BOGDAN AURESCU: "OCDE este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select"

S.B.
Politică / 6 februarie 2022

"OCDE este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select"

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România vrea să adere la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, "un fel de NATO economic", "un loc unde vrei să te afli". Ţara noastră are de parcurs mai multe repere, iar acest lucru va dura câţiva ani, informează news.ro.

Bogdan Aurescu a declarat, duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că în OCDE sunt cele mai puternice economii ale lumii, iar România doreşte să intre în acest club select.

"OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select a celor mai puternice economii din lume. 38 de state membre, din care 23 de state membre ale UE, care reprezintă, în acest moment, peste 70 la sută din totalul producţiei şi comerţului mondial şi în acelaşi timp, 90 la sută din totalul investiţiilor străine directe. Deci reprezintă, prin urmare, un loc unde vrei să te afli", a declarat, duminică, Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, dacă România va finaliza acest proces de aderare care a fost deschis recent "va fi membru al acestei organizaţii, ceea ce înseamnă o mai mare atractivitate economică pentru investiţiile străine, pentru a face business în România, înseamnă foarte multe oportunităţi de dezvoltare pentru ţara noastră".

Ministrul de Externe a mai declarat că aderarea presupune elaborarea unei foi de parcurs.

"Paşii următori sunt daţi de procesul efectiv de aderare, care presupune elaborarea unei foi de parcurs, un fel de plan de negociere a aderării efective. Sunt 20 de comitete tehnice ale organizaţiei, care trebuie să examineze progresul României pe o serie de domenii concrete care vor fi stabilite din punct de vedere al calendarului şi a substanţei concrete în această foaie de parcurs. Foaia de parcurs urmează să fie elaborată de către secretariatul Organizaţiei şi să fie adoptată, sperăm noi, înainte de începutul verii acestui an, după care va începe efectiv procesul de negociere a aderării. Este un proces similar cu procesul negocierii aderării la Uniunea Europeană, numai că acolo existau capitole de negocieri, aici sunt un fel de repere care trebuie să fie îndeplinite", a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai adăugat că acest proces de negociere va dura mai mulţi ani.

"Noi am făcut deja, în calitate de stat candidat, multe demersuri şi am marcat deja o serie de progrese care ne vor ajuta foarte mult în acest proces de aderare. România a fost considerată, dintre toate statele candidate, cel mai avansat candidat din punct de vedere tehnic şi asta ne va ajuta, cu siguranţă, foarte mult în procesul de negociere. Vor fi câţiva ani în care vom parcurge acest proces de negociere, nu există un termen limită pentru asta, dar totul depinde de noi, cât de repede putem să progresăm pe aceste repere", a declarat Bogdan Aurescu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. totul depinde de noi, cât de repede putem să ne lasăm jefuiti si pe calea asta.

    cine-i asta din poza ?

    1. da click dreapta pe poza si afla singur cu "Search image with Google lens"" daca esti asa curios dar blocat sa ""citesti"" doar pozele

      Un trădător de țară care face jocul Vestului.

      Numa vorba-i de el. 

      ce iq ai de nu intelegi o ironie evidenta ? da tu click si vezi ce " performante " are omuletu' din scaunul in care cloceste fara spor , cateva telefoane . cineva facea o comparative cu cel al ungariei , ca intre cer si pamant !

      Bogdan Aurescu a reprezentat România la Haga

      in vederea: 

      ""Hotărârii Curții Internaționale de Justiție în cauza „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina)”,. În Hotărârea pronunțată la 3 februarie 2009, Curtea a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental și zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9.700 km² de spații maritime – platou continental și zonă economică exclusivă – din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafața totală în dispută, de circa 12.200 km². Hotărârea din 3 februarie 2009, care a soluționat un diferend care a durat nu mai puțin de 42 de ani, a devenit un reper important pentru delimitările maritime ulterioare, fiind citată consistent în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, precum și în doctrina dreptului internațional în materie.""

      daca tu crezi ca piticul asta a hotarat soarta petrolului din M Neagra , inseamna ca am raspunsul cert privind iq tau . infuleci nemestecat orice .

      pune-ti neuronul la treaba si cauta pe Agerpres:

      ""Echipa României în procesul de la Haga a fost condusă, pe durata procesului (2004 - 2009), de actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în calitate de Agent al României în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. Din echipa României au făcut parte diplomaţi şi experţi din cadrul MAE, precum şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale şi din Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În total, echipa a fost compusă din 20 de membri, dintre care trei consilieri străini, experţi în domeniul dreptului internaţional, inclusiv profesorul australian James Crawford, reputat specialist în domeniul dreptului internaţional, care a murit în 31 mai 2021."" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb