BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI: "Vedem o creştere a populismului, alimentată de inflaţie şi de problemele economice"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 martie 2022

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

"Suntem foarte aproape să finalizăm implementarea în România a Regulamentului european privind controlul investiţiilor străine din afara Uniunii", spune Chiriţoiu Preşedintele Consiliului Concurenţei: "Siguranţa naţională va fi mai importantă"

Vedem în România o creştere a populismului, alimentată de inflaţie şi de problemele economice, a afirmat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului PRIA Competition Conference. Acesta a precizat că datoria instituţiei pe care o conduce este să arate că mecanismele pieţei libere funcţionează, iar în acelaşi timp autoritatea de Concurenţă trebuie să fie vigilentă şi să lase unele firme să profite în mod corect de unele situaţii. Chiriţoiu a mai afirmat că România trebuie să fie atentă în primul rând la inflaţie.

Bogdan Chiriţoiu a declarat: "De ce mă tem şi la ce trebuie să fim atenţi: în primul rând inflaţia, un fenomen cu care nu ne-am confruntat în România în ultimii 10 ani. De la intrarea în Uniune inflaţia a tot scăzut, eram foarte fericiţi că am reuşit să reducem inflaţia la cifre foarte mici - noi care istoric eram o ţară cu inflaţie mare. Acum, iată, avem un puseu inflaţionist în întreaga lume, în prezent şi în România, iar asta ne creează o provocare. Noi, până acum, ne-am justificat în bună-măsură activitatea spunând «iată cum reuşim să ţinem preţurile jos printr-o bună concurenţă». Acum, văzând aceste creşteri de preţuri, trebuie să arătăm în continuare că mecanismele pieţei funcţionează şi că suntem vigilenţi şi că nu lăsăm unele firme să profite în mod incorect de situaţie pentru a creşte preţurile mai mult decât ar rezulta din simplul joc al pieţei".

Chiriţoiu a mai afirmat că decidenţii politici au tendinţa de a veni cu soluţii facile la lucruri care doar în aparenţă sunt simple, "soluţii greşite care nu vor face decât să înrăutăţească situaţia economică".

"Alimentată de inflaţie şi de problemele economice vedem o creştere a populismului, cu tendinţa de a veni cu soluţii facile la lucruri aparent simple, în realitate (soluţii) greşite care nu vor face decât să înrăutăţească situaţia economică. Trebuie să fim capabili (să reacţionăm), ca în perioada de debut a pandemiei, când erau tot felul de apeluri la soluţii negândite. Ţin minte la un moment dat au fost interzise câteva zile exporturile anumitor produse (cereale, inclusiv grâu - n.r.), dar acolo, din fericire, s-a revenit repede. Era un lobby destul de puternic care ne spunea că trebuie să îngheţăm preţul la alimente. Din fericire am reuşit să arătăm decidenţilor politici că nu avem de-a face cu un fenomen generalizat, că nu se justifică o îngheţare a preţurilor la alimente, folosind şi Monitorul Preţurilor şi baza de date care arată la zi preţurile din magazinele alimentare. Dar genul acesta de presiuni pot să apară din nou", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a adăugat: "Numai acum câteva zile era panica preţului la combustibil, pornind de la o amârâtă staţie din Bihor. Se crease impresia că preţurile vor exploda în întreaga ţară. Aici am avut şi avantajul că avem acest proiect al Monitorul Preţurilor la carburanţi care ne-a arătat a doua zi că situaţiile erau restrânse. Doar câteva staţii din ţară ajunseseră la preţul de 11 lei/litru. Majoritatea aveau preţuri mult mai mici. Dar genul acesta de situaţii vor mai fi întâlnite şi trebuie să fim capabili să venim cu soluţii către decidenţii politici care să evite reflexele unor soluţii din acestea simple care fac mai mult rău decât bine".

Chiriţoiu: "Vom pune mai mult accent pe siguranţa naţională şi vom rămâne vigilenţi la domeniul farma, servicii financiare"

Chiriţoiu a vorbit şi despre priorităţile instituţiei pe care o conduce în acest an şi în perioada următoare. Potrivit acestuia, sectoarele "tradiţionale" la care se uită Consiliul Concurenţie vor rămâne în atenţia inspectorilor instituţiei, iar aici intră sectorul farma, cel de servicii financiare şi cel energetic. Totodată, Bogdan Chiriţoiu a precizat că instituţia sa va trebui să se adapteze la noul context din Europa de Est.

"În ţările noastre, în zona aceasta de est a Europei, trăim în general vremuri interesante, nu este niciodată o perioadă liniştită. Din păcate, lucrurile sunt acum şi mai agitate. (...) Au luat o turnură mult mai dramatică în partea noastră de lume şi evident că şi noi, în zona de Concurenţă, va trebui să ne adaptăm. Ce înseamnă asta? Nu pot să vă spun exact acum şi chiar aşteptăm sugestii - cum ar trebui să reacţioneze comunitatea de concurenţă la această ameninţare fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece din punctul de vedere al securităţii naţionale. (...) Am trecut deja prin 2 mari hopuri: criza financiară din 2008-2010 şi urmările ei, iar în ultimii doi ani criza de sănătate publică adusă de pandemie. Cred că au fost bine gestionate, atât pe zona noastră de concurenţă cât şi în general. (...) Pe de altă parte nu am fost nici prea flexibili - am făcut bine că am fost destul de stricţi după criza financiară şi nu s-au relaxat regulile de concurenţă şi nu am devenit mai permisivi decât eram înainte. Sper ca aceste experienţe pozitive să ne ajute şi în gestionarea acestei noi crize. Este însă prea devreme, nu pot să vă spun exact ce vom face, dar aşa arată lucrurile: trebuie să arătăm flexibilitate, iar evident preocupările de securitate naţională vor deveni mai importante decât erau până acum. În acelaşi timp cred că trebuie să păstrăm sistemul de concurenţă european care a fost construit în atâţia ani", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Întrebat care sunt priorităţile instituţiei, acesta a precizat: "Punem multă energie, precum colegii noştri din estul Europei, pe zona de digitalizare. Aici colaborăm cu instituţiile europene, cu Comisia şi Consiliul, pentru pregătirea noii legislaţii pe zona de digital. (...) Acum suntem în discuţii pentru Digital Market Act şi Digital Services Act şi ne uităm alături de celelalte state membre la eforturile de «enforcement» pe zona de digital. Este impresionant numărul de cazuri care sunt deschise pe digital pe toate pieţele. În al doilea rând tranziţia de energie care va fi discutată pe larg în perioada următoare. Aici trebuie într-adevăr să arătăm flexibilitate. Pe de o parte vrem să avansăm cât se poate de rapid în tranziţia energetică şi rolul ajutorului de stat va fi foarte important aici. Au existat alocări importante de fonduri în trecut pe schemele de ajutor de stat, vor exista acum sume fără precedent de mari pe zona de tranziţie energetică. Asta înseamnă diferite resurse, atât fondurile structurale clasice, dar avem şi fonduri noi în momentul de faţă, inclusiv în programul de Rezilienţă - Fondul pentru Tranziţie Energetică - şi avem fonduri foarte multe prin Fondul de Modernizare. Vor fi surse mari disponibile pentru energie. În acelaşi timp, criza aceasta ne arată că nu ne putem rupe de carburanţii fosili dintr-odată şi este important să diversificăm (sursele de aprovizionare). Pe de o parte mai puţini combustibili fosili, dar în acelaşi timp trebuie să ne diversificăm sursele de carburanţi fosili, să nu fim atât de dependenţi de Rusia. Aici România este cumva mai avantajată decât alte ţări pentru că mare parte din carburanţii fosili pe care îi folosim sunt de provenienţă românească şi avem în continuare surse româneşti de carburanţi fosili pe care trebuie să le utilizăm".

Consiliul Concurenţei va continua să considere prioritare zonele pe care s-a pus până acum accent.

"Înafară de energie ne vom uita la zona de servicii financiare. Nu vreau să pierdem din perspectivă eforturile de a îmbunătăţi funcţionarea serviciilor financiare în România. Avem multe cazuri pe zona de asigurări, dar ne uităm în general la tot ceea ce înseamnă servicii financiare în România. Licitaţiile publice iar rămân una din priorităţile noastre. În fiecare an sunt cazuri pe zona de licitaţii publice, iar cu toate aceste fonduri suplimentare care vin prin programul de Rezilienţă sau Fondul de modernizare evident că vor fi mai mulţi bani care trebuie să treacă prin licitaţii publice - asta înseamnă şi oportunităţi ca lucrurile să nu se desfăşoare corect şi atunci va trebui să fim atenţi la zona asta şi să alocăm resurse pentru ea. Faptul că finalizăm implementarea proiectului Big Data - ar trebuie să ne ajute la multe lucruri, inclusiv să căutăm surse deschise. Aşteptarea mea este ca principalul impact al acestui proiect să fie pe zona bazelor de date cu achiziţii publice - actualul SICAP. Aici mă aştept să vedem un număr crescut de cazuri deschise beneficiind de acest instrument mai puternic de căutare în baza de date de achiziţii publice. Sectoarele tradiţionale, cum sunt farma, iar rămân în atenţia noastră. Dacă ne uităm la performanţa de anul trecut de departe cea mai mare sancţiune este cea dată pe zona farmaceutică - peste 70 de milioane de euro pentru producători internaţionali de produse de sânge. Nu vom rămâne, evident, numai la sectoarele prioritare. Ne vom uita la ansamblul economiei şi oricând avem indicii ... sau când sunt ştiri avem platforma de avertizări şi vom fi bucuroşi să intervenim", a afirmat Chiriţoiu.

Acesta a mai adăugat că instituţia sa este foarte aproape să finalizeze implementarea în România a regulamentului european privind controlul investiţiilor străine din afara Uniunii.

"Consiliul va fi implicat să ţină cele două tipuri de analize - de securitate naţională şi de concurenţă - împreună, să nu riscăm să birocratizăm prea mult procesul. Încercăm să coordonăm cele două tipuri de analize ca să nu creăm o povară suplimentară pentru mediul de afaceri, dar siguranţa naţională va fi mai importantă", a conchis Bogdan Chiriţoiu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. o crestere a cretinismului total din capul lui nu vede ? acest lider etern propulsat de Bessse-Petrov

    vaaaiiii.... ce abordare superioara cu burta plina din banii unui popor amarat

    Vedem o jecmanire a populatiei, iar Chiritoiu numit vesnic la conducerea CC nu vede, nu aude nimic. Asta este Romania condusa de acesti tradatori, mafioti si hoti: PSD, PNL si UDMR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb