Camera de Comerţ româno-ungară, cu sediul la Budapesta, urmează să fie inaugurată anul viitor, a anunţat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care efectuează o vizită oficială în Ungaria, potrivit Agerpres.
"Anul trecut, am avut peste 11 miliarde de euro schimburi comerciale, Ungaria aflându-se în topul partenerilor comerciali ai României, pe locul patru la export şi pe locul trei la import. Avem în continuare de echilibrat balanţa comercială care este în defavoarea României. În primele şapte luni ale anului, am constatat o creştere cu peste 32% a comerţului bilateral. În ciuda efectelor negative ale pandemiei, ale războiului din Ucraina, comerţul nostru bilateral creşte, ceea ce arată că există un potenţial excepţional în relaţia dintre noi, dar pentru a aşeza aceste aspecte pe un făgaş şi mai potrivit şi mai articulat am convenit să înfiinţăm o Cameră de Comerţ româno-ungară", a afirmat Aurescu, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.
Potrivit lui Aurescu, deschiderea acestei camere de comerţ anul viitor este un obiectiv realizabil.
"Sunt bucuros că astăzi facem un pas important în concretizarea acestui subiect, pentru că partea ungară va pune la dispoziţie finanţarea necesară pentru crearea în mod concret a acestei camere - sediul, personal şi aşa mai departe aşa încât să putem ca, în perioada următoare, cât mai curând cu putinţă, la începutul anului viitor, să inaugurăm această Cameră de Comerţ şi promit că voi fi din nou la Budapesta cu această ocazie ca să inaugurăm împreună această Cameră. Noi hotărâsem în luna iulie că vom face acest lucru astăzi, dar, din păcate, nu am reuşit. Sunt convins că de data aceasta este un obiectiv realizabil", a transmis ministrul.
El a amintit că vizita sa la Budapesta are loc în contextul împlinirii a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Ungaria.
"România este angajată în identificarea tuturor oportunităţilor de cooperare şi dezvoltare împreună cu partenerii ungari a unor proiecte concrete comune de viitor", a evidenţiat Aurescu.
În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre vizitele private ale oficialilor din Ungaria în România şi declaraţiile pe care aceştia le fac.
"În ceea ce priveşte vizitele private în România şi declaraţiile care se fac uneori cu acel prilej cred că este extrem de important să ne menţinem responsabilitatea cu privire la dialogul nostru în limita valorilor noastre comune, conform Tratatului politic de bază, conform Declaraţiei noastre de Parteneriat Strategic, având în vedere importanţa valorilor constituţionale ale României, respectiv importanţa valorilor comune ale spaţiului european şi euroatlantic de care suntem împreună legaţi", a menţionat Bogdan Aurescu.
Discuţiile au vizat şi următoarea sesiune a comitetului de specialitate în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, copreşedinţii acestuia urmând să mai aibă o întâlnire până la finalul acestui an.
"Am discutat astăzi şi despre o parte dintre problemele (minorităţilor), am discutat şi despre minoritatea română din Ungaria. Există încă o serie de dificultăţi cu care se confruntă, în special în ceea ce priveşte mass-media şi respectiv educaţia în limba maternă", a completat ministrul de Externe. El a precizat că marţi va avea o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti.
Aurescu a mulţumit pentru sprijinul necondiţionat al Ungariei pentru aderarea României la Schengen.
"Este un obiectiv foarte important al României care este în avantajul ambelor economii, ambelor state şi cetăţenilor din ambele state care vor avea o circulaţie mult mai simplificată între România şi Ungaria", a declarat ministrul de Externe.
Cei doi oficiali au abordat şi securitatea energetică, creşterea volumului de tranzit al gazelor dinspre România spre Ungaria. Ministrul Aurescu a amintit că pe 17 decembrie se va semna la Bucureşti acordul dintre România, Georgia, Azerbaidjan şi Ungaria pentru crearea cablului de transport al energiei verzi din Azerbaidjan spre Europa Centrală.
Sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova şi Ucrainei, summitul NATO de la Madrid şi ministeriala Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc la Bucureşti, sprijinul pentru procesul de lărgire a UE, Platforma de sprijin pentru Republica Moldova sunt alte puncte care s-au aflat pe agenda întâlnirii.