Contractul Colectiv de Muncă este un instrument de bună-distribuţie care poate bloca dumpingul social la care România este sursă principală în Europa, prin cei aproape 4 milioane de lucrători plecaţi din ţară, a declarat, ieri, preşedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Hossu, în cadrul conferinţei internaţionale privind negocierea colectivă organizată în cadrul mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE.
"Contractul Colectiv de Muncă este un instrument de bună-distribuţie, şi sperăm că realmente această bună-distribuţie să facă şi stabilizarea forţei de muncă în România, blocarea dumpingului social, la care suntem sursa principală prin cei aproape 4 milioane de lucrători plecaţi din România, şi să rezolvăm problemele pentru bunăstarea generală a lucrătorilor din România", a afirmat liderul "Cartel ALFA", potrivit Agerpres.
Acesta a solicitat Guvernului să îmbunătăţească legislaţia muncii.
"Discrepanţele majore care există la nivelul ţării, faptul că aproape jumătate din lucrătorii ţării sunt la nivelul salariului minim - de fapt un instrument prin Contractul Colectiv de Muncă de combatere a evaziunii fiscale care se află pe piaţa muncii, arată de fapt necesitatea ca Guvernul să îşi exprime în mod clar viziunea şi opţiunile politice legate de modificarea cadrului legislativ, tocmai să-l îmbunătăţească. Dialogul social înseamnă şi reconsiderarea încrederii între actorii sociali, şi în acest sens considerăm că un dialog social real este baza pe care se poate clădi. Faptul că se doreşte prin ordonanţă de urgenţă Codul Administrativ să fie promovat, deşi partenerii sociali nu şi-au exprimat încă complet punctul de vedere, sper să fie combătut, şi într-adevăr Guvernul să dea astăzi (marţi, n.r.) semnalul necesar că doreşte o construcţie stabilă pentru toată lumea", a afirmat Bogdan Hossu.
Liderul sindical a cerut Guvernului să pună în practică prevederile Pilonului Social din cadrul UE.
"Reuniunea de astăzi este importantă, pentru că într-o formă foarte clară ar trebui să transpună în practică Pilonul Social pe care Comisia Europeană, Consiliul Europei, Parlamentul Europei le-au semnat. Pentru noi, şi mă refer la partenerii sociali din România, înseamnă un semnal clar că trebuie să fim focalizaţi pe schimbarea cadrului legislativ. Exemplele de bune-practici care au fost arătate în prima parte a şedinţelor de astăzi au arătat că trebuie schimbat cadrul legislativ, şi în acest caz ne dorim în continuare ca Guvernul să îşi expună punctul de vedere faţă de cele două iniţiative care există în Parlamentul României şi care îşi doresc de fapt schimbarea cadrului legislativ, dar care nu ating toate doleanţele partenerilor sociali, şi nu vor pune în practică ceea ce ne aşteptăm cu toţii, un dialog social eficient ca instrument şi care să conducă la rezolvarea păcii sociale, creşterea competitivităţii şi în acelaşi timp apărarea drepturilor lucrătorilor din România", a adăugat preşedintele CNS "Cartel ALFA".