BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI:  "În cei 20 de ani am aplicat amenzi de 574 de milioane de euro"

Ziarul BURSA #Companii / 19 mai 2017

"În cei 20 de ani am aplicat amenzi de 574 de milioane de euro"

Iohannis, către Consiliul Concurenţei: "Avem nevoie de autorităţi care să nu aibă doar rol sancţionator, ci şi preventiv"

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, ieri, Consiliul Concurenţei, la împlinirea a 20 de ani de activitate, felicitând instituţia pentru modul în care operează şi dând asigurări că doreşte în continuare "perfecţionarea" cadrului legal în materie, pentru ca instituţia să nu aibă doar un rol "sancţionator", ci şi preventiv.

"Este binecunoscut faptul că aplicarea legislaţiei privind concurenţa nu este deloc o sarcină simplă. Deşi nu dumneavoastră faceţi în mod direct regulile, expertiza pe care o aveţi este esenţială pentru a perfecţiona şi simplifica, pe cât posibil, cadrul de reglementare menit să susţină libera concurenţă. Doar astfel mediul de afaceri poate beneficia de încredere, stabilitate şi predictibilitate economică", le-a transmis preşedintele membrilor insitutuţiei.

Iohannis a afirmat că CC şi-a construit o "bună şi binemeritată reputaţie", finalizând în ultima perioadă 140 de investigaţii, pe diverse sectoare ale economiei, iar termenele de rezolvare au fost semnificativ reduse. "Aşa cum am spus şi în alte ocazii, avem nevoie de autorităţi care să nu aibă doar rol strict sancţionator, ci şi unul preventiv, educativ, în special în privinţa concurenţei, care este esenţa economiei de piaţă şi a spiritului antreprenorial", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a subliniat şi faptul că în plan european o politică puternică şi eficientă în domeniul concurenţei a constituit un pilon esenţial al proiectului pieţei comune. Iohannis a spus şi că este nevoie de perfecţionarea continuă a cadrului legal în domeniu.

"Avem nevoie de autorităţi credibile, aflate la distanţă egală, şi de dorit cât mai mare, faţă de influenţele din sfera politică şi din partea operatorilor aflaţi în jocul concurenţei. Pentru ca activitatea Consiliului Concurenţei să fie la fel de eficientă şi în viitor, trebuie să perfecţionăm în continuare cadrul legislativ şi de reglementare", a conchis preşedintele.

Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei promite că va face mai repede şi mai bine ce a făcut şi până acum

Consiliul Concurenţei şi-a propus pe viitor să aibă rezultate şi mai bune, în urma experienţei acumulate în cei 20 de ani de existenţă şi ca urmare a credibilităţii pe care şi-a creat-o în faţa mediului de afaceri şi a altor instituţii publice, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului, în cadrul evenimentului de aniversare a 20 de ani de existenţă a instituţiei.

"În cei 20 de ani am aplicat amenzi de 574 de milioane de euro, în bună măsură menţinute de instanţe. Am încheiat deja al doilea an când nu am mai pierdut niciun caz la Înalta Curte. Am avut un buget total de 150 de milioane de euro în aceşti ani de existenţă, aşa că mi se pare că este un raport bun între ce a plătit statul şi ce a primit sau ce a plătit contribuabilul şi ceea ce a primit", a arătat şeful autorităţii de concurenţă.

Potrivit acestuia, economia românească a avut o creştere remarcabilă în ultimii 20 de ani, la care a contribuit şi Consiliul Concurenţei: "Nu o spunem doar noi, ci avem date care să susţină acest lucru. Pe baza metodologiei pregătite de OECD, Academia de Studii Economice a estimat, uitându-se la cele mai importante 19 decizii ale noastre, deci nu la toate, ci au selectat 19 cele mai semnificative, au estimat un beneficiu total pentru consumatori rezultat din preţuri mai reduse de un miliard de euro. Poate nu surprinzător, impactul cel mai mare s-a văzut în zona de telecomunicaţii, dar şi în comercializarea carburanţilor, comerţul alimentar, cel cu medicamente, serviciile bancare şi asigurările", a mai spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a arătat că aceste rezultate au fost posibile şi odată cu îmbunătăţirea funcţionării instituţiei: "În ceea ce priveşte legislaţia românească din sectorul concurenţei, aceasta este bazată pe bunele practici din ţările europene cele mai avansate. Zona unde mai trebuie să lucrăm este cea legată de resursele financiare, de garantare a resurselor pentru desfăşurarea activităţii. Doamna comisar (comisarul european pe probleme de concurenţă, Margrethe Vestager, n.r.) a lansat acum iniţiativa de a armoniza, de a întări puterile autorităţilor de concurenţă din Europa şi este un demers pe care noi îl sprijinim şi sperăm că va fi şi votat în cadrul preşedinţiei româneşti a Consiliului, care urmează peste doi ani".

Potrivit acestuia, instituţia se va concentra în continuare pe cazurile care au cel mai mare impact economic.

Consiliul Concurenţei a generat economii de un miliard de euro pentru cetăţenii români în cei 20 de ani de activitate pe care instituţia îi împlineşte în acest an, potrivit unui studiu realizat de Academia de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurenţă asupra 10 industrii-cheie din economia naţională.

Cele 10 industrii analizate au fost: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea şi comercializarea cimentului, telecomunicaţii mobile, industria farmaceutică şi servicii de sănătate, producerea şi comercializarea energiei electrice, distribuţia carburanţilor, retail şi profesii liberale.

Din beneficiile de peste un miliard de euro, peste jumătate au fost în sectorul telecomunicaţiilor, respectiv 575 de milioane de euro, domeniu în care intervenţiile Consiliului Concurenţei prin investigaţiile derulate sau prin propunerile de ajustare a legislaţiei specifice şi buna cooperare cu autoritatea de Reglementare a Pieţei (ANCOM), au asigurat o piaţă concurenţială de telecomunicaţii fixe şi mobile comparativ cu alte state europene, servicii de calitate la preţuri rezonabile pentru consumatori, respectiv un grad mare de penetrare în rândul populaţiei.

În sectorul comercializării carburanţilor, instrumentarea a două cazuri de cartel, finalizate cu sancţiuni, precum şi monitorizarea permanentă a pieţei au dus la elaborarea unui set de măsuri şi sancţiuni pentru stimularea concurenţei în domeniu, care au generat economii de 145 de milioane de euro, mai arată studiul ASE.

În domeniul energiei electrice, economiile au fost de 131 milioane de euro, în sectorul profesiilor liberale - 77,5 milioane de euro, în retail - 62,4 milioane de euro, în sectorul bancar - 57,2 milioane de euro, iar în industria farmaceutică - 18,6 milioane de euro.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a declanşat 345 de investigaţii, din care 51,8% reprezintă autosesizări.

Totodată, din 1997 până în prezent, instituţia a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane de euro, cele mai mari fiind aplicate în anul 2011, respectiv 294,1 milioane de euro. Peste 90% din sancţiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă.

Bugetul autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare, a fost de circa 158,7 milioane de euro.

Chiriţoiu: "Dacă tarifele RCA ar fi fost plafonate în continuare, Comisia Europeană ar fi declanşat o procedură de infringement"

Comisia Europeană ar fi declanşat o procedură de infringement împotriva României dacă ar fi continuat plafonarea tarifelor RCA, iar piaţa pare să fi progresat în ultimele şase luni, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară - n.r.) ne-a spus că a stabilit tarife maximale, iar concluzia a fost că preţurile nu s-au dus până la maximum, erau substanţial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere ar părea că piaţa totuşi a funcţionat. Noi ne-am gândit că toată lumea se va alinia la nivelul maxim, dar ASF ne-a spus că nu s-a întâmplat acest lucru, ceea ce este un semn pozitiv. Deci lucrurile par să fi progresat în aceste şase luni în care a fost îngheţată piaţa", a spus preşedintele Consiliului.

Chiriţoiu a amintit că joi este ultima zi în care tarifele RCA sunt plafonate. "Vom vedea de mâine (vineri, n.r.) încolo ce se întâmplă, dar aşteptările noastre sunt că nu va fi un şoc în piaţă şi că toate măsurile luate în această perioadă îşi vor arăta utilitatea", a mai arătat el.

Întrebat de ziarişti dacă plafonarea la 25% din poliţă pentru cheltuielile de administrare ale asigurătorilor nu duce tot la o plafonare a preţului final, Chiriţoiu a răspuns: "Dacă am fi extins plafonarea peste şase luni exista un risc substanţial ca cei de la Comisia Europeană să declanşeze o procedură de infringement. Aşa am rămas în zona "nouă ni se pare că nu aţi făcut ceva în regulă", dar din moment ce noi am oprit (plafonarea - n.r.), ne aşteptăm ca ei să nu-şi continue demersurile. Iar dacă apare această nouă problemă cu 25, vom relua subiectul de la capăt".

Chiriţoiu a mai spus că, în câteva luni, Consiliul Concurenţei va finaliza o investigaţie pe piaţa asigurărilor, care s-ar putea solda cu amenzi foarte mari.

"În câteva luni terminăm o investigaţie în care suspectăm un schimb de informaţii, o coordonare între companiile de asigurări, iar, dacă aceste suspiciuni vor fi confirmate în raport cu investigaţia, atunci vom da amenzi foarte mari", a continuat oficialul Concurenţei.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 226 de voturi "'pentru'', 25 "'împotrivă'' şi 4 abţineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi; explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La domnu presedinte.

    ca amenzi e simplu de dat ca sa avem indicatori buni dar importatn e cat ai incasat, gargara asta ieftina las-o pentru prosti si pentru indicatorii tai de asa zisa performanta.

    In 20 ani suma trebuia sa se tripleze....dar '''ASTA ESTE ROMANIA''''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb