Bogdan Drăgoi propune răscumpărări de acţiuni fără să aibă intenţia să le execute

Ioan Mirăuţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

În perioada 2017-2020, la SIF Banat-Crişana s-au votat răscumpărări de 67,5 milioane de acţiuni, dar s-au executat numai 5 milioane

Domnii Drăgoi şi Lakis nu au venit cu nicio explicaţie pentru faptul că acţiunile nu au mai fost răscumpărate

Avem o fraudă la nivel naţional şi este inacceptabil că nu s-au luat încă măsuri ferme de către instituţiile statului

Preşedintele SIF Banat-Crişana, Bogdan Drăgoi, propune răscumpărări de acţiuni, ce sunt votate de acţionarii societăţii de investiţii financiare, fără a avea însă intenţia reală să le ducă la îndeplinire, spune Ioan Mirăuţă, acţionar vechi al SIF-urilor, care este de părere că scopul acestei practici este de a crea o imagine mediatică pozitivă, dar neconformă cu realitatea.

"Atunci când cauţi pe Google «SIF Banat -Crişana răscumpărări acţiuni» regăseşti o mulţime de comunicate şi articole despre cum SIF1, condus de domnii Drăgoi şi Lakis, URMEAZĂ să răs­cumpere zeci de milioane de acţiuni proprii în interesul investitorilor. Însă, nerespectarea hotărârilor adunărilor generale privind răscumpărarea acţiunilor nu mai este anunţată de nimeni", spune investitorul.

Ioan Mirăuţă este acţionar la SIF-uri de peste 20 de ani, având în prezent deţineri la toate cele cinci societăţi de investiţii financiare, conform celor pe care ni le-a declarat. Este unul dintre cei mai activi investitori ai SIF-urilor, fiind prezent, de multe ori, la adunările generale ale acţionarilor societăţilor.

Redam mai jos, integral, materialul pe care acţionarul ni l-a transmis. (Andrei Iacomi)

Sunt acţionar la SIF-urile care au ajuns să fie conduse de domnii Bogdan Drăgoi şi Najib El Lakis din anul 1996. Iar ca mine mai sunt milioane de acţionari români.

Odată cu venirea domnului Drăgoi la SIF Banat Crişana (SIF1), în piaţa de capital românească a început o practică inedită, dar frauduloasă. În schemă a fost cuprinsă indirect şi SIF Muntenia (SIF4), deoarece administratorul acestei societăţi este SAI Muntenia, societate deţinută de SIF1. Voi scrie în continuare despre această practică care m-a prejudiciat atât pe mine, cât şi pe toţi ceilalţi acţionari, inclusiv fondurile de pensii unde milioane de români au depuneri.

Discount-ul dintre preţ şi VUAN se află la un record de 60% din cauza lipsei de încredere în managementul SIF1

În iulie 2015, Bogdan Drăgoi a fost angajat director general la SIF1 şi la scurt timp a început o practică, aparent fără explicaţie: a propus an de an la adunările generale răscumpărări de acţiuni fără să existe o intenţie reală de executare.

Mai exact, în perioada 2017-2020 s-au propus şi votat răscumpărări totalizând 67,5 milioane de acţiuni. Dar s-au executat numai 5 milioane, din care 2,3 milioane au fost oferite managementului (marea majoritate chiar domnului Drăgoi). Aşadar, s-au răscumpărat în interesul acţionarilor numai 2,7 milioane de acţiuni! Şi în toţi aceşti ani, acţionarii SIF1 nu au primit deloc dividende.

În schimb, cei din management-ul SIF1, care teoretic ar trebui să muncească pentru acţionarii fondului, au primit salarii plus acţiuni gratuite. Într-un cuvânt, mai mult decât toţi acţionarii SIF1 la un loc.

M-am tot întrebat de ce nu s-au răscumpărat şi restul de peste 62 milioane de acţiuni, lucru aprobat în adunările generale!? Având în vedere că acţiunile SIF1 s-au tranzacţionat în toţi aceşti ani la un discount de cel puţin 40% din activul net pe acţiune (VUAN), răscumpărarea lor ar fi fost o afacere bună pentru companie. În prezent acest VUAN se află la un discount record de 60%, din cauza lipsei de încredere a investitorilor în managementul SIF1.

Domnii Drăgoi şi Lakis au folosit patrimoniul SIF-urilor în interes personal, ca să acumuleze putere prin voturi cumpărate cu banii acţionarilor

Domnii Drăgoi şi Lakis nu au venit cu nicio explicaţie pentru faptul că acţiunile nu au mai fost răscumpărate. Ştim doar că aceştia au preferat să cumpere cu banii investitorilor acţiuni la SIF-uri, inclusiv SIF1, dar nu direct şi transparent ci prin fonduri interpuse. Explicaţia este simplă: au folosit patrimoniul SIF-urilor în interes personal să acumuleze putere prin voturi cumpărate cu banii acţionarilor. Nimic în interesul adevăraţilor investitori. Această practică încalcă flagrant legea 31/1990. Dacă ar fi fost ceva legal, şi alte companii listate ar fi făcut, probabil, la fel. De fapt, schema răscumpărării acţiunilor nu este altceva decât o fraudare epică a încrederii investitorilor din 2016 până acum!

În ultimii ani, deţinerea fondurilor de pensii la SIF Banat-Crişana a tot scăzut

Totuşi, de ce domnul Drăgoi a propus răscumpărarea a 20 milioane în 2017, 17,5 milioane în 2018, 15 milioane în 2019 şi încă 15 milioane în 2020, (în total 67,5 milioane de acţiuni), dacă n-avea nicio intenţie să respecte votul acţionarilor? Putea să propună din start doar 5 milioane de acţiuni, câte s-au şi răscumpărat în cei 4 ani. Singura explicaţie plauzibilă ţine de efectul mediatic. Intenţia de răscumpărare a fost făcută să se creeze în piaţă impresia (au fost vizate în special fondurile de pensii) că domnul Drăgoi ţine cu investitorii. Dar investitorii s-au prins destul de repede că schema răscumpărării de acţiuni este o simplă şmecherie. Drept urmare, în ultimii ani deţinerea fondurilor de pensii la SIF1 a tot scăzut.

Sunt sigur că vă amintiţi că domnul Drăgoi se lamenta în presă că fondurile de pensii doar cumpără acţiuni, fără să le mai şi vândă. Ei bine, nu în cazul acţiunilor SIF1! Aici, dar şi la celelalte două SIF-uri controlate de domnii Drăgoi şi Lakis, fondurile de pensii nu prea au mai cumpărat. În schimb au tot vândut, săturaţi probabil de practicile frauduloase ale celor doi.

Propunerile de răscumpărare au fost folosite pentru crearea unei imagini mediatice pozitive, dar fictivă!

Atunci când cauţi pe Google "SIF Banat Crişana răscumpărări acţiuni' regăseşti o mulţime de comunicate şi articole despre cum SIF1, condus de domnii Drăgoi şi Lakis, URMEAZĂ să răscumpere zeci de milioane de acţiuni proprii în interesul investitorilor. Însă, nerespectarea hotărârilor adunărilor generale privind răscumpărarea acţiunilor nu mai este anunţată de nimeni. Nu mai devreme de anul trecut, în aprilie, s-a votat o răscumpărare semnificativă şi la SIF4 (controlată tot de domnii Drăgoi şi Lakis). Dar nu s-a executat nimic! Se pare că s-a hotărât aplicarea aceleiaşi scheme!

Practic vorbim de o manipulare mediatică a pieţei. Propunerile şi voturile pentru răscumpărările de acţiuni din cadrul adunărilor generale au fost folosite pentru crearea unei imagini mediatice pozitive, dar fictivă! Probabil că domnii Drăgoi şi Lakis consideră că imaginea de "conducători iubiţi' la SIF-uri, care fac răscumpărări de acţiuni pentru acţionari, îi va ajuta să nu aibă probleme cu autorităţile statului. Domnul Lakis a avut în trecut probleme serioase: în decembrie 2014 a fost arestat de către DIICOT pentru mai multe fapte penale printre care manipularea pieţei de capital. A şi fost condamnat. În ciuda acestui episod, faptele pentru care domnul Lakis a fost pedepsit atunci sunt în continuare săvârşite atât la SIF1, dar şi la SIF4 într-o formă uşor modificată. Până acum, crearea unei imagini mediatice pozitive pentru preîntâmpinarea posibilelor probleme pare să funcţioneze!

Prejudicierea a milioane de investitori este cel mai semnificativ aspect al acestei poveşti

Dacă n-ar fi existat ziarul BURSA sunt sigur că toate aceste fapte ar fi rămas îngropate şi lumea (cu excepţia investitorilor la SIF-uri) ar fi crezut că domnii Drăgoi şi Lakis chiar îşi bazează controlul pe investitori reali care îi sprijină. Probabil nu s-ar fi scris nici despre aceasta schemă cu răscumpărări anunţate, dar aproape deloc executate.

Lucrurile pe care le-am scris aici nu sunt speculaţii. Ele se regăsesc în raportul Consiliului de Administratie SIF1 pe anul 2020 la pagina 65-67, "Programe de răscumpărare a acţiunilor proprii. Stock Option Plan" .

Prejudicierea a milioane de investitori este cel mai semnificativ aspect al acestei poveşti. Avem o fraudă la nivel naţional şi este inacceptabil că nu s-au luat încă măsuri ferme de către instituţiile statului. Este vorba de măsuri menite să protejeze drepturile milioanelor de acţionari la SIF-uri, dar şi ale deponenţilor la fondurile de pensii care au deţineri importante la SIF-uri.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Sa înțeleg ca ne mutam aici cu pamfletul ? Hai cu Lakis si Dragoi. Fac cinste dacă aveți noutăți.

    1. Pamflet? Inteligentule... stai, probabil ești chiar Drăgoi, deci îmi retrag cuvântul... anonimule... unde e pamfletul? Sunt cifre și chiar texte din raportul vostru, adică SIF1 :))

      Sa înțeleg ca tu ești acela care nu este invitat la masa ci ala care aduce băutură. Garsoniera, încă una rece!

      Ti-a luat foc creierul dupa ce ai debitat 2 fraze stupide si ai nevoie de racoare? Vrei inca una rece? Cat sa fie, 2 ani, 3 ani sau 5 ani la racoare?

      Legea trebuie sa interzica administrarea unui SIF de entitati controlate de alt SIF!!!!

    Wow! Cred că sunt escrocherii și șmecherii ale acestei găști să scrii volume de cărți. Și DIICOT doarme? Doar în 2014 s-a trezit o dată și de atunci doarme? Dar hoții ăștia dacă mâine-poimâine se hotărăsc să transfere toate activele pe direct pe numele lui Lakis oare se trezește vreun procuror? Nu se știe :))

    1. ...

      Cele două direcții de Parchet, din cadrul Parchetului General cică nu dorm; se fac că anchetează, Există două dosare pe rol, la fiecare institutie, referitoare la clanul Drăgoi, dar despre care șefii celor două Parchete nu pot oferi informatii deoarece ar cauza cercetării penale sau ar pune în pericol siguranța națională. Așa reiese cin răspunsurile oferite atât de DNA, cât și de DIICOT ziarului BURSA referitor la dosarele în care este implicată familia Drăgoi. Penibile răspunsuri în instituțiile coordonate de procurorul general Gabriela Scutea.

      Asa cum scriam zilele trecute, romanii platesc din greu justitia, dar justitia nu exista in tara asta.

      De ce platim pentru ceva ce nu exista? 

      Ar trebui ca cei votati de noi (este drept, de nevoie, ca sa nu iasa raul mai mare), sa regleze prin lege situatia in care procurorii nu isi fac datoria si sa-i elimine din sistem. Dealtfel asa ceva trebuie aplicat intregului sistem bugetar. Discutam numai despre salarizarea bugetarilor si cum sa facem sa le crestem veniturile, dar nu discutam despre cum sa scoatem rapid din sistem pe cei care nu isi fac datoria (desi, culmea, sunt foarte bine platiti). 

      Legislatia muncii trebuie ajustata astfel incat angajatorul sa se poata debarasa mai usor de incompetenti si de corupti.

      Avand in vedere evidenta clara a faptelor comise de clanul de la SIF1 si expunerea suficient de clara in presa astfel incat pana si un idiot sa poata intelege ce se intampla, faptul ca dosarul procurorului Scutea (si general pe deasupra) treneaza de atata timp trebuie sa ridice multe semne de intrebare cu privire la competenta si onestitatea acestui angajat al statului! 

      DIICOT nu s-a trezit in 2014 ci a executat un ordin, dupa care n-a mai miscat nimic pentru ca n-a mai venit alt ordin. Asa lucreaza toate institutiile de forta ale Statului, inca din epoca Nastase.

    Make, lasa-i d-le dreaq de excroci ca oricum nu se autosesizeaza nimeni. doar nu vrei sa mori cu ei de git. mai bine du-te la un pescuit, fa o plimbare pe munte ca timpul ce-l pierzi cu leprele astea nu ti-l da nimeni inapoi. sau poate asta-i placerea ta sa tot incerci sa ajuti piata de capital fara nici-un rezultat. oricum, iti doresc doar de bine. sanatate d-le

    1. De ce sa combatem gunoaiele si mizeria cand ne putem lasa ingititi de ele?

      Cu o gandire ca a ta omenirea nu ar mai fi progresat si ne-am fi aflat inca in epoca de piatra, dand cu pietre in apa dupa pesti.

      Nu-i asa ca esti prost, sau inca nu-ti dai seama de asta? 

      La tine acasa faci vreodata curatenie?

      Pardon, iti pierzi timpul. 

    Ce articole scrieti si voi la Bursa. Ceva mai simplu nu aveti? Cum sa inteleaga bietul Gradinescu si cum sa asimileze el ceva atat de complicat? El credea ca nu se prinde nimeni si sta pe un salariu nemeritat inca doi ani. Asta ia 11.000 de euro pe luna si valoreaza 11.

    1. Nu ia cumva și 500.000€ șpăguță?

      ...

      Toti din conducerea Asf au salarii enorme. Si in plus tovarasii au fel de fel de aranjamente acoperind toate matrapazlicurile din sifuri , din asigurari si se joaca cu banii nostri pe pilonul 2.

      Make, MULTUMESC! esti singurul care mai scrii de spre escrocheriile lor. Si poate cineva, candva va lua si masuri , nu ?  

      Asf poate sa faca si un meniu cu preturi pentru ce dorinte au sifele, asiguratorii si ăia de la pensii. Ar fi mai simplu ... ca plătește consumatorul, ca face reclamatii .... nu prea interesaza asf si nici la dna, diicot. Oare de unde vine parandaratu' si cei 11000 ai lu jardinier

    Eu nu-l înțeleg si pace pe Drăgoi! Cei de la eMULGgent au venit cu o cale legală zic ei si la discount stau infinit mai bine la aceiași administrare catastrofă ! Astfel Ceocea,Ciorcila-BT si Doros își dau gratuite de vreo 3-4 mil euro pe lângă salariile uriașe, alte beneficii etc

    De curiozitate stie cineva cât câștigă cu totul de ex.Ceocea? Sau Doros? Mult peste 1mil de€? Eu cred că da! Deci,după 3 ani " confisti" dividendele neridicate ,aproape 10 milioane € ,le declari profit și îți dai la greu gratuite, salarii etc 

    In rest urci sau cobori deținerea la TLV de la 37%La 39% sau invers,mai cultivi niște afine, sau faci câteva blocuri pe terenuri date inițial de stat! 

    300-400 mil € cât e averea Sif2 cam asta fac!

    Și un nume de poveste:Evergent! 

    1. Schema este replicată și la sif5. Au diminuat dividendul și au promis că răscumpără acțiuni. Acum vad ca subsidiarsle FLAO, UNVR, MRDO se retrag de pe piata de acțiuni tranzacționate cu zeci de milioane de euro ca sa cumpere acțiuninecotate. sau necurate? Lakis merge pana in pânzele albe cu planul din 2012 de preluare a averii sifurilor. Nu l-a oprit nici DIICOT care i-a oferit o înțelegere nici ASF ul. De unde tragem concluzia ca SRI ul a trădat interesele naționale. Alta instituție nu poate oferi maxima protejare pe care o are gașca. A nu se uita ca atunci cand a avut nevoie ASF s-a făcut luntre și punte și a schimbat regula de calcul a NAV ca sa aiba dragoi acoperire. Nu este exclus ca si eliminarea pragului sa fi fost cadoul perfect tot pentru grupare. Momentul asteptat de piata cu 10 ani in urma a venit fix cand ancheta DICOT la SIF1 era in desfășurare și preluarea SIF5 era in evolutie. Concluzia? ASF si SRI au trădat. Nu e întâmplare ca au aparut in peisaj aceiasi avocați ai romenergo. Doamna avocat Milos, domnul avocat dumitru sunt experții experților spălării de bani de la sif1. Cum au fost recrutați de cioaca la SIF5? Simplu, au fost plantat de Lakis. Ce sa faca acolo? Nimeni nu știe. Cert e ca nu mai raspund la telefon clienților de rând ocupații fiind la craiova cu treburile stăpânului.

      ASF si SRI au trădat?

      Sa fim seriosi: toate institutiile sunt privatizate de mult timp, drept pentru care nu aveau ce sa tradeze din moment ce nu ne servesc cetatenii oricum. 

      Corect, instituțiile au fost luate pe persoana fizica. Din păcate nu e buna nici sfânta consolare. Ziarul bursa face o treaba excelenta ca a oferit o platforma de exprimare pentru investitori . In fond își face datoria fata de cei care un mod real au oferit la rândul lor rațiunea existentei lui. Se spune ca preda e câinele de paza al democrației . Ei bine, s-ar putea ca Bursa sa demonstrează ca nu e chiar o vorba de duh. Felicitări Bursa!

    Dlor noi cheltuim o căruță de bani cu SRI! Avem din ăștia poate mai mulți decât americanii!Ce fac? Nu au o " divizie" pentru recrutarea presei si in special a presei economice? Se zice că dacă știi să citești atent presa afli mai multe decât spionajul clasic,ochiul si timpanul! Păi ăștia sunt niște catastrofe ,ori sunt prea proști ori sunt implicați, că nu intervin!

    Dacă ar fi după mîne i-as da afară pe toți,în județul în care aș găsi o fraudă de peste 500.000 € de care SRI și poliția nu m-a atenționat cei din conducerea instituțiilor afară! 

    1. Scuze: titlul trebuia să fie Unde-i SRIul?

      SRI e implicat în afacerile familiei Drăgoi. Doar cei de la SIE nu îl înghit. Dar fiind pe externe, nu prea au trecere informațiile lor la intern. Așa că tot SRI dictează și familia Drăgoi își continuă matrapazlâcurile.

    Daca vorbim de bursă ce se poate face pentru a face bani?

    Hai sa cerem shorturi la BVB sa putem face short la SIF1. 

    Sau facem o asociație a minoritarilor care sa voteze împotriva lor. 

    Hai sa facem ceva concret și profitabil! 

    Pentru că altfel nu se întâmplă nimic. Câinii latră calul trece. 

    1. Caravana. Caravana trece. Caravana asfista.

      Aici nu e America. Faci short pe Sif1 dar ei au cel puțin 2 posibilitati : să mai cumpere la preturi si mai mici ,sau,să te lase dacă vrei si la 1 leu să ajungă dar care vând pierd totul!

      Nu înțelegi că Siful e al lor,că nimeni nu-i trage de urechi dacă scade acțiunea! Pot fiind scăzute să facă rascumparari si sa si le dea gratuite .Cu aceiași sumă cumpăra astfel mai multe si primesc mai multe. Ii doare undeva de noi ,noi nu existăm! 

    Felicitări domnului Mirăuță și ziarului Bursa! Nu trebuie lăsați, piața de capital trebuie curățată de astfel de grupări infracționale. Există o legislație foarte clară pe care ASF nu o aplică, iar mai devreme sau mai tărziu vor răspunde toți cei care favorizează practicile ilegale. Degeaba își fac toți calcule că au sprijin politic sau propte din zona câmpului tactic, furtul avuției nationale și înșelarea acționarilor minoritari nu poate să mai continue așa.

    1. Calculele și proptele le fac pe banii sifurilor. Au dat in stânga și in dreapta la persoane cu greutate. Au o hiba. Treaba o fac cei la care nu ajunge spaguta și la un moment dat se vor revolta, vor refuza sa mai semneze sau chiar vor începe a vorbi . Unii deja vorbesc pe la Colțuri , mai in șoaptă mai răstit după cum le tine curajul. Dar e o certitudine . Gasca se va rupe pentru ca fiind mulți bani la mijloc se vor sfâșia ca șobolanii pe ea. Și atunci o sa vedem cât de mărunți sint și cât de repede vine sfârșitul . Oricât e de putreda justiția noastră mai e câte un nebun de procuror care face ca lucrurile sa nu scape de tot pe arătura .

      Bine zis, si apoi ce tampiti sunt unii de cumpara azi sif1 la 2.65 (si o iau in mana)si nu tlv la 2.75 care da constant ani de zile gratuite si dividende.

    Ne trebuie un zgomot de fond!Obligatoriu ! Deși îmi displace ideea instituțiile statului sunt la pământ și nu intervin! Sunt între 5-100mil de păgubiți la Sifuri ! Interes național. Mană cerească pentru Șoșoacă din p.d.v.al reclamei,iar pentru noi zgomotul necesar ca instituțiile să intervină! Vă spun că altfel nu merge !

    Coincidență?

    Azi au fost tranzactionate 3,5 mil. actiuni Sif 1 la 2,64 lei/act. fix la ora 12:57:13.???? 

    Exact asa dintr-o data. 

    Cand toata piata bvb are tranzactii in de valoare de 31.514.876 lei. 

    Curios. 

    In tot anul curent au mai fost tranzactionate in total 12.461.230 actiuni cu tot cu cele de azi 3.535.914 actiuni.

    Inca un articol bine documentat al Ziarului Bursa.

    1. ...

      Domnu care tot scrie obscen pe aici , de ce nu va exprimați in grupul de care va leagă interesele?! Ce e gresit in articol ! E adevarul gol golut și doar tâmpit sa fi sa nu vezi ca toată tărășenia e o manipulare ordinara.

      Asa articol, asa comentarii, domnu

      Asa comentariu, asa domn, domnu'.

      ASA CEVA , FACI NUMAI INTR-O TARA ''''' A NIMANUI '''''' !!! CACI , DIN PACATE , ASTA ESTE ASTAZI ROMANIA !!! DE ASTA DRAGOI & COMPANIA , FAC CEEA CE FAC !!! PENTRU CA STIU SIGUR , FOARTE SIGUR , CA N-O SA-I TRAGA NIMENI LA RASPUNDERE !!! CEI CARE TREBUIE SA ''''' VEGHEZE '''''' LA BUNUL MERS AL PIETEI DE CAPITAL , SANT TOT DE-AI LOR !!! CORB LA CORB , NU-SI SCOATE OCHII !!!

      Alt domn

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb