul său, prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor.
Stolojan a adăugat că este "evident" că neînţelegerile dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu au ca substrat "înţelegerile tacite, uneori deschise, care au existat între ceea ce s-a denumit conducerea PNL - Tăriceanu, Antonescu, Orban, Olteanu - şi PSD" şi nu pretinsele "tendinţe de tiranie" ale şefului statului. El a precizat că decizia premierului din 2005, de a nu mai fi de acord cu ideea alegerilor anticipate, ar fi fost luată ca urmare a poziţiei PSD, căruia "nu-i conveneau alegerile anticipate atunci".