Bogdan Aurescu, nou mandat în Comisia de Drept Internaţional a ONU

S.B.
Miscellanea / 13 noiembrie 2021

Bogdan Aurescu, nou mandat în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în Comisia de Drept Internaţional a ONU. informează news.ro.

"Rezultatul acestei realegeri reprezintă, pe de o parte, reconfirmarea prestigiului de care se bucură Şcoala Română de Drept Internaţional, iar pe de altă parte, aprecierea pentru profesionalismul şi expertiza în domeniu ale membrului român la CDI", arată MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe salută realegerea, la 12 noiembrie 2021, la New York, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a prof. dr. Bogdan Aurescu, ca membru al prestigioasei Comisii de Drept Internaţional (CDI) a ONU, pentru un al doilea mandat în cadrul Comisiei, care se va desfăşura în perioada 2023-2027. Bogdan Aurescu a exercitat primul mandat în cadrul CDI în perioada 2017-2022, în baza alegerilor care au avut loc la 3 noiembrie 2016", a transmis, sâmbătă, MAE.

Comisia de Drept Internaţional are ca obiectiv dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional şi codificarea sa, fiind un organ subsidiar al Adunării Generale ONU.

Cei 34 de membri ai Comisiei sunt experţi independenţi în domeniul dreptului internaţional, cu o experienţă recunoscută pe plan internaţional în acest domeniu, atât în ce priveşte aspectele teoretice, cât şi cele practice ale dreptului internaţional. Membrii Comisiei pot proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizaţiilor internaţionale, aceştia desfăşurându-şi activitatea în cadrul CDI complementar funcţiilor deţinute în aceste domenii, pe parcursul sesiunii anuale, desfăşurată de regulă la sediul ONU din Geneva, pe durata a câteva săptămâni, în restul timpului membrii desfăşurând activităţi individuale de studiu, cercetare, concepţie şi redactare, respectiv activităţile lor profesionale de bază.

"Realegerea pentru un nou mandat în cadrul CDI confirmă aprecierea statelor membre ONU pentru activitatea desfăşurată de prof. Bogdan Aurescu în cadrul Comisiei. Astfel, în cadrul primului său mandat la CDI, în calitate de co-preşedinte al Grupului de Studiu privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional (Sea-level rise in relation to international law), format de lucru stabilit în cadrul Comisiei, Bogdan Aurescu, care a avut un rol principal în promovarea acestui subiect pentru a fi inclus pe agenda Comisiei, s-a implicat în mod direct în analiza acestei teme de importanţă deosebită la nivel internaţional - creşterea nivelului mărilor şi oceanelor reprezentând un efect nemijlocit şi grav al schimbărilor climatice -, din perspectiva implicaţiilor sale juridice complexe pentru un număr foarte mare de state (aproximativ 140 de state fiind afectate direct sau indirect de acest fenomen)", a arătat MAE.

Bogdan Aurescu este co-autor al First Issues Paper, document substanţial elaborat în anul 2020, în care este analizată problema creşterii nivelului mărilor din perspectiva dreptului mării. Documentul a reprezentat baza unor dezbateri ample şi fructuoase în acest an în cadrul Comisiei, precum şi în cadrul Comisiei Juridice (Comisia a-VI-a) a Adunării Generale ONU. Activitatea membrilor Grupului de Studiu va fi completată şi consolidată pe parcursul anilor următori, Comisia urmărind identificarea unor răspunsuri juridice adecvate la una dintre provocările cele mai acute generate la nivel global de schimbările climatice.

Potrivit MAE, ca unic organism ONU ce acţionează efectiv şi concret pentru construirea dreptului internaţional contemporan, rolul fundamental al Comisiei în sistemul ONU este recunoscut - mai ales în contextul actualelor provocări cu care se confruntă comunitatea internaţională - ca veritabil pilon de stabilitate şi reper pentru relaţiile internaţionale, contribuind la realizarea şi menţinerea supremaţiei dreptului la nivel internaţional (International Rule of Law) şi a ordinii internaţionale bazate pe norme (Rules-Based International Order).

Totodată, Comisia contribuie nemijlocit la demersurile ONU vizând asigurarea securităţii şi stabilităţii, într-un context marcat de cele mai diverse şi grave provocări la adresa comunităţii internaţionale. Astfel, pe agenda Comisiei figurează subiecte relevante în contextul global actual, precum aplicarea provizorie a tratatelor internaţionale, succesiunea statelor în ceea ce priveşte răspunderea internaţională, protecţia atmosferei în dreptul internaţional, imunitatea oficialilor statului în faţa jurisdicţiilor penale naţionale străine, creşterea nivelului mărilor şi al oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional.

"Rezultatul acestei realegeri reprezintă, pe de o parte, reconfirmarea prestigiului de care se bucură Şcoala Română de Drept Internaţional, iar pe de altă parte, aprecierea pentru profesionalismul şi expertiza în domeniu ale membrului român la CDI, care îşi va continua activitatea pe parcursul celui de-al doilea mandat la CDI", au adăugat reprezentanţii MAE.

Comisia de Drept Internaţional a fost creată în anul 1947 şi a început să funcţioneze în anul 1949, elaborând, până în prezent, un număr impresionant de proiecte de tratate internaţionale, adoptate ulterior sub egida ONU, în domenii de importanţă deosebită pentru comunitatea internaţională. Printre acestea se numără cele două Convenţii privind relaţiile diplomatice şi respectiv privind relaţiile consulare (1961 şi 1963), cele două Convenţii privind dreptul tratatelor (1969 şi 1986), Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie (1968), cele două Convenţii privind succesiunea statelor (1978 şi 1983), Convenţia privind folosirea cursurilor de apă în alte scopuri decât navigaţia (1997), Convenţia privind imunităţile de jurisdicţie ale statelor şi ale bunurilor acestora (2005), un proiect de Statut al Curţii Penale Internaţionale (finalizat în 1994).

Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii. Mandatul actual al membrilor Comisiei a fost prelungit cu un an (până în 2022), ca urmare a contextului generat de pandemia de COVID-19 ce a împiedicat desfăşurarea sesiunii CDI din anul 2020.

Pe lângă cariera sa diplomatică, Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept al Universităţii din Bucureşti, unde predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale (a predat, de-a lungul carierei academice, şi Drept Diplomatic şi Consular şi Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor). A debutat în activitatea didactică în anul 1998, devenind asistent universitar (2002), lector universitar (2004), conferenţiar universitar (2012) şi apoi profesor universitar (din anul 2015). În anul 2017 obţine atestatul de abilitare, iar din anul 2018 aprobarea de către Senatul Universităţii din Bucureşti a desfăşurării activităţii de conducere de doctorat în cadrul Şcolii Doctorale de Drept a acestei Universităţi.

Este preşedintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenţiei ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei.

A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat în anul 2009 cu câştigarea de către România a 79,34% din suprafaţa în dispută de cca 12 200 km², adică a 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă - unica extindere de drepturi suverane şi jurisdicţie suverană ale României după Marea Unire. Este redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al colegiului de redacţie al revistei Curierul Judiciar şi membru al consiliului ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga şi al Revistei de Drept Constituţional. Este autor, co-autor sau coordonator a 19 volume în domeniul dreptului internaţional şi autor a peste 180 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române şi străine de drept internaţional şi relaţii internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb